Összes mutatása

Egészséges és villámgyors: cukkini lasagne

A lasagne örök sláger, a gyerekek és a felnőttek kedvence egyaránt. A fehér tészta, a besamel mártás és a reszelt parmezán azonban nem tartoznak a legegészségesebb hozzávalók közé. Engedd szabadon a fantáziád, és rugaszkodj el a jól bevált kombinációtól! Mutatunk egy tészta és besamel nélküli ötletet: a cukkini lasagne-t.

Az, hogy egészségesen étkezel, nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a finom ételekről. Az olyan klasszikusok például, mint a lasagne, csupán egy kis fantáziát és néhány hozzávaló helyettesítését igénylik ahhoz, hogy bármelyik diétás étrendbe beilleszthetők legyenek.

Ha a lasagne tésztája helyett cukkiniszeleteket használsz, a besamel mártás helyett pedig paradicsomos szószt, máris jóízűen falatozhatsz, lelkiismeret-furdalás nélkül. Mutatunk egy gyors és egészséges lasagne receptet, ami garantáltan a család kedvence lesz! Ráadásul ha vegetáriánus vagy, darált hús nélkül is nyugodtan elkészítheted, hiszen a gomba elég plusz ízt ad az ételnek.

Hozzávalók

  • 2-3 nagyobb cukkini
  • 1 kg darált hús (legjobb a 10% alatti darált marhahús) – kihagyható
  • 4 ek olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 220 g light trappista sajt vagy mozzarella
  • 500 ml paradicsompüré (nulla kalóriás paradicsomszószt is használhatsz)
  • 250 g csiperke gomba
  • 1 doboz sovány natúr joghurt
  • bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoranna, só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A cukkinit pucold meg, majd zöldségpucolóval a lasagne tésztához hasonló szeleteket vágj belőle hosszában. Lehetőleg a magját ne aprítsd bele. Tedd egy tálba, sózd meg és tedd félre levet ereszteni.
  2. A hagymát aprítsd fel és 3 ek. olajon dinszteld meg. Add hozzá a darált húst, párold meg félig, majd mehet bele az apróra vágott gomba is.
  3. Főzd el a levet, majd öntsd fel a paradicsomszósszal. Ízesítsd a fűszerekkel és hagyd felforrni.
  4. Ha felforrt, add hozzá a joghurtot, majd forrald fel újra és ha úgy gondolod, hogy nincs sok leve, vedd le a tűzről. A light sajtot reszeld le, és a felét add hozzá a bolognai szószhoz.
  5. Ezután a szószt hagyd pihenni, addig térj vissza a cukkinihez. Nyomkodd ki a cukkini levét és tedd papírtörlőre. Egy tepsi alját vékonyan kend ki olajjal, majd fektesd rá az első réteg cukkinit úgy, hogy a csíkok fedjék egymást. Két ilyen réteget csinálj, hogy legyen átfedés közöttük. Erre jöhet rá a szósz, majd újra cukkini, újra szósz, míg el nem fogy az alapanyag. A tetején a szósz legyen. Végül reszelj rá sovány sajtot.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig alufólia alatt, majd még 10 percig fólia nélkül, hogy a sajt rápiruljon. 10 perc pihentetés után tálalhatod is. Jó étvágyat!
A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×