Összes mutatása

Babfőzés mesterfokon + diétás csilis bab recept

Bespájzoltál babból, és kellene tanács, hogyan készítsd el? Útmutatónk alapján mindent megtudhatsz a bab és más hüvelyesek, mint a lencse vagy a borsó elkészítéséről, áztatással vagy anélkül.

A bab az emberiség egyik legrégebbi eledele. Nem csupán könnyű, egészséges, gazdaságos és sokáig elálló táplálék, de rendkívül sokrétű is – egy otthoni szakács igazi csodafegyvere. A bab magas vitamin-, folsav-, antioxidáns- és rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, jótékonyan hat a koleszterinszintre és csökkenti a rák, valamint a cukorbetegség kockázatát is. (De nem csodaszer, és nem gyógyítja a betegségeket. – A szerkesztő megjegyzése.) Alacsony zsírtartalma, valamint magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt a vegetáriánus táplálkozás egyik alapköve: 100 g szárazbab kalóriaértéke körülbelül 340 kcal.

Az egyik ok, amiért sokan mégsem állnak neki a babfőzésnek, az a folyamat időigényessége az áztatás miatt. Nem kell pánikba esni: Ha elfelejtetted beáztatni előző este a hüvelyeseket, arra is van megoldás!

A főzés előtt

  • Ellenőrizd a lejárati dátumot, a frissesség ugyanis sokat számít. A szárazbab legfeljebb két évig felhasználható, de a legjobb, ha az aratási dátumtól számított egy éven belül főzöd meg. Főzés előtt mindig öblítsd át a babot, és ellenőrizd, hogy nem maradtak-e benne kisebb kövek vagy törmelékek.
  • Hagyj elég időt a bab beáztatására és főzésére. Ha időszűkében vagy, válassz inkább lencsét vagy borsót, ezek gyorsan megfőnek, és áztatást sem igényelnek. Ha pedig mégis a babnál maradnál, de elfelejtetted beáztatni, tervezz be 1-2 óra extra főzési időt, így ugyanis szinte ugyanolyan puhára, porhanyósra főzheted a szemeket, mint előáztatással. 
  • Hogy külön ízlöketet kölcsönözz a babnak, főzd víz helyett húslevesalaplében, és fűszerezd bőkezűen!

Hogyan válassz babot

Több tucat fajta bab közül választhatsz, ezek közül az alábbiak azok, amelyekre az itthoni boltokban a legnagyobb valószínűséggel lelsz. Babfajtától függően készíthetsz leveseket, pörkölteket, ragukat, főzelékeket vagy salátákat, de akár desszerteket is. 

Vörösbab: A vörösbab levesek és főzelékek ideális alapanyaga. Vigyázat, vörös levet ereszt!

Fehérbab: Nagy szemű, viszonylag nehezen fő. Gesztenyés íze miatt püré formájában, mézzel keverve desszertként fogyasztható. Levesnek, gulyásnak, zöldséges levesbe is jó.

Zöldbab: Elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmas.

Tarkabab: Ennek a vörös és barna foltos babnak gazdag, gesztenyére hajazó íze van. Jól megtartja alakját főzés után, így ideális salátákhoz, levesekhez, ragukhoz és pörköltekhez.

Fekete bab: Angolul black turtle beansként, „fekete teknősbabként” ismeretes. Ez az ízteli bab főként a klasszikus latin-amerikai konyhában ismert, levesekhez és pörköltekhez, ragukhoz használják, azonban itthon is kapható. Kísérletezésre fel!

Vajbab: Olajosan salátákhoz, gulyáshoz vagy főzelékekhez használható.

Vesebab: Ezt a nagy, vörös babot salátákban és csilikben használják előszeretettel, de bármilyen ételbe ideális. Néhányaknak gondot okozhat az emésztésük, de a főzés előtti áztatás és öblítés segíthet, ahogy a kukta használata is.

Jégbab (gyöngybab): Apró szeme miatt áztatás nélkül is gyorsan megfő. Finom sóletnek, levesnek és édes tejes babnak.

Adzuki bab: Ez a kicsi tűzbabfajta gyorsan elkészül, az íze pedig édeskés. Japán vörösbabkrém-desszertekben használatos, de nagyon sokrétű, így salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és ragukhoz is felhasználhatod. Itthon több helyen is fellelhető.

Lencse: Ezen apró hüvelyeseknek számos fajtája létezik, kezdve a fekete beluga lencsétől (salátához tökéletes) a narancssárga árnyalatú “vörös” lencséig, amely pároláskor sűrű pürévé áll össze. Köztük helyezkedik el az univerzális barna lencse és a drágább, zöld francia lencse, aminek főzése kicsit tovább tart, az íze pedig édeskés. Az összes lencsefajta viszonylag gyorsan elkészül, előáztatásukra pedig nincs szükség. 

