Összes mutatása

Az edzés három típusáról: az állóképesség, a jó alak és a mozgás szabadsága

Imádod a futást vagy beleszerettél a jógába? Esetleg a súlyzós edzések a kedvenceid? Bármelyik is az utad, hibát követhetsz el, ha a másik két edzéstípust teljesen elhanyagolod.

A legtöbben két dolgot szeretnének a sport segítségével elérni: egészségesnek maradni és ugyanakkor jól kinézni. Érdemes ezért hangsúlyozni, hogy mindkét cél eléréséhez a három általános edzéstípus együttes gyakorlására van szükség.

(Cikkünk általánosságban tárgyalja a különböző edzéstípusok hatásait. Természetesen a leírtaknál több speciális edzéstípus létezik, és ezek hatása az egyénre személyről személyre változhat.)

A futás és a biciklizés úgynevezett aerob edzéstípusok. Ez az elnevezés arra utal, hogy a gyakorlatot oxigén jelenlétében végezzük. Ezeket az edzéstípusokat az átlagember jellemzően a maximális pulzusszám 60-80 százaléka közötti tartományban hajtja végre. A céljuk és elődleges hatásuk pedig az, hogy növeljék a szervezet képességét arra, hogy oxigént szállítson az izmokhoz, és így az izmok hosszabb erőkifejtésre váljanak képessé. Más néven állóképesség növelő edzéstípusoknak is hívhatjuk őket.

Az izomerősítő gyakorlatok – például a testépítés vagy a súlyemelés – célja ezzel szemben azt elérni, hogy az izmok nagyobb erőkifejtésre legyenek képesek, és így nagyobb terheket legyenek képesek megmozgatni.

Végül a jóga és a különböző flexibilitás növelő vagy nyújtó gyakorlatok célja az, hogy a mindennapok során, vagy éppen az edzésnek köszönhetően megrövidült izmokat visszanyújtsa, és így biztosítsa test optimális mozgástartományát.

A pozitív hatások

Mindhárom edzéstípusnak megvan a saját pozitív hatása.

Az aerob gyakorlatok segítségével növeljük az általános állóképességünket, és nem utolsósorban viszonylag sok kalóriát égethetünk el.

Az izomerősítő gyakorlatok formálják a testet. Ezektől (és csak ezektől!) lesz vállas egy férfi, formás egy női láb vagy kockás egy has.

Végül a flexibilitás növelő gyakorlatok teszik lehetővé, hogy bekössük a cipőfűzőnket, megvakarjuk a hátunkat és megszüntessük a fájdalmat a derekunkban.

A negatív hatások

De a pozitívak mellett negatív hatásokról is beszélhetünk, amelyek jellemzően akkor jelentkeznek, ha a három edzéstípus közül csak egyetlen egyet végzünk rendszeresen.

Ha egy átlagember például csak fut (vagy inkább kocog), akkor a lábát egyoldalúan terheli. Ennek, valamint a rossz futótechnikának és régi edzőcipőnek köszönhetően jellemzően különböző ízületi panaszok alakulhatnak ki, amelyek közép távon megnehezítik a mozgást és a további sportolást. A futás jó alakot sem fog csinálni, a női fenék nem lesz tőle kerek, és a férfi váll sem lesz tőle szélesebb.

Fontos tudatosítani azt is, hogy a futástól önmagában nehezen fogunk lefogyni. Már 10 kiló túlsúly is sokat számít, és a túlsúllyal futók eleve nagyobb büntetésre számíthatnak az ízületeiktől. A fogyás viszont a bevitt és az elhasznált kalória mennyiségétől függ, tehát mindegy, hogy futással vagy más sport segítségével égetjük el a kalóriákat, az étrendünkön viszont szinte biztosan alakítanunk kell. (Ebben segítenek az okosételeink.)

Az izomerősítő gyakorlatok segítségével tehetünk szert jó alakra és kockás hasra, de egyoldalú művelésük azzal a veszéllyel jár, hogy beszűkül a mozgástartományunk. Ha egy kigyúrt legény nem tudja egykönnyen bekapcsolni az autóban a biztonsági övét, akkor túl keveset foglalkozott a nyújtással!

Végül a jóga megszünteti a derékfájást és kiegyensúlyozottá tehet, de a jógától sem lesz valakinek jó alakja, mivel a rugalmasság és a zsírpárnák hosszú távon is jól elvannak egymás mellett.

Hogyan érdemes?

Lehetsz a futás, a testépítés vagy a jóga szerelmese, bármelyiket választhatod amelyiktől jól érzed magad! Mindhárom út csodálatos,  de érdemes a másik két edzéstípust is beillesztened a napjaidba, legalább minimális szinten. Ha futó vagy, akkor pontosan tudod, hogy a nyújtás milyen fontos. (Általában a nyújtást azok az amatőr futók szokták elhanyagolni, akik hirtelen felindulásból, a fogyás reményében kezdenek el kocogni.)

Ha testépítő vagy, akkor valószínűleg foglalkozol az állóképességed növelésével is, és inkább a nyújtást szoktad elhanyagolni. Ne tedd! Szükség van stretching edzésekre is, vagy néha egy-egy jóga órára.

Ha pedig jógázol, de szeretnél formásabb alakot, akkor ne félj megragadni a súlyozókat. Egyetlen nő vagy férfi sem válik hirtelen testépítővé csak azért, mert hetente 1-2 alkalommal súlyzós gyakorlatokat is végez.

Végül, ha fogyni szeretnél, túlsúlyod van, és már jó ideje nem mozogtál, akkor kérd egy személyi edző segítségét. A sérülések elkerülése bőven megéri egy szakértő díját. Ha a fogyásról szeretnél többet olvasni, ezt a cikkünket ajánljuk kiindulópontnak.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×