A súlyod akkor csökken, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. Azonban rengeteg olyan tévhit vagy féligazság terjeng a kalóriaégetéssel kapcsolatban, ami nemhogy segítené a fogyást, de még káros is lehet az egészségre. Összeszedtük a leggyakoribb kalóriaégetési mítoszokat, és utánajártunk, mi van mögöttük.

1. mítosz: Ha jobban izzadsz, akkor több kalóriát égetsz.

Tény: Attól, hogy jobban izzadsz, még nem feltétlenül égetsz több kalóriát, kivéve persze, ha keményebben edzel az általánosnál. Az, hogy mennyit izzadsz, függ a súlyodtól, az életkorodtól, az állóképességedtől, a környezettől, ahol mozogsz és még rengeteg más tényezőtől. Az izzadás maga azonban nem áll közvetlen kapcsolatban az elégetett kalóriák számával. Ha a mérlegre állva súlycsökkenést veszel észre, az azért van, mert vizet vesztettél az izzadás következtében. Azonban a vízveszteség miatti súlycsökkenés csupán átmeneti: amint megiszol egy üveg vizet, visszaáll a súlyod az eredeti állapotára.

2. mítosz: Ha éhesen állsz neki edzeni, akkor több kalóriát égetsz.

Tény: A mozgás közben elégetett kalóriák száma nem változik annak függvényében, hogy éhesen vagy teli hassal kezded az edzést. Azonban az  éhgyomorra vagy majdnem éhgyomorra történő edzés valóban elősegíti a zsírvesztést és javítja az inzulinérzékenységet is, így ha a zsírraktárokból való fogyás a célod, érdemes kipróbálnod pár közvetlen felkelés után végzett gyakorlatot vagy egy laza kocogást. Csodára azonban ne számíts, a kutatások igazolhatják a különbséget, de ez jellemzően apró lesz.

3. mítosz: Ha hideg időben edzel, akkor több kalóriát égetsz.

Tény: Ez ebben a formában nem igaz, hacsak nem kezdesz el dideregni. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő ruházatot viselsz, és nem fázol edzés közben, akkor a hideg idő nem fogja befolyásolni az elégetett kalóriák számát. De tartsd észben, hogy semmiképp sem jó ötlet csak azért megpróbálni elkezdeni dideregni, hogy több kalóriát égess. Elegendő ruházat nélkül az egészségedet kockáztatod, és rendkívül könnyen megfázhatsz. 

4. mítosz: A kalória-utánégetés sokat segít a fogyásban.

Tény: A szervezetednek edzés után extra energiára van szüksége ahhoz, hogy regenerálja magát. A kalória-utánégetés sportolás után 1-től 24 óráig tarthat, attól függően, hogy milyen keményen és mennyi ideig mozogtál. Mindazonáltal az elégetett kalóriák plusz számát általában túlbecsülik. Hacsak nem edzettél az eddigi fitneszrutinodhoz képest különösen keményen, valószínűleg nem fogsz több kalóriát elégetni edzés után, mint a sportolás közben elégetett kalóriák 10%-a. Csodát ezért azok az edzéstervek sem tudnak tenni, amelyek a kalóriák utánégetését hirdetik.

5. mítosz: Bízhatsz a futópadon és más edzőgépeken mutatott elégetett kalóriák számában.

Tény: Sajnos a legtöbb futópad és más kondigép túlbecsüli az elégetett kalóriák számát, a kutatások szerint átlagosan 19%-kal. 

Még ha be is tudod ütni a testsúlyodat és az életkorodat, az elégetett kalóriák becsléséhez használt képletek nem vesznek figyelembe olyan változókat, mint az anyagcseréd vagy az általános állóképességed. Tehát nyugodtan használd ezeket a számokat motivációként, de ne bízz bennük teljes mértékben súlycsökkenés szempontjából.

6. mítosz: A zsír izommá, az izom pedig zsírrá tud alakulni.

Tény: A zsír és az izom két különböző szövet, így azok nem alakulnak át egyikből a másikká. Ahogy azt Brad Schoenfeld, a new yorki Városi Egyetem Lehman Főiskolájának sporttudományi oktatója mondta a LiveScience-nek, „a narancsot nem lehet csak úgy almává alakítani”. Égethetsz zsírt és építhetsz izmot, mint ahogy zsírosodhatsz és veszíthetsz is izmot. Azért fontos az edzések szakszerű összeállítása, hogy a zsírréteget el tudd tüntetni, az alatta elhelyezkedő izomréteget pedig fejleszteni és erősíteni.

7. mítosz: Ha többet kardiózol, többet fogsz fogyni.

Tény: A közhiedelemmel ellentétben nem az a leggyorsabb módja a fogyásnak, ha órákat töltesz a futópadon. 1 kg fogyáshoz körülbelül 7500 plusz (!) kalóriát kell elégetned. Egy 2018-as Runner’s World cikk szerint egy átlagos, 70 kg-os ember 1 km futás alatt körülbelül 65 kalóriát éget el. Ha tehát nem csökkented le a kalóriabevitelt, 1 kg zsír (7500 kalória) elégetéséhez körülbelül 115 km-t kellene futnod! Ezalatt 1 kg izom nyugalmi állapotban (edzés nélkül) is elégethet körülbelül napi 100 kalóriát, ha tehát magadra szedsz 2-3 kg izmot, az nem csak az alakodon javít, de heti szinten akár kétezer kalóriát eléget pluszban. Nem véletlenül népszerűek ma a magas intenzítású súlyzós edzések (például a kettlebell, TRX, különböző köredzések). Ezek esetében nemcsak a magas pulzusszámot kapod meg, de az izomfejlesztést is, általánosságban így jobban lehet fogyni a segítségükkel, mint a kardio edzésekkel.

8. mítosz: Létezik helyi zsírégetés.

Tény: Gyakori tévhit, hogy ha sokat edzel hasra vagy combra, akkor ezekről a területekről eltűnik a zsírréteg. Számos tanulmány kimutatja azonban, hogy helyi zsírégetés nem létezik. A Massachusettsi Egyetem 1983-as negyedévente megjelenő Testnevelés és Sport magazinban publikált kutatásában a résztvevők 5000 felülést tették meg 27 nap alatt. A vizsgált periódus végére azonban nem állt fenn változás az alanyok testtömegében vagy testzsírjában. Has- vagy combedzéssel erősítheted a zsírréteg alatt megtalálható izmokat, a zsírt azonban csakis úgy tudod eltüntetni ezekről a területekről (is), ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel.

Megjegyzés: cikkünk általános megállapításokat tartalmaz, közelítő értékekkel. Az például, hogy ki mennyi kalóriát éget el egy adott mozgás segítségével nagymértékben egyéni jellemzők függvénye.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×