Összes mutatása

Miért fontos a súlyzós edzés diéta alatt is?

A súlycsökkenés leegyszerűsítve annak a következménye, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Nem mindegy azonban, hogy izomból vagy zsírból fogysz: mozgás és különösképp súlyzós edzés nélkül, „koplalással” a szervezet nem csupán az utolsó vésztartalékából, a zsírból fog energiát nyerni, hanem a test tónusosságát adó izmokból is. Tehát: súlyzós edzésre fel!

A fogyás 60-70%-ban az étrend kialakításától, 30-40%-ban azonban a mozgástól függ (legalábbis általánosságban). Az izmok nemcsak tömörebbek és kisebb térfogatúak, mint az ugyanakkora súlyú zsírtömeg, de a test tónusosságát is azok adják. A legtöbb kalóriát ráadásul az izomszövet égeti. Az izmaid megtartása érdekében így létfontosságú, hogy egy észszerűen összeállított diétás étrend mellett a mozgásra, többek között a súlyzós edzésre is hangsúlyt fektess.

A mozgás szerepe a fogyásban

A mozgásnak a fogyás szempontjából több szerepe is van. Az első az izommegtartás. Annak érdekében, hogy hatékony legyen a diétád, érdemes hetente háromszor súlyzós edzést végezned. Ebben az esetben a szervezetedben „tudatosul”, hogy az izmaira szüksége van, hisz rendszeresen használod őket, így a vésztartalékából, a zsírból kénytelen energiát meríteni, így „elégetni” azt. 

Ezen kívül a mozgás megnöveli a kalóriafelhasználásodat és pörgeti az anyagcserédet, ezáltal segíti a fogyást. A súlyzós edzés serkenti a vérkeringést, valamint erősíti a kötőszöveteket, az ízületeket és a csontokat is, a csontsűrűség növelése mellett. A minél magasabb kalóriafelhasználás érdekében érdemes a heti háromszori súlyzós edzést heti 2-3 aerob (mérsékelt intenzitású, pl. kocogás) edzéssel is kiegészítened.

Hogy fér ez bele a hetembe?

Ha elég erős az elhatározásod, hidd el, meg tudod oldani. Mégis mennyi időt kell minderre szánnom? – kérdezhetnéd. Csodálkozni fogsz: súlyzós edzésből izomcsoportonként heti 15 perc már elég ahhoz, hogy a szervezetedben tudatosuljon, hogy az adott izomra szüksége van. Kezdőknek heti három teljestest-edzés javasolt, később azonban érdemes a test izomcsoportjait kisebb részekre bontani, és minél több edzésnapon, alkalmanként több gyakorlattal, intenzíven megedzeni (pl. mell-bicepsz-tricepsz nap, hát-váll nap, comb-vádli-has nap). Az izomcsoportonként 15 percnyi súlyzós edzés (heti 3 nap, alkalmanként 30-45 perc) után végzett mérsékelt intenzitású aerob edzés esetében 30-40 perc a javasolt, a súlyzós edzéstől külön (más napon, vagy a nap más időpontjában) végezve viszont 45-60 perc. Matekozzunk kicsit egy példa segítségével:

Kedd: mell-bicepsz-tricepsz (45 perc) + súlyzós edzés utáni aerob (35 perc)

Csütörtök: hát-váll (30 perc) + súlyzós edzés utáni aerob (35 perc)

Szombat: comb-vádli-has (45 perc) 

Vasárnap: aerob (50 perc)

Ez összesen heti 4 óra edzés, 2 nem megnézett film hossza. Idő, amit nem elpazaroltál, hanem saját egészséged, erőnléted és közérzeted javítására fordítottál.

Tévhitek

Az alábbiakban néhány gyakran elhangzott tévhitet szeretnénk eloszlatni.

1. „Csak hasból/combból szeretnék fogyni”: Lokális (helyi) fogyás nem létezik, a szervezeted ugyanis mindenhonnan éget zsírt (lányok: bizony, a melletek is kisebb lesz, az ugyanis nagyrészt zsírszövet, és a testarányos zsírvesztése itt lesz a leglátványosabb). Még ha akadnak is makacsabb területek, lelkiismeretesen betartott étrenddel és edzéstervvel azokon is ugyanúgy meg fog indulni a fogyás.

2. „Hasazzunk sokat, hogy kockás legyen a hasunk”: Mindenki hasa kockás, a kockák viszont nem látszanak, amíg azokat zsírréteg fedi. Fontos a haserősítés, a kockáid viszont csak a zsírréteg lediétázása után fognak kitűnni.

3. „Nem szeretnék akkora lenni a súlyzós edzéstől, mint a testépítők”: Soha nem is leszel. A testépítők egyrészt nem diétával, hanem tömegnövelő étrenddel és edzéstervvel érték el a fizikumukat, másrészt évtizedek munkájával, úgy, hogy az életük teljes mértékben e körül forgott. A diéta és aerob edzés mellett végzett súlyzós edzéstől nem lesz sem óriási bicepszed, sem Hulk-szerű combod, ellenben szép, tónusos, egészséges tested. Ahogy professzor sem lesz egy könyv elolvasásától, testépítővé sem válsz, csak mert ránéztél néhány súlyzóra.

A kívánt súly elérése után

Végezetül szeretnénk kiemelni, hogy az egészséges és vitaminokban gazdag étkezés, valamint az edzés fontossága nem illan el rögtön azután, hogy leadtad a kilóidat. A kívánt súlyod és egészségi állapotod megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy továbbra is betartsd a diéta alatt kialakított egészséges étrendet, az új súlyodra optimalizált kalóriabevitellel. Ezen kívül mozogj továbbra is rendszeresen: eddz úgy és annyit, ami neked a legmegfelelőbb, és engedd, hogy a mozgás rutinná váljon. A tested meg fogja hálálni!

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×