Az édesburgonya sütőtökre hajazó íze jól kombinálható mind édes, mind sós és fűszeres aromákkal. Sütve, főzve, levesként, pürésítve, salátákban, chips formájában, de még süteményként is a család kedvencévé válhat. Ha késő tavasszal egy könnyű, mégis kiadós fogásra vágysz, készíts édesburgonya-salátát!

Ha szívesen főzöl krumpliból, de egy kis változatosságra vágysz, egyszer-egyszer megéri beruházni a drágább, de nagyszerű ízű édesburgonyára, más néven batátára. Ez a narancssárga, fehér és akár lila színekben is előforduló gyökérzöldség a hagyományos burgonyához hasonlóan vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag, édeskés íze azonban különlegessé tehet egy hagyományosan krumplival elkészített fogást. 

A hétköznapok során helyettesítheted a krumplipürét édesburgonyapürével, vagy elkészítheted a sült krumpli egészségesebb és érdekesebb ízű édesburgonyás változatát, ha olaj helyett sütőben sütöd ki a szeleteket. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy magasabb A-vitamin tartalmát leszámítva önmagában se nem „diétásabb”, se nem táplálóbb a batáta, mint a burgonya (a két növény összehasonlításáról korábban itt írtunk). Mindkét zöldség jól beilleszthető egy egészséges étrendbe, amennyiben figyelsz a lehető legkevesebb olaj használatára az elkészítésnél, valamint nem öntöd nyakon a burgonyát egy jó adag cukros ketchuppal vagy zsíros majonézzel.

Édesburgonya-saláta

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

  • 0,75 kg édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 kávéskanál só
  • 0,5 kávéskanál bors
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 közepes lilahagyma
  • Ízlés szerint: vörös vesebab és/vagy kukorica
  • Egy kevés petrezselyem
  • Egy kevés napraforgómag
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál 0,1%-os joghurt
  • Ízlés szerint: egy kevés cayenne bors

Tápérték 1 adagban: 453 kcal, 13 g fehérje, 71 g széndhidrát, 15 g zsír

Elkészítés

1. Melegítsd elő a sütőt 200-220 fokra. Vágd fel az édesburgonyát kb. 1,5 cm széles szeletekre, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Sózd és borsozd őket, és ha szeretnéd, locsold őket meg egy kevés olívaolajjal. Tedd be őket sülni legalább 30 percre (amíg belül puhák, kívül aranybarnák nem lesznek), félúton fordítsd meg egyszer a szeleteket, hogy egyenletesen süljenek.

2. Amíg sül a batáta, vágd fel a paradicsomot, a kaliforniai paprikát, a hagymákat és a petrezselymet.

3. Helyezd a vesebabot és/vagy a kukoricát, a hagymákat, a paradicsomot és a paprikát egy nagyobb tálba.

4. Keverd ki az öntetet egy kisebb tálban: helyezd az edénybe a joghurtot, egy fél citrom levét, ízlés szerint egy kis olívaolajat, majd sózd és borsozd. Ha szeretnél csípős ízt kölcsönözni a salátának, szórhatsz egy kevés cayenne borsot is az öntetbe.

5. Amikor megsültek az édesburgonya-szeletek, add őket a nagyobb tálhoz, öntsd le az öntettel, add hozzá a felvágott petrezselymet, 1-2 szelet citromot, valamint szórd meg egy kevés napraforgómaggal. Keverd össze, ha kell, ízesítsd még, majd tálald. Fogyaszd frissen, külön élvezet a forró édesburgonya és a többi hűvös hozzávaló kombinációja.

Jó étvágyat!

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×