Összes mutatása

Így hozz létre kellemes otthoni munkakörnyezetet

A munkakörnyezeted nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire vagy hatékony és mennyire élvezed a munkával töltött órákat. Mutatjuk, hogy mire lesz szükséged, és mire figyelj egy kellemes hangulatú home office kialakításánál. 

Akár nulláról vágsz bele, akár csak átalakítanád a hetek-hónapok óta használt otthoni munkaterületedet, megéri belefektetni egy kis energiát. A munkakörnyezet közvetlen hatással van a produktivitásra: az Exeteri Egyetem 2014-es tanulmánya például azt találta, hogy a növények jelenléte 15%-kal növelheti a produktivitást, míg a természetes fény 84%-kal csökkentheti a fáradtság tüneteit munka közben. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan alakíthatsz ki inspiráló munkaterületet saját otthonodban, és lehetsz egyre gyakorlottabb az eleinte szokatlan távmunkavégzés terén.

1. A home office helye

Lehetőség szerint helyezd a munkaterületedet egy csendes, világos térbe, ahol egyedül lehetsz egy pár óráig. Ez különösen akkor fontos, ha pároddal, gyermekeiddel vagy lakótársakkal élsz együtt. Ha nincsen külön dolgozószobád, folyamodj kreatív megoldásokhoz. Válassz egy olyan teret, amelyet nem használsz gyakran, például módosíts egy keveset a vendégszobán vagy alakíts ki munkaterületet az étkezőben. Akár a nappaliban lévő dohányzóasztalt is kinevezheted dolgozóasztalnak, vagy elhelyezhetsz egy asztalt és egy kényelmes széket a galérián vagy a lépcsőfordulóban. 

2. Gondold át, mire lesz szükséged

Az, hogy milyen kellékek szükségesek a napi munkád elvégzéséhez, attól függ, hogy milyen területen dolgozol. Ha például grafikus vagy, indokolt mind egy kis méretű, mind egy nagyobb asztal beszerzése a laptopodnak vagy számítógépednek és a munkáidnak. Ha adminisztratív munkád van, a számítógépasztal mellett szükséged lesz egy polcra vagy szekrényre, amelyben az iratokat tárolod, valamint egy munkatelefonra. Gondold végig, hogy milyen otthon lévő eszközöket és tárgyakat tudsz használatba venni a munkád elvégzéséhez. 

3. Engedj be elegendő fényt

Olyan térbe helyezd a munkaterületedet, amelybe elég fény árad. A természetes fény éberebbé és hatékonyabbá tesz, valamint pozitívan befolyásolja a fizikai és mentális egészségedet is. 

4. Ügyelj a kényelemre

Válassz olyan széket, amely megfelelő magasságú, elegendő támaszt nyújt a hátnak és lehetőleg karfával rendelkezik, egy kényelmes ülőalkalmatosság ugyanis elengedhetetlen a produktív és kellemes hangulatú munkavégzéshez. Ha szívesen felteszed a lábad, szerezz be egy lábtartót. Ügyelj a kezeid helyzetére is: szerelj fel egy kicsúsztatható billentyűzettartót és használj párnázott egérpadot, hogy ne erőltesd meg az izületeid. 

5. Szabadulj meg a kacatoktól

Ha összevisszaságban dolgozol, a körülötted heverő tárgyak könnyen elvonhatják a figyelmed. Tartsd rendben a munkaterületedet és szabadulj meg a kütyüidtől, az itt-ott szétszórt blokkoktól, iratoktól, könyvektől, szőlőzsírtól, bögréktől, tollaktól – találj ezeknek másik helyet. Ez vonatkozik a mobilodra is: egy kutatás kimutatta, hogy a dolgozók, akik szem előtt tartják a telefonjukat munka közben (akár kikapcsolt vagy lenémított állapotban is), kevésbé hatékonyak, mint azok, akik másik szobában, kabátjuk zsebében vagy a fiókban tárolják azt.

6. Adj egy pár színfoltot a térhez

Teremts kellemes hangulatot néhány bekeretezett, motiváló fotóval vagy adj egy kis színt a térhez. Ha lehetőséged van saját dolgozószobát vagy -sarkot kialakítani, válassz egy dinamikus lakberendezési stílust merész, élénk színfoltokkal, amelyből inspirációt meríthetsz a napi munka során. Itt akár olyan stílussal és berendezéssel is kísérletezhetsz, amelyet nem tűrnél az otthonod többi helyiségében, titkon mégis mindig ki szeretted volna próbálni.

7. Különítsd el a munkát a magánélettől

Ez talán a legrelevánsabb pont, amelyet valószínűleg sokunknak nem sikerül teljes mértékben betartania a távmunkaidőszak kezdete óta. Először is, amennyiben ez lehetséges, határozz meg magadnak egy munkaidőt, amihez minden nap tartod magad. Ha például általában reggel 9-től délután 5-ig dolgoznál az irodában, próbálj meg ebben az időkeretben elintézni mindent home officeban, amit aznapra beterveztél. Reggelizz meg munka előtt kényelmesen és ha nem muszáj, ne ülj fél órával előbb a géphez csak azért, mert kiesett a tömegközlekedéssel eltöltött idő. Ugyanígy próbálj meg felállni a munkaidő végekor, és eddz, főzz vagy menj el sétálni. Azonban előnyődre is válhat az, hogy az otthoni munkavégzés keretében magadnak oszthatod be az idődet: ha sosem voltál koránkelő típus, délelőtt 11 és este 7 között azonban hatékonyan tudsz dolgozni, talán itt az ideje, hogy beszélj a főnököddel és megkérdezd, elvégezheted-e ebben az időkeretben a napi feladatokat.

Ha meghatároztad a munkaidődet, használd ki azt annyira, amennyire csak lehet. Az IRS definíciója szerint akkor nevezhető home officenak az otthoni munkaterület, ha az a munkavégzésed fő helye, valamint ha a területet csakis munka céljából használod. Ne intézz tehát személyes ügyeket munkaidőben és ne foglalkozz otthoni feladatokkal, házimunkával, és lehetőleg a háziállataiddal vagy a gyermekeiddel sem, amíg dolgozol. Családoddal csináljatok inkább egy társasjátékozós vagy filmezős estét munka után.

8. Nézz néha az órára és tarts tartalmas szüneteket

Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyabban megy a munka akkor, ha időnként felállsz és mozogsz egy kicsit. Az otthoni munka keretében azonban könnyen elfeledkezik az ember ezekről a tartalmas, agyserkentő szünetekről, és a túlhajszolás sem ritka ebben a felállásban. Nézz néha az órára vagy állíts be magadnak emlékeztetőt, hogy itt az ideje megtenni néhány lépést vagy kimenni a teraszra egy percre. 

Amint kialakítottad, feldíszítetted és elrendezted a munkaterületedet, azonnal észreveszed majd, hogy szívesebben ülsz le reggelente dolgozni otthon. Amennyiben sikerül elkülönítened a munkaidődet a személyes ügyintézésre, a házimunkára, a családodra és a hobbijaidra szánt időtől, hatékonyabbá és kiegyensúlyozottabbá is válhatsz.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×