Összes mutatása

Hajfestés házilag – ha otthon festenél hajat

Ha nincs lehetőséged minden hónapban több ezreket kiadni fodrászra, magad is megoldhatod a hajfestést. Természetesen nem szőkítésre, ombre megoldásokra vagy copacabana melírokra gondolunk, ha azonban évek óta bevált hajszíned van, a megfelelő kellékekkel és az utasítások pontos betartásával otthon is szalonképes eredményt érhetsz el.

Akár meguntad a jelenlegi árnyalatodat, akár csak egy pár ősz hajszálat szeretnél elfedni, egy új hajszín mindig jó adag önbizalomlöketet adhat. A fodrászok nem véletlenül kérik el az árát egy hajfestésnek: a megfelelő szín megtalálása, kikeverése és professzionális, bonyolult megoldásokat alkalmazó felvitele nem hobbi hajszínezőknek való feladat. Ha azonban már kitapasztaltad a számodra megfelelő árnyalatot, és nem változtatnál rajta radikálisan, egy kis kézügyességgel otthon is megoldhatod a hajfestést. 

Ezekben az esetekben mindenképp fordulj fodrászhoz:

  • Ha merész hajszínváltásra készülsz. Kari Hill, a los angelesi Mèche Salon sztárfodrásza szerint nem szabad több mint két árnyalattal eltérned a jelenlegi hajszínedtől, ha otthon készülsz hajat festeni. Ha tehát jelenleg sötétszőke a hajad, festheted azt otthon világos szőkésbarnára. Ha azonban a jelenlegi sötétszőkéből sötét bronzbarnát vagy burgundi színűt csinálnál, keress fel egy szakembert. Itt találsz egy átfogó hajszínskálát árnyalatokkal.
  • Ha szőkítenél. És itt nem számít, hogy feketéből platinaszőkét, sötétbarnából világos rézvöröset vagy akár csak a jelenlegi hajszínedből pár árnyalattal világosabbat szeretnél-e csinálni: ne kezdj neki. Általános szabály, hogy ne dolgozz otthon szőkítővel, ha szeretnéd továbbra is egészségesnek tudni a hajadat. Fordulj fodrászhoz.
  • Ha világosítanál. Szőkítő nélkül, csupán világosabb hajfesték használatával is nehézkes 1-2 árnyalattal világosabb hajszínt elérni otthon. Ha például festett világosbarna a hajad két centire lenőve, és rápakolsz egy kis homokszőkét, az eredmény egy két centire lenőtt világosbarna haj lesz enyhén kivörösödve, felette, a lenövésnél pedig két centi homokszőke. Ugyanolyan vagy 1-2 árnyalattal sötétebb hajszínt el tudsz érni otthon a festett hajad utánfestésével, világosabbat azonban csak professzionális segítséggel.
  • Ha melírt, ombrét vagy balayage stílusú színátmenetet szeretnél. Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a finoman melírozott vagy színátmenetes hajstílusok. Ha azonban hasonló, kacifántosabb megoldásokra vágysz, javasoljuk, hogy az igényes eredmény érdekében hívd fel a fodrászodat. 
  • Ha nemrég daueroltattad a hajad. A daueroltatás megterheli a hajszerkezetet és roncsolhatja a szálakat, így Sarah Schlosser, a Clairol Consumer Relations menedzsere azt javasolja, hogy ezután a procedúra után várj legalább 1-2 hetet az új hajszín felvitelével. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a daueroltatott haj gyorsabban színeződik, így kevesebb ideig kell rajta hagyni a festéket, mint alapesetben.

Akkor tehát mikor festhetek otthon hajat?

Akkor, ha egyszínűre és egységesre szeretnéd festeni a hajadat, ha nem daueroltattad mostanában, és ha a kívánt hajszín nem világosabb mint a jelenlegi, illetve maximum 1-2 árnyalattal sötétebb. Minden más esetben irány a fodrász.

Otthoni hajfestés lépésről lépésre

Ha az otthoni hajfestés mellett döntöttél, be kell tartanod néhány alapvető szabályt, valamint nem árt, ha fodrászoktól lesett trükköket is alkalmazol. Mutatjuk a szükséges kellékeket és lépéseket a Marie Claire ajánlásai alapján.

