Összes mutatása

Hogyan kezdjük gördülékenyen a tanévet?

A hosszú vakáció kaotikus időbeosztása után a szeptember gyermek és szülő számára egyaránt kihívásokkal teli időszak. Ugyanakkor az elkerülhetetlen változás remek lehetőséget tartogat az új, a család testi és szellemi fejlődését és az egészségesebb életet támogató rutinok bevezetésére. Íme néhány könnyen alkalmazható praktika, amellyel könnyebbé tehetjük az átállást és a mindennapokat.

Beszéljük át a változást

Mielőtt ténylegesen elkezdődik a tanév, beszélgessünk gyermekünkkel arról, mi vár rá az új tanévben; meséljük el, hogyan fog kinézni egy nap az iskolában, beszélgessünk a tanárokról, ovis vagy osztálytársakról, mindazokról a dolgokról, amikről tanulni fog. Próbáljuk meg bevonni őket a tervezésbe, megismerni az elképzeléseit, vágyait és félelmeit, és átbeszélni azokat. Ha van rá mód, előzetesen látogassuk meg az iskolát vagy óvodát, hogy a gyermek előre megismerkedhessen az új környezettel, és a benne lévő feszültséget átvehesse a várakozás izgalma.

Készüljünk a korai kelésre

A nyári szünet alatt természetes, ha tovább maradunk ébren. A hirtelen korai ébresztés megviseli a szervezetet, egész napos fáradtságot, rossz hangulatot, figyelemzavart okozhat. Ennek elkerülése érdekében augusztus utolsó hetétől érdemes mindennap 10-15 perccel hamarabb kelteni és fektetni a gyerekeket, hogy legyen idejük visszaszokni az iskolás hétköznapokba.

Alakítsunk ki új napi rutint

A gyerekek szeretik a rutint és a struktúrát, mivel ez biztonságot nyújt nekik. Igyekezzünk minél részletesebben megtervezni a reggeli és esti folyamatokat, ezt átbeszélni a gyerekekkel, és utána ezekhez tartani magunkat. Mindig hagyjunk időt a váratlan fordulatokra, nem tervezett feladatokra is. Egy új kívánatos napi rutin kialakítása az első időkben sok önfegyelmet igényel, de érdemes kitartani, mert a jó döntések hamar éreztetik hatásukat a család közérzetében.

Ügyeljünk az egészséges étkezésre

Hangulatunkat, fizikai és szellemi teljesítőképességünket alapvetően meghatározzák a szervezetünkbe bevitt szilárd és folyékony tápanyagok. Az egyéni igények figyelembevételével reggelire részesítsük előnyben a magas rost-, fehérje- és tápanyagtartalmú ennivalókat, mert ezek segítenek stabilizálni a vércukorszintet és fenntartani az energiaszintet az egész délelőtt folyamán.

Az uzsonnás dobozba mindig kerüljön friss zöldség és gyümölcs, és szerezzünk be egy könnyen kezelhető, cseppmentes kulacsot is, amelyet szívesen használ gyermekünk.

Vacsorára ajánlott könnyen emészthető, változatos fogásokat kínálni, és az étkezést a lefekvést megelőzően 1-2 órával lezárni. Törekedjünk a közös étkezésre, és ne akkorra időzítsük a napi képernyőidőt.

Találjunk ki 3-4-féle könnyen és gyorsan elkészíthető vagy előre elkészíthető ételt minden étkezésre, amelyet szívesen fogyasztunk, és a hétköznapokban tetszés szerint váltogathatunk.

Figyeljünk a folyadékfogyasztásra

A kiszáradás legenyhébb formája is képes fáradttá, dekoncentrálttá tenni a gyermeket. Éppen ezért fontos, hogy a reggeli rutin stabil része legyen egy jó nagy pohár víz megivása. A napközbeni folyadékpótlásra válasszunk közösen olyan kulacsot, amit a gyermek szívesen visz magával az iskolába. Ha gyermekünk számára problémát okoz a folyadékfogyasztás, kísérletezzünk különböző egészséges ízesítőkkel.

A gyümölcs- és növénykivonatokat tartalmazó Microdrink italkockák kiváló ízesítői a semleges víznek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges ízfokozót, de változatos ízükkel ösztönöznek a vízfogyasztásra. Az egyesével csomagolt minidobókocka nagyságú Microdrinkek ráadásul bárhol elférnek, és segítségükkel csapvízben feloldva pillanatok alatt finom üdítőt varázsolhatnak a gyerekek is a kulacsokba.

Biztosítsunk nyugodt környezetet

Semmi sem tud jobban hozzájárulni a gyermekek fejlődéséhez és egészségéhez, mint a nyugodt otthoni környezet. Próbáljunk meg mindennap legalább egy rövid időre kiszakadni a rohanásból, és kikapcsolódni, beszélgetni, együtt játszani, vagy ha minden szalad a házban, elmenni egy közös, nyugodt sétára.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×