Összes mutatása

Mit szedjünk, ha jön a koronavírus

Milyen gyógyszerekkel segíthetjük a gyógyulásunkat, ha koronavírussal fertőződtünk meg? Ebben próbálunk meg segíteni olvasóinknak.

A tesztelést és az orvost semmi és senki sem helyettesíti, ezt előre szeretném leszögezni. Tehát az első, amit magadért megtehetsz, hogy nem te állapítod meg magadról, hogy koronavírusos lettél-e, és a kezelésedet sem pusztán internetes információkra, hanem szakorvosi tanácsokra alapozod.

Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy nem kezelési tervet írok neked, hanem megosztom azokat az információkat, amelyeket egy tüdőgyógyász szakorvos adott. A cikk célja pedig nem az, hogy erre alapozd a kezelésed, hanem az, hogy tudd, miket érdemes megkérdezned a téged kezelő orvostól.

A szervezeted hasznos lehet feltölteni C- és D-vitaminnal, valamint érdemes lehet cinket szedni. (1) Ezek ajánlott mennyiségéről gyógyszerészt vagy orvost kérdezz meg.

A koronavírus lázzal járhat. Ha ez így van, akkor lehetőleg ne menjen 38 fok fölé, ezért lázcsillapító (2) lehet szükséges. Amennyiben a láz hosszan tart, megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye. Ezért antibiotikum szedése (3) lehet javasolt, erről megint a kezelőorvost kell megkérdezni.

A köhögés csillapítására köhögéscsillapítót lehet szedni. (4) A nyákoldásra köptető ajánlott. (5)

Végül bizonyos betegségek esetében érdemes lehet a véroxigénszintet monitorozni. Ezt egy pulzoximéter (6) nevű – már kb. 5 ezer forinttól elérhető – készülék segítségével magunk is megtehetjük, de fontos, hogy mivel nem orvosi eszközről van szó, az eredményeket ennek megfelelően kezeljük. A normál érték 96% és 100% között van, amennyiben ez alá csökken a mért érték, érdemes orvosnál tájékozódnunk.

A lista

  • C-vitamin (napi ajánlást ne lépd túl)
  • D-vitamin (napi ajánlást ne lépd túl)
  • Cink (napi ajánlást ne lépd túl)
  • Lázcsillapító (típusáról kérdezd meg orvosod)
  • Köptető (típusáról kérdezd meg orvosod)
  • Köhögéscsillapító (típusáról kérdezd meg orvosod)
  • Antibiotikum (orvosi javallatra)
  • Pulzoximéter

A tünetek rosszabbodása esetében érdemes azonnal orvoshoz fordulnunk. Szóval vigyázzatok magatokra és egymásra is! Maszkot fel, kezeket fertőtleníteni!

A humor helye

Humorérzékünk megőrzése minden körülmények között fontos. Ezért a fenti ajánlást bátran kiegészítheted a következőkkel:

  • Bármilyen homeopátiás szer (a vizsgálatok szerint mindegyik ugyanolyan hatásos)
  • Vaníliaillatú füstülő (ha nincs, jó a menta is)
  • Buddha-szobor pocakjának körkörös simogatása az óramutató járásával ellenkező irányban

Nagyon fontos azonban, hogy ezen utóbbi módszerek csak akkor hatnak, ha az orvos által előírt kezelésekkel együtt alkalmazzák őket. Más esetben a különböző rezgések nem kerülnek szinkronba egymással.


További ajánlott cikkünk: Az immunrendszer nem bicepsz

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×