Összes mutatása

Városban vagy vidéken egészségesebb élni?

Vidéken több a zöld terület, tisztább a levegő, kevesebb a stressz, kisebb a forgalom, a légszennyezés szintén nem jelent akkora problémát, mint egy városban. A magyar lakosság urbanizációja azonban mégis folytatódik. Az alábbiakban ismertetjük a városi és a vidéki élet egészségügyi előnyeit és hátrányait.

Magyarország városiasodása folytatódik: 2018-ban a magyarok 71,4%-a élt városokban, az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának előrejelzései szerint pedig ez az arány 2050-ben 81,8%-ra rúg majd. Mind a városban, mind pedig a vidéken élésnek megvannak az előnyei és hátrányai egészségügyi szempontból. Mutatjuk, mik ezek.

A városi élet 

Minden alkalommal, amikor megjelenik egy újabb tanulmány a városi és a vidéki élet összehasonlításáról, az örökös vita újra megnyílik. Ennek az egyik legfrissebb katalizátora egy kanadai kutatás, amely megállapította, hogy a forgalmas utak közelében élő embereknél nagyobb a demencia kialakulásának esélye, mint másoknál. A 11 éven keresztül, Kanadában végzett vizsgálat szerint a légszennyezés és a forgalom okozta zaj negatív hatással lehet az agyműködésre. Mivel azonban a demencia okai még mindig nem teljesen tisztázottak, nem garantált, hogy a nagyobb forgalom valóban közrejátszik a betegség előidézésében.

A városi élet ezenkívül stresszes is lehet. A forgalom, a zaj, a zsúfolt környezetből érkező ingerek sokasága és a folyamatos éberségi kényszer hosszú távon mentálisan megterhelőek lehetnek. A kutatások szerint a városlakók így általában magasabb stressztűrő képességgel rendelkeznek, mint a vidékiek, azonban nagyobb valószínűséggel szenvednek hangulatzavarban vagy pszichés betegségekben, mint például skizofréniában.

Egészségügyi szempontból nagy előnye azonban a városoknak a kórházakhoz és orvosi szakemberekhez való könnyebb és gyorsabb hozzáférés, valamint a kiterjedtebb társadalmi élet. 

A vidéki élet

David Newby, az Edinburgh-i Egyetem kardiológiai professzora szerint a légszennyezés szempontjából jobb vidéken tartózkodni, hiszen kisebb a forgalom és több a zöld terület. Newby szerint a légszennyezés – amelynek jelentős része városokra vezethető vissza – az Egyesült Királyságban átlagosan hat hónappal csökkenti a várható élettartamot. Az eddigi tanulmányok a légszennyezést a fent említett demencián kívül szívproblémákkal, csökkent tüdőfunkcióval és az asztma súlyosbodásával kapcsolták össze. Egy brit kormányzati jelentés megerősíti, hogy vidéken magasabb a várható élettartam, valamint kisebb a csecsemők halálozási aránya. 

Ahogy léteznek bizonyítékok arra, hogy magasabb a várható élettartam vidéken, úgy ennek az ellenkezőjére is. A CDC egyik aktuális tanulmánya szerint az Amerika vidéki területein élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg megelőzhető okok miatt, mint a városi területeken élők. A 2010 és 2017 közötti halálesetekre vonatkozó jelentés megállapította, hogy a vidéki térségekben élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, valamint a szív- és légzőszervi betegségekben: 2010-ben a vidéki térségekben a rákos halálesetek kb. 29%-a lett volna megelőzhető, míg a városi területeken ez a szám 18% volt. Ezenkívül a vidéki területeken a szívbetegség miatt bekövetkezett halálesetek 45%-a lett volna megelőzhető, szemben a városi területeken bekövetkezett halálesetének 24%-ával. 

A szerzők számos stratégiát javasolnak az egyenlőtlenségek csökkentésére, ideértve a kiterjedtebb szűrőprogramokat, valamint a dohányzás abbahagyására és a jobb étkezési és testmozgási szokások ösztönzésére irányuló kezdeményezéseket.

Míg a városokban a stressz lehet a lelki egészség egyik veszélyeztető tényezője, vidéken ez gyakran a magány vagy elszigeteltség érzése. Kihívást jelenthet az egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférés, valamint a munkába való ingázás is. Utóbbi hosszú távon magasabb légszennyezettséghez vezethet, amellett, hogy elképzelhető, hogy a munkavállalók kevesebb testmozgást végeznek az autóban eltöltött napi néhány óra következtében, mint ingázás nélkül tehetnék.

Akkor hol egészségesebb élni?

A tanulmányok eredményei nem egyöntetűek, így nehéz ezt a kérdést egyetlen cikkben megválaszolni. Bár meglehet, hogy az egyik végső soron előnyösebbnek bizonyul, mint a másik, az igazán fontos tényező az, hogy te magad milyen lépéseket teszel az egészséged megőrzésére, akárhol is élsz.

Ha vidéken élsz: Az a mondás járja, hogy a városiak többet sétálnak munkába, kávézókba, boltokba való eljutás közben naponta, mint a vidéken élők. Ha úgy érzed, nem mozogsz eleget, használd ki a tisztább levegő nyújtotta előnyöket, és mozdulj ki többet. Figyelj arra is, hogy eleget beszélj a családoddal és a barátaiddal telefonon vagy online, ha magányosnak éreznéd magad. 

Ha városban élsz: Oldd a napi stresszt egy kis sportolással, és fedezd fel a környéked zöldebb területeit, parkjait. Ne csábulj el olyan gyakran, amikor elmész egy gyorsétterem mellett, látogasd ehelyett a termelői piacokat, és főzz magadnak egészségesen. 

Kiemelt kép: Markus Spiske fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×