A hormonok nemcsak a hangulatodat és a ciklusodat, de a bőröd állapotát is befolyásolják. Elmagyarázzuk, mi a kapcsolat a hormonok, a menstruációs ciklus és a bőr zsírosodása között.

A bőr a test egyik legnagyobb és legfontosabb szerve. Védőréteget képez, szabályozza a testhőmérsékletet, valamint útvonalat biztosít a folyadékok, mint például a verejték vagy az olajok távozásának. A bőr receptorain keresztül számos jelre reagál, köztük a hormonjaidra is.

Hogyan befolyásolják a hormonok a bőröd állapotát?

A bőrt apró faggyúmirigyek borítják, amelyek egyfajta esszenciális olajat, faggyút termelnek. A faggyú segít megőrizni a bőr egészségét. Ezekben a faggyúmirigyekben olyan receptorok találhatóak, amelyek reagálnak a hormonszint-változásokra, beleértve az ösztrogén- és a tesztoszteronszint ingadozásait.

A faggyúmirigyek nagyon érzékenyek az androgénekre, mint például a tesztoszteronra. Minél több androgén van a vérben, a hormonok annál inkább tapadnak a faggyúmirigyekhez – ezáltal azok több olajat termelnek. A férfiak és a nők egyaránt termelnek androgéneket, különösen a tinédzserkor ideje alatt. Ez az oka a zsíros bőrnek ebben az időszakban. 

Az ösztrogén is befolyásolhatja a bőr faggyútermelését, azonban ennek alaposabb megértéséhez további kutatásokra van szükség. Ami jelenleg köztudott, az az, hogy nagy dózisban az ösztrogén megakadályozza a faggyútermelést. Az ösztrogén ezenkívül növeli a kollagéntermelést, segít hidratálni a bőrt, támogatja a sebgyógyulást, valamint megőrzi a bőr vastagságát. Egy tanulmány szerint 5-ből 2 nőnek érzékenyebb a bőre a menstruáció időszaka alatt, mint általában, amelyet a kutatók az alacsony ösztrogénszinttel magyaráznak.

Hogyan befolyásolja a ciklusod a bőröd állapotát?

Nagyon gyakori bőrprobléma nőknél az akne, különösen a menstruáció előtti héten, ahogy azt egy zsíros arcbőrrel rendelkező nőket vizsgáló kutatás mutatja. Ennek egyik lehetséges oka az ösztrogénszint csökkenése: ha nincs elegendő ösztrogén, amely megakadályozná a túlzott olajtermelődést, a pórusok eldugulnak, ami pattanások kialakulásához vezethet. A havi ciklus lefolyása után növekszik az ösztrogénszint, így a pattanások, mitesszerek általában eltűnnek, a bőr kitisztul.

A kutatók azonban nem figyeltek meg különösebb változásokat a faggyútermelésben a normál vagy száraz arcbőrrel rendelkező nők körében. Mivel ebben a tanulmányban nem mérték a hormonszintet, a kutatók nem tudták megmondani, hogy a bőr faggyútermelésének változásai egyértelműen a hormonszint ingadozásának következményei-e.

Egy másik elmélet szerint a hormonális aknét a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának hiánya okozhatja, azonban ennek bizonyításához további kutatásokra van szükség.

Más befolyásoló tényezők

A pattanásodásra való hajlam nem feltétlenül kötődik a menstruációs vagy hormonális ciklushoz. Az akne problémája minden nemet és korosztályt érinthet. Mutatjuk, milyen befolyásoló tényezők jöhetnek még szóba.

Genetika 

A pattanások örökletesek lehetnek. Ha tehát előfordultak korábban a családodban bőrproblémák, nagyobb az esélye, hogy nálad is kialakulhatnak.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A policisztás ovárium szindrómában szenvedő nőknél, akiknek a normálisnál magasabb az androgénszintjük, szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki pattanások. A PCOS további tünetei lehetnek a rendszertelen menstruáció, a megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, valamint a foltokban történő hajhullás. Ha PCOS-re gyanakodsz, keress fel egy nőgyógyászati szakrendelést.

Étrend

A magas glikémiás indexű, tehát gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek kapcsolatban állhatnak a pattanások kialakulásával, hiszen ezen élelmiszerek befolyásolhatják a hormonszintedet. A magas glikémiás indexű ételek közé tartozik többek között a fehér kenyér, a fehér tészta és rizs, a sütemények és más édességek, valamint a pizza és más gyorsételek.

Étkezz kiegyensúlyozottan a bőröd egészsége érdekében. A gyümölcsökben, zöldségekben és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti a bőr gyulladásos tüneteit.

Stressz és kevés alvás

Amikor stresszes vagy, illetve nem alszol eleget, a tested több stesszhormont (kortizolt) termel. A magas kortizolszint bőrproblémákhoz, mint például gyulladásos betegségekhez vezethet. A napi akár csupán 15 perces testmozgás nemcsak stresszoldónak kiváló, de segíthet is szabályozni a hormonszintedet. Ügyelj emellett az elegendő alvásra is.

A hormonális akne kezelésének további módjai

A pattanások kezelése javíthat az önértékeléseden és az életminőségeden. Az akne kialakulása nem higiénia kérdése, sokkal inkább attól függ, hogy milyen módon ápolod a bőröd azokon a napokon, amikor az fokozottan érzékeny.

Néhány nő esetében a hormonális fogamzásgátlás segít a pattanások megelőzésében. A kombinált fogamzásgátló tablettákban a szintetikus ösztrogén olyan adagokban van jelen, amelyek megakadályozzák az ovulációt. Ha nem történik ovuláció, androgének sem képződnek, amelyek hozzájárulnának az arcbőr zsírosodásához.

Kiemelt kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldalárólVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×