A Nutella a mogyorókrémek vonatkoztatási rendszerében az origo. Minden más mogyorókrémet és csokoládékrémet a Nutellához, a világ egyik legnépszerűbb édességéhez mérünk. A Nutella ízét megszoktuk és szeretjük, és ezt az ízt keressük más hasonló termékekben is. Azt viszont tudjuk, hogy a Nutella nem fogyókúrás eleség, így adja magát a kérdés: érdemes lecserélnünk valami kevésbé hizlaló változatra?

Egy igazi Nutella-rajongó azonnal megérzi, ha átverik. Ilyenkor hosszasan elbeszélget a strandon a büféssel, és elmagyarázza neki, hogy a nutellás palacsintáját csak akkor szíveskedjen így hívni, ha valóban Nutellával tölti meg. Egyáltalán nem egyszerű tehát a Nutellát párbajra hívni, de az egészség zászlaja alatt sokan mégis megpróbálják. De vajon érdemes-e átváltani egy másik termékre, csak azért, hogy kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz, ha mogyorókrémes édességre vágyunk?

A rövid válasz, hogy egyáltalán nem tűnik úgy.

A kalória mindig kalória marad

Amikor az eredeti Nutella 100 grammjában 539 kalória van, a helyettesítő termék 100 grammja pedig 518 kalóriát tartalmaz, akkor nem beszélhetünk jelentős különbségről. A fogyást vagy éppen a súlygyarapodást a bevitt kalória mennyisége határozza meg, ebben a tekintetben annak nincs jelentősége, hogy a kalória miből származik, lassú vagy gyors felszívódású szénhidrátból, vagy esetleg zsírból.

Természetesen a magas cukortartalmú Nutella glikémiás indexe valószínűleg jóval magasabb, mint a helyettesítő terméké. Ugyanakkor a glikémiás indexet befolyásolja a hordozóanyag is (fehér kenyér vagy extrudált kenyér), így a két termék glikémiás indexe közötti különbség a fogyasztási szokások tükrében tovább nőhet, vagy akár csökkenhet is.

Ráadásul sem a Nutella, sem a másolat nem tekinthető ételnek. Ha egy egészséges ebéd vagy vacsora után desszertként fogyaszt el valaki egy szelet nutellás extrudált kenyeret, akkor semmi mást nem tesz, csak hozzáad az étkezéséhez némi gyors felszívódású szénhidrátot (cukrot), és ráadásul biztosan azt az ízt kapja meg, amire vágyott.

Mikrotápanyagokat – vitaminokat és ásványi anyagokat, rostokat – pedig egyik termék sem tartalmaz, tehát étkezések tartós helyettesítésére egyik sem alkalmas.

Nem étel, édesség!

Egy pillanatra tekintsünk vissza, érdemes megnézni ezt a régi videót:

Ugye, ugye? A Nutella régen maga volt az egészség! Ezt kellett adni a gyerekeknek reggelire, hogy legyen energiájuk a nap során.

Aztán néhány évvel később az Egyesült Államokban a Ferrero-t hamis vagy félrevezető reklámozási osztályba sorolták azért az állításért, hogy a Nutellának táplálkozási és egészségügyi előnyei vannak (a Nutella „tápláló reggeli részét képezi”).

2012 áprilisában a Ferrero beleegyezett, hogy 3 millió dollárt fizet (vásárlónként legfeljebb 5 üveget és üvegenként 4$-t). Emellett arra is kötelezték a Ferrero-t, hogy változtassa meg a Nutella címkézését és a marketingjét, beleértve a televíziós reklámokat és weboldalukat. (Forrás: Wikipedia)

A Nutellát tehát ma annak tekintjük, ami: édességnek.

És a legjobb, ha az „egészséges” helyettesítő terméket is édességnek tekintjük, mert Nutlite vagy a Proteinella is leginkább édesség.

A fogyasztás pszichológiája

De miért érdemes mindezt hangsúlyozni? Azért, mert mialatt az „egészségtelen” Nutella esetében az ember tudatában van annak, hogy „bűnözik”, az „egészséges” alternatíva esetén nincs.

Ha Nutellát eszik valaki, akkor odafigyel, hogy ne egyen meg egy egész üveggel. Másrészt, ha ez mégis megtörténik, akkor tudja azt, hogy a következő napon valami egészségeset kell ennie.

Ezalatt egy hasonló kalóriatartalmú Nutella-másolat esetében a fogyasztó hajlamos elhinni, hogy egészségeset eszik, ezért nagyobb adagokat fogyaszt (máris több a kalória, mint az eredetiben), és nincs bűntudata sem. Így a gyakorlatban könnyebb lehet hízni az „egészséges” változat segítségével!

Következtetés

Ha Nutellára vágysz, egyél Nutellát, de ne vidd túlzásba. Ha megtagadod magadtól azt, amire vágysz, lehet, hogy ez rosszabb hatással van az étkezésedre, mintha „bűnöznél” egy kicsit.

Ha pedig valamelyik másolat termék ízvilága jön be jobban neked, vagy az eredeti és a másolatok közötti különbséget nem érzed jelentősnek, akkor fogyaszd nyugodtan valamelyik másolat terméket.

Feltéve, hogy nem zavar, hogy körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az eredeti.

Míg a Nutella grammját 3 forintért kapod, a helyettesítő termékek esetében körülbelül 9 forintért mérnek egy grammot.

Nutella vs Nutlite

Összetevők

Nutella

Összetevők: Cukor, pálmaolaj, MOGYORÓ (13%), sovány TEJPOR (8,7%), zsírszegény kakaópor (7,4%), emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin).

Energia: 539 kcal
Zsír: 30,9 g
Szénhidrát: 57,5 g
Ebből cukor: 56,3 g
Fehérje: 6,3 g
Ár: 1199 forint / 400 gramm
1 gramm ára kerekítve: 3 forint


Nutlite

Összetevők: Növényi pálmaolaj (nem feldolgozott), édesítőszer: eritrit, földimogyoró, hőkezelt búzacsíra, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, törökmogyoró, emulgeálószer (szójalecitin), aromák (mogyoró, kristályvanilin), tartósítószer (kálium-szorbát), antioxidáns (aszkorbinsav), édesítőszer: szukralóz. Nyomokban egyéb dióféléket tartalmazhat.

Energia: 518 kcal
Zsír: 48,6 g
Szénhidrát: 34,1 g
Ebből cukor: 4,5 g
Fehérje: 9,4 g
Ár: 2990 forint / 320 gramm
1 gramm ára kerekítve: 9 forint


HealthyCo Proteinella

Összetevők: Édesítőszer: maltitol, napraforgóolaj, tejsavófehérje-koncentrátum (tejből) (tejet tartalmaz) (12%), mogyoró (10%), édes tejsavópor (tejből), alacsony zsírtartalmú kakaópor (6,5%), kakaóvaj, kókuszolaj, emulgeálószer: lecitinek (napraforgó), vanília kivonat. A túlzott fogyasztás hashajtó hatású lehet. Allergének: Tejet és mogyorót tartalmaz. Mandulát tartalmazhat.

Energia: 496 kcal
Zsír: 35,2 g
Szénhidrát: 44,9 g
Ebből cukor: 6,6 g
Fehérje: 13,2 g
Ár: 3563 forint / 400 gramm
1 gramm ára kerekítve: 9 forint

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×