Csicseriborsó: Ezt a diófélék ízéhez hasonlító hüvelyest sokféleképpen használják a világ szinte minden konyhájában: levesekben, pörköltekben, ragukban, mártásokhoz, sőt, kisütve vagy rágcsaként is. 

Zöld- és sárgaborsó: A zöld- és sárgaborsó apró hüvelyesek, amiket gyakran használnak levesekben, főzelékekben, és a  sárgaborsó esetében, indiai ételekben. Előnyük, hogy főzés előtt nem igényelnek áztatást.

Áztatás

A bab áztatása segít, hogy gyorsabban és egyenletesebben főjön, valamint az emésztését is megkönnyíti. Ha sót adsz a vízhez, amiben áztatod, a bab még gyorsabban fog főni, hiszen a só elősegíti a héj leválását. Mutatunk néhány módszert, válaszd azt, amelyik leginkább megfelel számodra! És ne feledd, hogy az olyan hüvelyeseket, mint a lencsét vagy a sárga- és zöldborsót, nem kell beáztatnod. 

Éjszakai áztatás

A bab hagyományos módon történő beáztatásához öntsd fel őket vízzel úgy, hogy az kb. 5 centinyire ellepje a szemeket. Adj félkilónyi babhoz 1 evőkanálnyi sót, majd hagyd ázni 4-12 órán keresztül. Használat előtt öntsd le és öblítsd át jól a babokat. 

Gyors áztatás forralással

Egy másik lehetőség a gyors áztatás, amely lehetővé teszi, hogy pár órán belül kész legyen az ételed anélkül, hogy ez a bab ízének vagy állagának kárára menne. Helyezd a babot egy tűzhelyen lévő edénybe, öntsd le vízzel úgy, hogy az kb. 5 centinyire ellepje az edény tartalmát, adj hozzá sót, és forrald fel. Ha már forr, kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd a babot 1 órán át ázni. Öntsd le, öblítsd át, és folytathatod is az étel elkészítését.

Vagy ne áztasd be egyáltalán

Egy titok, amiről talán nem is tudsz: Nem tragédia, ha elfelejtetted beáztatni a babot! Csak tedd be őket az edénybe, és vedd figyelembe, hogy áztatás nélkül a szokásos főzési időn túl még 1-2 órán keresztül kell főznöd az ételedet. Figyelj a folyadék szintjére, és adj hozzá több vizet vagy húslevesalaplét, ha az edény kezd „kiszáradni”. Figyelj arra is, hogy az edény folyamatosan le legyen fedve, amíg fő a bab. Ilyen módon majdnem ugyanolyan puhára főzheted a babot, mint előzetes beáztatással.

Tipp: Ha felejtős típus vagy, az is szuper megoldás lehet, ha vészhelyzet esetére mindig tartasz egy adag beáztatott, fóliával lefedett babot a hűtőben. A hűtött babok áztatása lassítja a rehidratálási folyamatot és megakadályozza az erjedést, így akár 3-6 nap múlva is felhasználhatod.

Ízesítés és főzés

Mennyi babot használj? Általános szabály, hogy 1 bögre szárított babból körülbelül 3 bögrényi főzött lesz, ehhez igazítsd az arányokat.

Só, bors és más fűszerek

Létezik egy olyan mítosz, hogy főzés előtt nem szabad sózni a babot, mert a só nem engedi, hogy az megpuhuljon. Ez alaptalan – ha történt már veled olyan, hogy órákon keresztül főzted a babot, az pedig semmi áron nem akart megpuhulni, az azért lehetett, mert vagy „öreg” babot használtál, vagy kemény, ásványi anyagokban gazdag a csapvizet. Desztillált vagy palackozott víz használatával megoldódhat a kemény víz problémája. A bab sós vízben történő beáztatása főzés előtt pedig nem csak egy plusz ízt ad neki, de elősegíti a gyorsabb főzést is. Azonban ne állj meg a só-bors kombónál: a kömény, fahéj, koriander, őrölt csili és szegfűbors mélységet és összetettséget adnak a babételednek. A fűszerek gazdagabb jellegének biztosítása érdekében pirítsd őket néhány percig az edényben, amíg meg nem érzed az illatukat, majd add hozzá a babot és a folyadékot.

Használhatsz fűszernövényeket is, mint a rozmaring, kakukkfű, babérlevél, oregánó, zsálya, koriander, bazsalikom, petrezselyem vagy metélőhagyma. Add őket az ételhez a párolás utolsó 15 percében. Ne hagyd ki a hagymát, fokhagymát, póréhagymát, zellert, sárgarépát vagy gyömbért sem, ha ezekhez van kedved: a babbal bármiféle ízesítés jól működik.

A húslevesalaplé-trükk 

Fontold meg, hogy víz helyett húslevesalaplében főzöd a babot, a csirke- vagy marhahús ugyanis rendkívül gazdag ízvilágot kölcsönözhet a hüvelyeseknek. Ha azonban húslevesalaplevet vagy húsleveskockát használsz, figyelj a hozzáadott só mennyiségére, nehogy túlsózd az ételt.

