Összes mutatása

Hogyan befolyásolja a közérzetünket az elme és a test kapcsolata?

Az elme és a test nem választható külön, hiszen ami az egyiket érinti, az hatással van a másikra is. Gondolataink, érzéseink, hiedelmeink és hozzáállásunk pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja biológiai működésünket – és természetesen igaz ez fordítva is: jó vagy rossz közérzetünk jó vagy rossz gondolatokat, érzéseket váltanak ki bennünk. Vajon mit tehetünk mi magunk egy optimális egyensúly fenntartása érdekében?

Hogy az elme és a test szoros kapcsolatban állnak, korántsem új gondolat. Körülbelül 300 évvel ezelőttig a világ szinte minden orvostudományi rendszere holisztikus egészként kezelte az elmét és a testet. A 17. században azonban a nyugati világ elkezdte az elmét és a testet két különálló entitásnak tekinteni. Ebben a nézetben a test egyenértékű volt egy géppel, cserélhető és független részekkel kiegészítve, anélkül, hogy bármilyen kapcsolata lett volna az elmével. Ez a nézőpont nem volt teljesen haszontalan, például a sebészet, a traumakezelés, a gyógyszerek és az allopátiás orvoslás egyéb területei ennek révén fejlődhettek mai magas szintjükre. Ugyanakkor e nézőpont jelentősen csökkentette az emberek érzelmi és szellemi életének tudományos vizsgálatát, és lekicsinyelte veleszületett képességünket, hogy egyedül gyógyuljunk.

A 20. században ez a nézet fokozatosan megváltozott. A kutatók elkezdték tanulmányozni az elme-test kapcsolatot, és tudományosan bizonyították a közöttük lévő összetett kapcsolatokat. A kutatások megerősítették olyan régi-új módszerek előnyeit is, mint a meditáció, a jóga vagy a mindfulness.

Fontos megjegyezni, hogy az elme nem szinonimája az agynak. Az elme olyan mentális állapotokból áll, mint a gondolatok, érzelmek, hiedelmek, attitűdök és képek. Az agy a „hardver” szerepét tölti be, lehetővé téve számunkra e mentális állapotok megtapasztalását. A mentális állapotok lehetnek teljesen tudatosak vagy akár tudattalanok is. Érzelmi reakcióink lehetnek a helyzetekre anélkül, hogy tudnánk, miért reagálunk. Minden mentális állapotnak van egy fiziológiája, amely pozitív vagy negatív hatásként érezhető a fizikai testben. Például a szorongás a stresszhormonok fokozott termelődését idézheti elő.

A különböző elme-test terápiák, módszerek arra összpontosítanak, hogy tudatosabbá váljunk, és rossz, akár betegséget kiváltó mentális állapotokat egy jobb, kevésbé romboló irányba irányíthassuk.

Hogyan befolyásolja a táplálkozás az elme-test kapcsolatot?

Ami a testünkbe (gyomrunkba) kerül, az hatással van az elménkre és a mentális egészségünkre is. Táplálékunk segíthet megelőzni vagy visszafordítani a mentális egészségügyi kihívásokat. Bizonyos tápanyagok pozitív hatásokat eredményeznek a mentális és érzelmi jólétben.

Az elme-test kapcsolat az agy és a bél közötti kommunikációban is megnyilvánul. A szerotonin mintegy 95%-a, a hangulat és az érzelmek szabályozásában részt vevő egyik elsődleges hormon, a gyomor-bél traktusban termelődik.

Mára bebizonyosodott, hogy az egészséges, változatos bélmikrobákkal rendelkező emberek kevésbé valószínű, hogy szorongásban és depresszióban szenvednek. A bélben lévő rossz baktériumok jó baktériumokkal való helyettesítése jelentősen megváltoztathatja a hangulatot és az érzelmi szabályozást.

A test érzelmeket érez

Az olyan érzelmek, mint a harag, a félelem, a bűntudat, a szorongás, a szomorúság, a féltékenység és a stressz, betegséget is kiválthatnak a szervezetben, és hozzájárulhatnak az egyensúlyhiányhoz. A félelem felboríthatja az emésztést, vagy a feszültség fejfájáshoz vezethet. A harag vagy a bizonytalanság érzése megzavarhatja a rendszeres szívverést és a légzés áramlását! Ez tovább aktiválja a szimpatikus idegrendszert ugyanúgy, mint amikor fenyegetéssel nézünk szembe, ami még nagyobb nyugtalanságot és fájdalmat okoz.

4 elme-test kapcsolati gyakorlat a holisztikus egészség felépítéséhez

Néhány elme-test kapcsolati gyakorlatot elvégezhetünk otthon, az autóban vagy az irodában, még akkor is, ha csak pár szabad percünk van van.

1. Gyengéd mozgás

A gyengéd mozgások, mint például a jóga és a tajcsi, nagyszerű elme-test kapcsolati gyakorlatok. Válasszuk ki a legegyszerűbbet a sokféle gyakorlat közül, és végezzük mindennap!

2. Biofeedback

A biofeedback egy olyan típusú terápia, amely a testhez csatlakoztatott érzékelőket használ a legfontosabb testfunkciók mérésére. A biofeedback segíthet abban, hogy többet megtudjunk arról, hogyan reagál a szervezetünk a stresszorokra. Ez segíthet megtanulni, hogyan kell szabályozni a légzést, a pulzusszámot és a stressz által befolyásolt egyéb funkciókat.

3. Progresszív relaxáció

A progresszív relaxáció egy olyan technika, amely a különböző izomcsoportok meghúzására, majd ellazítására összpontosít. Kombinálható más meditatív gyakorlatokkal és légzőgyakorlatokkal a fizikai és mentális relaxáció mély érzése érdekében.

4. Mindfulness meditáció

Nincs szükség útmutatóra, jógaszőnyegre vagy bármilyen más speciális felszerelésre. Csak be kell csuknunk a szemünket, figyelnünk a légzésre, és az itt és mostra kell összpontosítanunk.

Amikor a figyelmünk elkalandozik, térjünk vissza a jelenbe. Az éberség segíthet összpontosítani, és egy kis nyugalmat találni a pillanatban – és idővel segít az elmének és a testnek jobban éreznie magát.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×