Az édesítőszerek kalóriamentességük miatt hozzájárulhatnak a hatékony diétához. Azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, és szem előtt tartsuk a lehetséges hátrányaikat is. Mutatjuk, mik ezek.

A Nébih szerint az édesítőszerek olyan természetes vagy mesterséges ízesítő anyagok, amelyek édes ízt kölcsönöznek élelmiszereknek és italoknak. Európában, így Magyarországon is az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékeli az élelmiszer adalékanyagok biztonságosságát forgalomba hozataluk előtt.

Az EU-ban jelenleg 11 intenzív édesítőszer (köztük például az aszpartám, a szacharinok, a szukralóz és a neotám) és 8 cukoralkohol (köztük többek között a szorbit, a xilit és az eritrit) van engedélyezve. A teljes lista itt tekinthető meg. 

A kalóriamentes édesítőszerek mértékkel való fogyasztása segíthet szabályozni az étrendedben a hozzáadott cukrok mennyiségét, így csökkentheti a bevitt kalóriák számát is. A kevesebb energiabevitel segíthet elérni és fenntartani egy egészséges testsúlyt, ezzel csökkentve a szív- és cukorbetegség kockázatát. Azonban Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház elhízási és fogyókúra szakértője aggodalmát fejezte ki a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban.

Az édesítőszerek lehetséges veszélyei

Dr. Ludwig szerint a mesterséges édesítőszereket használók az elveszett kalóriákat gyakran más forrásokból pótolják, így visszavetve a fogyási folyamatot és az egészségügyi előnyöket. Ez azért lehet, mert mindannyian szeretjük néha becsapni magunkat: „Ha diétás kólát iszom, belefér az a tortaszelet”.

Az édesítőszerek emellett megváltoztathatják az ízérzékelésünket. Dr. Ludwig szerint az energiamentes édesítőszerek sokkal erőteljesebbek, édesebbek, mint a cukor vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, így akár egy pár cseppnyi is elég belőlük ahhoz, hogy ugyanolyan édes legyen a sütemény, mint több kanál cukor használatával. „Az édes ízreceptorok túlzott stimulálása a hiperintenzív édesítőszerek gyakori használata által korlátozhatja az összetettebb ízek érzékelését” – mondja Dr. Ludwig. Ez azt jelenti, hogy azok, akik rendszeresen használnak mesterséges édesítőszereket, kevésbé intenzívnek és élvezetesnek találhatják az olyan édes élelmiszerek, mint a gyümölcsök, valamint az olyan kevésbé kedvelt, nem édes ételek, mint például a zöldségek ízét.

Más szavakkal: a mesterséges édesítőszerek fogyasztása azzal járhat, hogy akaratlanul elkezded kerülni az egészséges és magas tápanyagtartalommal rendelkező élelmiszereket, miközben alacsony tápértékű, mesterséges ízesítésű ételek felé fordulsz. 

A kutatások szerint az energiamentes édesítőszerek további hátránya lehet, hogy megakadályozzák, hogy az édes íz érzetét a kalóriabevitelhez kapcsoljuk. Ennek eredményeképp előfordulhat, hogy sokkal inkább vagy gyakrabban vágyunk édességekre, mind tápláló ételekre, ami hízáshoz vezethet. A San Antonio Szívkutatásban résztvevők például, akik hetente több mint 21 diétás, kalóriamentes italt fogyasztottak, kétszer akkora valószínűséggel váltak túlsúlyossá, mint azok, akik nem ittak diétás üdítőket.

Ariel Kushmaro mikrobiológus 2018-as kutatása szerint a leggyakoribb édesítőszerek közül néhány negatívan befolyásolhatja a gyomrunkban lévő jó baktériumok működését. A kutatók úgy vélik, hogy már napi néhány édesítőszert tartalmazó üdítő vagy kávé, esetleg más édesített élelmiszer befolyásolhatja a gyomor egészségét, sőt  megnehezítheti a test számára a cukrok és a szénhidrátok lebontását. Ez fogyni vágyók számára nem a legjobb hír.

Ha úgy is gondolod, hogy bármikor le tudsz mondani a diétás üdítőkről és más mesterséges édesítőszereket tartalmazó élelmiszerekről, nincs erre garancia. Egy tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek bizonyos fajtái függőséget okozhatnak: a patkányokon végzett vizsgálat során az állatok intravénás kokain és szájon át fogyasztott szacharin között választhattak, legtöbbjük pedig a szacharin mellett döntött. Amíg azonban nem jelennek embereken végzett tanulmányok is a témában, nem lehetünk biztosak abban, hogy az édesítőszerek valóban függőséget okoznának.

Ugyan a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos kutatások nagyrészt kizárták a rák kockázatát, nem állnak fenn hosszú távra kivetíthető adatok ezen vegyi anyagok hatásairól. 

Ezenkívül, annak ellenére, hogy többek között pont ezen betegségek elkerülése miatt fogyasztunk édesítőszereket, a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis kiderítette, hogy a cukormentes üdítőitalok napi fogyasztása 36%-kal emeli az anyagcsere-szindróma, 67%-kal pedig a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

Vissza a cukorhoz?

Dr. Ludwig megemlíti, hogy a természetes cukrot tartalmazó élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, rendkívül táplálóak és magas rosttartalmúak. Ugyanakkor a nagy mennyiségű finomított, koncentrált cukrot tartalmazó ételek hirtelen meredeken megemelik a vér glükóz- és inzulinszintjét, valamint a trigliceridszintet, ezzel a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. A nagy mennyiségű cukorfogyasztás tehát szintén nem megoldás.

Léteznek természetes édesítőszerek, más néven cukorpótlók is, amelyeket gyakran a cukor és a mesterséges anyagok egészségesebb alternatívájaként népszerűsítenek. Ezek közé tartozik például a méz, a juharszirup és a kókuszpálma cukor. Azonban még ezek a „természetes” szerek is gyakran feldolgozáson esnek át.

A hangsúly a mértékletességen van

A mesterséges vagy „természetes” cukorpótlók segíthetnek a súlycsökkentésben, azonban fontos, hogy mértékkel fogyaszd őket és szem előtt tartsd a lehetséges hátrányaikat.

Ne feledd, hogy a cukormentesként forgalmazott élelmiszerek sem feltétlenül kalóriamentesek, így túlzott fogyasztásuk ugyanúgy súlygyarapodáshoz vezethet, mint bármely más táplálék. 

Arra is figyelj, hogy a feldolgozott élelmiszerek, amelyek gyakran édesítőszereket is tartalmaznak, általában nem nyújtanak olyan egészségügyi előnyöket, mint a teljes értékű ételek, mint például a gyümölcsök vagy a zöldségek.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×