Már csak 1-2 óra van hátra az edzésig, de mégis enni kellene valamit, ami egyrészt energiát ad, másrészt hajlandó még az intenzív gyakorlatok során is bent maradni. Ha ismerős a szituáció, a cikkünk a segítségedre lesz.

Ha a legjobb teljesítményt szeretnéd nyújtani edzőteremben, és így a legtöbbet kihozni magadból, akkor érdemes körültekintően megválasztanod, hogy mit eszel néhány órával az edzés előtt. (Receptek a cikk alján!)

Szögezzük le, hogy a kérdésünkre a „semmit” nem megfelelő válasz, hiszen ha nem töltöd fel az energiaraktáraidat, akkor nem fogod a legjobb teljesítményt nyújtani az edzés során. Ha pedig nem a legjobb teljesítményed nyújtod, akkor a nyereményed is kisebb lesz: kevesebb kalória ég el, kevésbé fejlődik az izomzatod. Szélsőséges esetben – egy hosszú futás vagy erőnléti edzés során – elgyengülhetsz, megszédülhetsz, és ki kell állnod pihenni. Szóval az biztos, hogy valamit érdemes enned, mert az energia leadásához energiára van szükséged.

A túl sok, vagy nehezen emészthető étel hasonló problémákat okozhat: nyilván nem szeretnéd, ha az ebéded közszemlére kerülne a konditerem padlóján.

Ezért az alábbi általános elveket érdemes szem előtt tartanod:

Hosszú távon gondolkodj

Sokkal jobb, ha rövid és intenzív diéták helyett hosszú távú életmódváltáson töröd a fejed. Ha megvonod magadtól az energiát, akkor ne csodálkozz, hogy nem bírod az edzést.

Ne egyél nehezet

Az edzések előtt nem érdemes sem túl sok ételt fogyasztanod, sem nehéz, zsíros ételeket, amelyektől bélgáz képződik benned, vagy amelyektől büfögnél.

Tartsd fenn az energiád

Az edzéstípustól függően szükséged van gyors- és lassú felszívódású szénhidrátokra és fehérjére. De általánosságban elmondható, hogy érdemes teljes körű étkezésre törekedned, és mind a makro-, mind a mikrotápanyagok beviteléről gondoskodnod.

Hogyan csináld?

Ha még 2-3 órád van hátra az edzésig, akkor érdemes egy teljes értékű étkezést magadhoz venned. A szénhidrátok jelentik az elsődleges raktárat, amelyből az izmok energiához jutnak az edzés közben. Ezért is szokták profi sportolók versenyek előtt szénhidrátokkal feltölteni magukat (carb loading). A fehérjék emellett fontosak az izmok növekedéséhez és regenerálódásához.

Ilyenkor nyugodtan egyél egy szendvicset teljes kiőrlésű zabkenyérből, tojással és némi salátával. De elfogyaszthatsz egy tál rizst és némi párolt vagy sült zöldséget, vagy akár egy omlettet.

Ha már csak két órád maradt az edzésig, igyál egy teljes értékű turmixot, amelybe akár egy banánt vagy bogyós gyümülcsöket is tehetsz. Jó barátod ilyenkor egy zabkása vagy smoothie tál is.

Ha viszont már csak egy órád maradt hátra, akkor csak kevesebbet és könnyebet ehetsz. Egy banán, egy gyümölcspüré vagy egy pohár szénhidrátokat is tartalmazó shake megoldás lehet. Zabkását is fogyaszthatsz, de csak egy kisebb tálkával.

Ne csak egyél

Ne felejtkezzünk el a legfőbb kellékről, a vízről sem, hiszen a hidratálás elengedhetetlen része az edzéseknek, és a testnek szüksége van vízre a működéshez. A sportitalok nátriumot is tartalmaznak, amely hozzájárul az egyensúly fenntartásához. Edzés előtt néhány órával biztosan érdemes legalább fél liter vizet meginnunk, aztán edzés előtt negyed órával további három decit.

Speciális összetevők

A makrotápanyagok mellett van néhány speciális étrendkiegészítő, amely hozzájárulhat a teljesítményed növeléséhez.

Kreatin

A kreatin az egyik legszélesebb körben használt étrendkiegészítő sportoláshoz. Segít az izomtömeg növelésében, hozzájárul az izomrostok erejének növeléséhez, és csökkenti a fáradtságérzést.

Koffein

A koffein szintén hozzájárul a teljesítmény és az erőkifejtés növeléséhez. Fogyaszthatod kávé vagy tea formájában, de sok edzés előtti étrendkiegészítőben megtalálható.

BCAA

A Branched-chain amino acidok elágazó láncú aminosavak. Edzés előtt fogyasztva segítenek megelőzni a sérüléseket és hozzájárulnak az izmok növekedéséhez.

Receptek

Az alábbiakban találsz néhány finom receptet – ezeket szoktuk mi fogyasztani edzések előtt. A számodra megfelelő mennyiséget természetesen neked kell kikísérletezned.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×