Összes mutatása

Legyen egészséges a húsvéti menü, avagy a tojásmuffin

A tojás és a sonka egy húsvéti menüből sem hiányozhat. De mit szólnál idén egy kis változatossághoz? A hagyományos keménytojás és főtt sonka helyett várd inkább kreatív, könnyű és egészséges falatokkal a vendégeidet: készíts sonkás-sajtos tojásmuffint!

A tojás rendkívül tápláló, magas fehérjetartalommal bíró, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel. A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz luteint, amely bizonyítottan hatékony a szürke hályog és más szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők ugyan évtizedeken keresztül javasolták a tojásfogyasztás korlátozását magas koleszterintartalma miatt, az elmúlt évek tanulmányai során azonban nem találtak kapcsolatot a tojásfogyasztás és a szívbetegség kockázata között.

A tojás a legrégebbi, szimbólumként rögzült húsvéti ételeink egyike, nemigen tudnánk elképzelni nélküle egy húsvéti menüt. Ha azonban unod már a hagyományos főtt tojást, próbálj ki egy ínycsiklandozó újdonságot: a tojásmuffint!

Szuper egyszerű, gazdaságos és kreatív, ráadásul nagyon finom is. Egy muffinformára és alig néhány összetevőre van hozzá szükséged, amelyeket kedvedre variálhatsz.

Az egészséges változathoz válassz a zöldségek mellett alacsony zsírtartalmú sonkát (pl. csirkemellsonka) és sajtot (pl. light mozzarella). Csak győzz eleget készíteni – garantáljuk, hogy pillanatokon belül elfogy…

A recept

Hozzávalók (12 darabhoz)
  • 6 db tojás
  • 50 g sonka (pl. csirkemellsonka, de bármi működik)
  • 75 g light mozzarella
  • 1 db kaliforniai paprika
  • ¼ konzervkukorica
  • 1 közepes vöröshagyma / 2 szál újhagyma
  • 3 ek. tej
  • 2 ek. (teljes kiőrlésű) liszt
  • Oílvaolaj, kikenéshez
  • Bors
  • Bazsalikom
Variációkhoz a teljesség igénye nélkül
  • 100 g mirelit spenót
  • 100 g feta sajt
  • 2 fej gomba
  • 5 db bébiparadicsom
  • 1 marék zöldborsó
  • 3 fej brokkoli
  • Pár szelet kolbász vagy bacon
  • 2 db virsli
  • 50 g reszelt gouda
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és kend ki a muffinformát leheletnyi olívaolajjal, hogy ne égjenek oda a muffinok.
  2. Keverd ki a 6 tojást egy tálban, add hozzá a 3 evőkanálnyi tejet. Ha még sűríteni szeretnéd, 1-2 evőkanál (teljes kiőrlésű) lisztet is szórhatsz hozzá, de ez nem feltétlenül szükséges. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint.
  3. Vágd fel a hozzávalókat és töltsd meg a muffinformákat kedvedre, akár mindegyiket más-más finomságokkal (pl. hagyma-sonka-sajt, spenót-feta, gomba-paradicsom stb.), majd öntsd le őket a felvert tojással. Érdemes max. háromnegyedig tölteni a formákat, mivel a megszilárdult tojás megnő és kitölti a maradék helyet. Mehet is az előmelegített sütőbe!
  4. Süsd 180 fokon légkeveréssel 15-20 percig, amíg kissé megpirul a széle. És voilà – jó étvágyat!
A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük