A tojás és a sonka egy húsvéti menüből sem hiányozhat. De mit szólnál idén egy kis változatossághoz? A hagyományos keménytojás és főtt sonka helyett várd inkább kreatív, könnyű és egészséges falatokkal a vendégeidet: készíts sonkás-sajtos tojásmuffint!
A tojás rendkívül tápláló, magas fehérjetartalommal bíró, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel. A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz luteint, amely bizonyítottan hatékony a szürke hályog és más szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők ugyan évtizedeken keresztül javasolták a tojásfogyasztás korlátozását magas koleszterintartalma miatt, az elmúlt évek tanulmányai során azonban nem találtak kapcsolatot a tojásfogyasztás és a szívbetegség kockázata között.
A tojás a legrégebbi, szimbólumként rögzült húsvéti ételeink egyike, nemigen tudnánk elképzelni nélküle egy húsvéti menüt. Ha azonban unod már a hagyományos főtt tojást, próbálj ki egy ínycsiklandozó újdonságot: a tojásmuffint!
Szuper egyszerű, gazdaságos és kreatív, ráadásul nagyon finom is. Egy muffinformára és alig néhány összetevőre van hozzá szükséged, amelyeket kedvedre variálhatsz.
Az egészséges változathoz válassz a zöldségek mellett alacsony zsírtartalmú sonkát (pl. csirkemellsonka) és sajtot (pl. light mozzarella). Csak győzz eleget készíteni – garantáljuk, hogy pillanatokon belül elfogy…
A recept
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 6 db tojás
- 50 g sonka (pl. csirkemellsonka, de bármi működik)
- 75 g light mozzarella
- 1 db kaliforniai paprika
- ¼ konzervkukorica
- 1 közepes vöröshagyma / 2 szál újhagyma
- 3 ek. tej
- 2 ek. (teljes kiőrlésű) liszt
- Oílvaolaj, kikenéshez
- Só
- Bors
- Bazsalikom
Variációkhoz a teljesség igénye nélkül
- 100 g mirelit spenót
- 100 g feta sajt
- 2 fej gomba
- 5 db bébiparadicsom
- 1 marék zöldborsó
- 3 fej brokkoli
- Pár szelet kolbász vagy bacon
- 2 db virsli
- 50 g reszelt gouda
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és kend ki a muffinformát leheletnyi olívaolajjal, hogy ne égjenek oda a muffinok.
- Keverd ki a 6 tojást egy tálban, add hozzá a 3 evőkanálnyi tejet. Ha még sűríteni szeretnéd, 1-2 evőkanál (teljes kiőrlésű) lisztet is szórhatsz hozzá, de ez nem feltétlenül szükséges. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint.
- Vágd fel a hozzávalókat és töltsd meg a muffinformákat kedvedre, akár mindegyiket más-más finomságokkal (pl. hagyma-sonka-sajt, spenót-feta, gomba-paradicsom stb.), majd öntsd le őket a felvert tojással. Érdemes max. háromnegyedig tölteni a formákat, mivel a megszilárdult tojás megnő és kitölti a maradék helyet. Mehet is az előmelegített sütőbe!
- Süsd 180 fokon légkeveréssel 15-20 percig, amíg kissé megpirul a széle. És voilà – jó étvágyat!