Húst is adhatsz az ételhez: egy kis szalonna vagy sonka ínycsiklandozóan füstössé teheti a bab ízét. Tedd a szalonnát vagy sonkát egészben az edénybe, majd amikor megfőtt a bab, vedd ki a húst, aprítsd fel és tedd vissza kisebb darabokban. 

Tűzhelyen

A legnépszerűbb babfőzési módszer a tűzhelyen való párolás: tedd a babot egy lábasba, lepd el 5 centinyire vízzel vagy húslevesalaplével, és vedd kicsire a hőt. Alkalmanként kevergesd, ne engedd, hogy erősen felforrjon a víz. A hüvelyes fajtájától függően fő sok vagy kevés idő alatt: míg a vöröslencse 15-20 perc alatt megvan, a nem beáztatott csicseriborsó vagy fehérbab esetében akár 3-4 órával is számolhatunk.

Lassúfőzőben

Önts a babra vizet vagy húslevesalaplét a lassúfőzőben úgy, hogy az kb. 5 centire fedje el. Fűszerezd ízlés szerint, majd állítsd a lassúfőzőt alacsony hőfokozatra és főzd a babot az elkészültéig, általában 3-6 órán keresztül. Ha vesebabot főzöl, azt érdemes először 10 percig a tűzhelyen párolni, mielőtt a lassúfőzőbe tennéd, ez nagyban megkönnyíti az emésztését.

Kuktában

Szintén lepd el elég vízzel a babokat (kb. 5 centi legyen a babszemek és a víz felszíne között), adj hozzá sót és fűszereket, valamint egy evőkanál olajat. Figyelj arra, hogy ne lépd túl a kuktád maximális töltési vonalát. A bab esetében ez általában a felezési pont körül van. Főzd a babokat magas nyomáson 5–10 percig kisebb szemű babok, lencse és borsó esetében, és akár 35–40 percig nagyobb szemű hüvelyeseknél, pl. csicseriborsó esetében. Az előzőleg beáztatott bab gyorsabban megfő, mint a nem beáztatott.

Anyu, kész van már?”

Honnan tudod, hogy megfőtt a bab? Amikor kikanalazol néhány szemet, azok héja be kell, hogy ráncosodjon és fel kell, hogy göndörödjön. Ezután kóstold meg. Akkor jó, amikor a bab állaga porhanyós és még a közepén is puha, de nem kásás. Hagyd, hogy a bab a főzőfolyadékban hűljön ki.

Tárolás

Az, hogy hogyan és hol tárolod a hüvelyeseket főzés előtt és után, nagymértékben befolyásolhatja az étel állagát és ízét. A nyers szárazbabot tárolhatod 1 évig sötét, hűvös helyen, pl. a spájzban. Két év után azonban elveszíti  szavatosságát, így legjobb, ha kidobod az összes „öreg” babot, aminek már idejét sem tudod, hogy mikor vásároltad. A főtt bab kiválóan tárolható hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig. A fagyasztóban ugyan kásássá válhat, de ha mégis le szeretnéd fagyasztani a babod, legjobb, ha ezt a főzőfolyadékában teszed.

Tipp: Más esetben se öntsd ki a bab főzőfolyadékát! Sózd meg, ha kell, és tedd el későbbre: Egy ízekben gazdag vegetáriánus alapléről van szó, amely akár hat hónapig is lefagyasztható. Húslevesalaplé helyett, vega megoldásként tökéletes!

Receptötlet: Diétás csilis bab

Hozzávalók (4 személyre)
  • 0,5 kg darált csirkemellfilé
  • 10 dkg fehér vagy tarkabab beáztatva (beáztatva 24 dkg)
  • 15 dkg kukorica
  • 4 dkg folyékony kókuszolaj
  • 1-2 közepes vöröshagyma
  • 1 kávéskanál csili
  • 1 evőkanál oregánó
  • 2 teáskanál Himalája-só
  • 5 dl víz
  • 5 dl cukormentes sűrített paradicsom
Tápérték 100 g-ban (rizs nélkül):
  • 81 kcal
  • 6 g szénhidrát
  • 11 g fehérje
  • 5 g zsír
Elkészítés
  1. A kókuszolajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Tedd rá a darált csirkemellet, és gyakori kevergetés mellett (hogy morzsalékos legyen) pirítsd fehéredésig.
  3. Add hozzá az előzőleg lehetőleg egy éjszakára beáztatott babot, majd fűszerezd csilivel, oregánóval, himalája-sóval.
  4. Öntsd fel vízzel, és párold fedő alatt addig, amíg a bab belseje el nem kezd megpuhulni.
  5. Ekkor add hozzá a paradicsompürét és a kukoricát, és párold tovább.
  6. Ha teljesen megpuhult a bab, vedd le a fedőt és főzd, kevergesd addig, amíg besűrűsödik.
  7. Frissen, kenyér nélkül vagy (teljes kiőrlésű) rizzsel tálald.
A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×