Először is szükséged lesz egy vagy két doboz hajfestékre, egy gumi- vagy műanyag kesztyűre, egy nagy fogú elválasztó fésűre, egy keverőtálra, egy hajfestő ecsetre, egy vattakorongra és egy régi ruhadarabra vagy törölközőre.

1. Válassz minőségi hajfestéket

Nem érdemes olcsó hajfestékekkel kísérletezni. Válassz egy megbízható márka által gyártott, professzionális terméket. A legtöbb bolti festékhez csomagolnak színelőhívó folyadékot, műanyag kesztyűt és egyszer használatos balzsamot is, a professzionális daraboknál ezeket a kellékeket általában külön kell megvásárolnod. 

2. Vegyél két doboz festéket

Ha vállig érőnél hosszabb vagy különösen dús a hajad, tárazz be két doboz hajfestékből. Nincs rosszabb, mint kifutni a színezékből félúton.

3. Végezz egy allergiatesztet

A Budai Allergiaközpont azt javasolja, hogy két nappal a hajfestés előtt nyomj a tubusból egy fülpiszkálóra egy kis festéket, és kend fel egy kevésbé látható bőrfelületedre, például a fülcimpád mögé. Körülbelül egy óra múlva lemoshatod. Ha a következő 48 órában bepirosodik vagy viszketni kezd a bőrfelület, amelyre a festéket kented, azt a terméket ne használd, hiszen súlyos allergiás reakciót válthat ki a fejbőröddel érintkezve.

4. Viselj régi, könnyen eltávolítható ruhákat

Legyen egy hajfestésre kinevezett otthoni, buggyos inged vagy egy régi törölköződ. Garantált, hogy festékfoltos leszel, a hajfesték pedig nem távolítható el a ruhák anyagából. 

5. Olvasd el az instrukciókat 

Olvasd el alaposan a használati utasítást, hiszen színárnyalattól függően több vagy kevesebb ideig kell hatni hagynod a festéket a hajadon. Az is számít, hogy először festesz-e hajat, vagy a már befestett, lenőtt hajadat színezed újra.

6. Fésüld meg és válaszd négy részre a hajad

Győződj meg róla, hogy a hajad nem csomós, mielőtt festeni kezdenéd. Válaszd szét a hajad alul és felül is két-két részre. 

8. Keverd ki a festéket

Ne a tubust használd: nyomd ki mind a festéket, mind a színelőhívót egy keverőtálba, és keverd őket össze a hajfestőecseted segítségével. Ne ijedj meg, ha más színű a keverék, mint amilyen árnyalatot el szeretnél érni a hajadon. A barnás hajfestékek például általában élénk narancssárgák, már-már répaszínűek kikeverve. 

9. Kezdd a festést

Haladj a használati utasítás alapján és fesd be az ecsettel először a lenövést, közvetlenül a hajtöveid környékét. Ha utánfestésről van szó, rajta kell hagynod a festéket egy ideig (ehhez tartsd észben a termék dobozában olvasható instrukciókat) a hajtöveken, mielőtt folytatnád a hajad egészével. Ezután vidd fel a maradék festéket a hajad többi részére és fésüld át egy nagy fogú fésűvel, hogy minden tincsen egyenletesen eloszlasd a színezőanyagot. Ha a folyamat közben bármikor festék fröccsenne az arcodra vagy a bőröd bármely másik részére, távolítsd el azonnal vízzel és egy vattakoronggal. 

10. Mosd meg a hajad

Szigorúan betartva a használati utasításokat, amint lejárt a második pár perc, amíg rajta kell hagynod a hajad egészén a festéket, mosd meg. Dörzsöld egészen addig, amíg tisztának nem látod a kádba folyó vizet. Javasoljuk, hogy ne használj sampont közvetlenül a hajfestés után, hiszen az a szín fakulását okozhatja. Ha mégis megmosnád, miután kimostad a hajfestéket, használj festett hajra való sampont és balzsamot.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×