Összes mutatása

Meditáció mozgás közben? Lehetséges!

A legtöbben meditáció alatt valamilyen törökülésben elhelyezkedő jógamesterre asszociálnak, aki síri csend közepette mantrákat mormol. A hétköznapi ember nem feltétlen azonosul ezzel könnyedén, hiszen a pörgős mindennapokban lelassulni meglehetősen nagy kihívás. Jó hír azonban, hogy létezik a klasszikus meditációnak olyan aktív alternatívája, amely mozgás közben végezhető.

Meditáció alapvetően minden olyan tevékenység, ami lecsillapítja az elmét, javítja a mentális egészséget és támogatja az immunrendszert. Ezért akinek nehezére esik egy helyben huzamosabb ideig nyugton maradni, érdemes kipróbálni a séta közbeni vagy aktív meditációt. Amellett, hogy a mozgás közben végzett meditáció ugyanazon jótékony hatásokkal rendelkezik, mint az egy helyben végzett meditáció, még további előnyök is származnak belőle: állóképességet javít, gyorsítja az anyagcserét és általánosan jobb formába lendít. Nem utolsósorban lehetőséget teremt a kapcsolatra köztünk, valamint környezetünk között.

Négyféle mód, ahogyan végezheted az aktív meditációt:

Klasszikus sétálós meditáció

A sima sétálás közbeni meditáció lényege, hogy ugyanazon útvonalon oda-vissza sétálunk, amely lehetővé teszi az agyunk számára, hogy minden lépésre egyesével fókuszáljon.

Ez a módszer segít koncentrálni, hiszen kizárja azokat a zavaró tényezőket, amelyekkel normál séta közben találkoznánk. A koncentráció fenntartása érdekében figyeljük a lépések sorozatosságát vagy akár ahogy ritmikusan emeljük, majd tesszük le a lábunkat.

Légzésközpontú meditáció

Az aktív meditáció kevésbé megszokott változata a légzésközpontú meditáció, amely során a hangsúly a tudatos légzésen van. Mindössze annyi a dolgunk, hogy kétszer annyi ideig tartjuk a kilégzést, mint a belégzést. Például 4 másodpercig beszívjuk a levegőt, míg 8 másodpercig fújjuk ki.

A jógában és meditációban a légzésgyakorlatok tudatos felhasználását gyakran pránajámának hívják. Érdemes utánanézni, ugyanis több típusa is létezik, amelyből a számunkra szimpatikus légzéstechnikát akár ki is próbálhatjuk a következő sétánk alkalmával.

Tudatos megfigyelés

A tudatos megfigyelés lényege, hogy segítsen koncentrálni, illetve a jelenben lenni azáltal, hogy kapcsolatot teremt az elméd és a tested között.

Első lépésként figyeljünk meg, hogyan érezzük magunkat a testünkben, majd fokozatosan haladjunk végig a testünk egyes pontjain, koncentrálva az adott testrészre. Érzékeljük a napsütést az arcbőrünkön, a szelet a hajunkon és az érzelmeket, amik feltörnek közben.

Mantrameditáció

A mantrameditációt használhatjuk a koncentrációs képesség fejlesztésére, a légzés kontrollálására és az agy elcsendesítésére.

A mantra általában egy szó vagy kifejezés, amelyet meditáció közben ismételgetnek. Ez akár egy egyszerű „belégzés” és „kilégzés” is lehet, amint éppen végezzük ezeket, sokan azonban azt a szót hajtogatják mantraként, amiből többet szeretnének az életükben: béke, szeretet, törődés, bőség.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×