Összes mutatása

A C-vitamin bőrre gyakorolt pozitív hatása

A C-vitamin bőrünkre is jótékony hatással van, amit akkor fejt ki a legjobban, ha helyileg alkalmazzuk, azaz közvetlenül a bőrünkre visszük fel.

A C-vitaminos termékek használata csökkentheti a sejtkárosodást, és hozzájárulhat egyes bőrbetegségek megelőzéséhez. Segítheti emellett a bőr gyorsabb gyógyulását azáltal, hogy ezek a termékek serkentik a kollagén- és elasztintermelést. 

Ezen fehérjék termelődésének serkentésével a C-vitamin szerepet játszik a bőr feszességének fenntartásában és a bőröregedés késleltetésében is. Emellett gátolja a melanin termelődését, ezáltal használata egyenletesebb bőrfelszínt eredményez, valamint az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai ellen is bizonyos szintű védelmet nyújt. Érdemes fényvédő krémmel egyidejűleg alkalmazni a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Leggyakrabban szérum formájában találkozhatunk C-vitaminos arcápolási termékekkel, de a C-vitamin sokszor megtalálható arclemosókban és krémekben, valamint kapható por formájában.

A C-vitamin-port leggyakrabban szérummal szokták keverni. Előnye, hogy magunknak állíthatjuk be a koncentrációt, valamint az, hogy a por stabilabb, mint a többi hasonló termék, azaz nem fog olyan hamar oxidálódni. Hátránya, hogy előfordulhat az, hogy véletlenül túl magas koncentrációt kapunk, ami bőrirritációhoz vezethet.

A legtöbb ember gond nélkül használhatja a C-vitaminos szérumokat, ritkán okoz csak irritációt. Azonban a nagyon érzékeny bőrűek a használat során tapasztalhatják a bőr kipirosodását, bőrszárazságot és a felvitelt követően jelentkező szúró érzést. Az ilyen esetek elkerülése érdekében eleinte válasszunk kisebb koncentrációjú terméket (5%), és fokozatosan váltsunk koncentráltabb formulákra. Első használat előtt ajánlott próbaképpen a bőr egy kisebb felületére felvinni a terméket, majd ha egy nap után nem észlelünk irritációt, akkor felvihető a teljes arcbőrre.

Tiszta arcbőrön alkalmazzuk, a hidratálókrém előtt oszlassuk el bőrünkön a szérumot. Jól kombinálható más termékekkel, azonban ha félünk, hogy valamivel nem kívánt reakcióba lép, érdemes az egyiket reggel, a másikat pedig este használni. Ez különösen fontos az olyan anyagoknál, amik gyorsítják a C vitamin oxidációs folyamatát, mert ezáltal az kevésbé lesz hatékony. Ilyen összetevő a benzoil-peroxid, ami (hazánkban patikában kapható termékekben) a pattanások kezelésére használt hatóanyag.

A C-vitamin érzékeny a fényre és a levegőre, ezért fontos, hogy megfelelő körülmények között tároljuk. A legtöbb termék sötét, légmentes csomagolásban érkezik, azonban ezen felül is érdemes lehet a fürdőszobaszekrényben tárolni őket, vagy egyéb fénytől elzárt helyen. Mindezek ellenére egy idő után elkezdenek oxidálódni, amit a termék színének megváltozása jelez. Ez esetben is használhatóak, de már nem lesznek olyan hatékonyak, mint azelőtt. Figyeljünk arra, hogy a csomagoláson jelzett időnél ne használjuk tovább a terméket.

Kiemelt kép: Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:
A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×