A szülői kiégés, csakúgy, mint a munkahelyi, gyakori jelenség. A jelenlegi körülmények között még nagyobb a kimerülés esélye, hiszen a folyamatos otthonmaradás megakadályozza, hogy a szülők elvonuljanak és szenteljenek maguknak egy kis időt. De hogyan akadályozhatod meg a kiégést szülőként?

A Clinical Psychological Science folyóiratban az elmúlt évben közzétett kutatások azt találták, hogy a szülői kiégés a gondviselői feladatokkal járó napi stressz következménye, amely hosszú távon felhalmozódik.

A rizikófaktorok közé tartozik, ha egy szülő csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem dolgozik.

Valós veszély ez a karantén tekintetében: a szülők folyamatosan otthon vannak, gyermekeikkel foglalkoznak, otthonról dolgoznak vagy segítenek a kicsik távoktatásában, arról nem is beszélve, hogy néhányan elvesztették a munkájukat. A koronavírus-időszakban ezenkívül általános, mindenkit körülvevő aggodalomból sincs hiány. Az alábbiakban ismertetjük a munkahelyi és a szülői kiégés közötti különbséget, a szülői kiégés tüneteit és azt, hogy mit tehetsz a jelenlegi helyzetben annak érdekében, hogy megelőzd a kimerültséget és kiegyensúlyozott maradj.

A munkahelyi és a szülői kiégés

Sokan úgy gondolják, hogy ha az ember dolgozó szülőként kiégettnek érzi magát a munkában, otthon is fáradt lesz, ha pedig otthon érzi magát kimerültnek, a munkában vagy az élet többi területén nem tud majd jól teljesíteni. Azonban a munkahelyi és a szülői kiégési szindróma két különböző jelenség, hasonló tünetekkel.

„Lehetséges, hogy valaki teljes mértékben elszakad érzelmileg a gyerekeitől, de jól teljesít a munkában” – mondja Dr. Isabelle Roskam, a belga Leuveni Katolikus Egyetem pszichológia professzora, aki a szülői kiégést vizsgálja. „Így az is lehetséges, hogy valaki annyira túlterhelt és stresszes a munkahelyen, hogy akár az ügyfeleit is elidegeníti magától, de örömmel megy haza, hogy a gyerekeivel foglalkozzon”. Azonban ha a kiégés bármely típusát figyelmen kívül hagyják, az az élet többi területét is megfertőzheti. Ezért fontos, hogy a tüneteket időben észrevegyük és kezeljük. 

A szülői kiégés tünetei

A kiégés első tünetei lehetnek a fáradtság és a fokozott ingerlékenység. Azonban ahogy azt Dr. Roskam és kollégája, a szintén a Leuveni Katolikus Egyetemen pszichológiát tanító Dr. Moïra Mikolajczak írják:

négy különböző tünet észlelésekor beszélhetünk ténylegesen kiégésről: folyamatos kimerültség, érzelmi eltávolodás a gyerekektől, a produktivitás lecsökkenése (és kedvvesztés a szülői feladatok ellátására), valamint viselkedésbeli változások.

Az utolsó tünet kiemelten fontos: akkor van szó kiégésről, amikor a kimerültség, az érzelmi eltávolodás és a produktivitás csökkenése befolyásolják a szülők gyermeikhez (és partnerükhöz) való viszonyulását. Ha a szülők ezeket az érzéseket a kezdetektől fogva tapasztalnák, a diagnózis nem kiégés lenne.

Hogyan előzd meg a kiégést?

Elly Taylor, kapcsolati szakértő és a Becoming Us szerzőjének tanácsai szerint a szülői kiégés megelőzésének kulcsa egy stratégia felállítása, ha pedig már érzékeled a tüneteket, azok kezelése. Egy stratégia lehet a családi ütemtervek összehangolása a kettőtök energiaszintje szerint, valamint a szülői feladatok és a házimunkák egyenlőbb felosztása. Legyen természetes, hogy segítséget kértek egymástól, és tervezzetek be mindkettőtöknek külön-külön egy kis elvonulási, kikapcsolódási időt is minden napra.

Fordíts több időt magadra

Ha a szülői feladatok miatt stresszesnek érzed magad, próbálj meg több időt szentelni magadnak. Aludj eleget és gyakorold többet a hobbijaidat vagy szerezz újakat, például főzz, kertészkedj vagy olvass. Valamint ne feledd, hogy az egészséges étkezés és a sport (még ha csupán 10-15 percet is szánsz rá naponta) segít kiegyensúlyozottnak érezned magad.

Beszélj a partnereddel

Ha gondokkal vagy kihívásokkal küszködtök, beszéljetek róla. Támogassátok egymást abban, hogy mindketten tudjatok egy kis időt csakis magatokra fordítani minden nap.

Csinálj tartalmas programokat a gyerekekkel otthon

Ha otthon problémák jelentkeznek, azt a gyerekek is megérzik. Ne hagyjátok ki az olyan tartalmas, közös időtöltést esténként vagy hétvégenként, amelyet mindannyian élveztek: például vegyetek részt mind egy online jógaórán, nézzetek meg egy vicces, kicsiknek való komédiát, játsszatok együtt a kutyával a kertben, vagy ültessetek egy palántát a gyerekekkel. 

Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal

A szülői kiégés megelőzése érdekében fontos, hogy ne ugyanazok a benyomások érjenek otthon minden nap. Használd ki a modern technológia vívmányait, és beszélj a szűk családodon kívül naponta legalább egy barátoddal vagy távolabbi családtagoddal. Kérj tanácsot vagy támogatást, ha szükségesnek érzed, és légy kész te is tanácsot adni másoknak, akik kihívásokkal küzdenek. 

Ne hasonlítsd magad más szülőkhöz

Ha kiegyensúlyozottá szeretnél válni, ne hasonlítsd magad másokhoz. Mindenki máshogy működik, más életstílussal és -ritmussal rendelkezik, valamint máshogy áll a szülőség kérdéséhez. Foszd meg magad a felesleges nyomástól, stressztől és elégedetlenségtől (és ha szükséges, egy ideig ezek egyik lehetséges forrásától, a közösségi médiától is), helyette pedig koncentrálj arra, hogy ma mi volt az a mondat vagy cselekedet, amivel boldogabbá tetted a gyerekeidet.  

Ha pedig ennél több segítségre van szükséged, fordulj szakemberekhez például itt.

Fotó: Valeria Ushakova fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×