Összes mutatása

A több izom ellenállóbbá tehet egyes betegségekkel szemben

Az Annals of Medicine orvosi évkönyvben publikált tanulmány szerint a kevés izomtömeg egy sor komoly orvosi komplikációval hozható összefüggésbe, és csökkenti a túlélés esélyeit adott helyzetekben. Ezzel szemben egyre több jel mutat arra, hogy a nagyobb izomtömeg pozitívan járul hozzá az egészséghez, különösen olyankor, ha valakinek krónikus betegsége van.

Egy felnőtt személy átlagosan évente három alkalommal találkozik orvossal az Abbott szerint. A gyógyszergyártó vállalat közleményében arra hívja fel a figyelmet, ilyenkor az orvosok általában olyan vitális paramétereket mérnek, mint a vérnyomás, a pulzus és a testtömeg, de ezek az alapadatok nem mutatják meg a teljes képet egy személy egészségéről. A kutatási adatok arra mutatnak, hogy az orvosi felülvizsgálatok során egy paramétert sokszor figyelmen kívül hagynak: az izomtömeget.

Annals of Medicine orvosi évkönyvben publikált tanulmány szerint a kevés izomtömeggel rendelkező személyek esetében gyakrabban fordul elő probléma a műtétek során, és több a szövődmény is. Emellett a nagyobb izomtömeggel rendelkezőkhöz képest az esetükben hosszabb a kórházban töltött idő is. A tanulmány összesen 140, 2016 januárja és 2017 januárja között publikált tanulmány adataira épít, és arra a végkövetkeztetésre jut, hogy az izomtömeg sokat elárul egy személy egészségi állapotáról, különösen akkor, ha valamilyen krónikus betegségben szenved.

Néhány példa az összefüggésekre:

  • Az Amerikai Orvosi Társaság Lapjában (Journal of the American Medical Association (JAMA)) publikált tanulmány szerint a mellrákkal diagnosztizált nők esetében az alacsony izomtömeggel rendelkezők esetében 40 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a halálozásnak.
  • Az magasabb izomtömeggel rendelkezők kevesebb időt töltenek az intenzív osztályon és jobbak a túlélési esélyeik.
  • A krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedők esetében a nagyobb izomtömeg esetében jobbak a légzési mutatók.
  • A kisebb izomtömeggel rendelkezők esetében az Alzheimer-kór súlyosabb tünetekkel jár.

Carla Prado, az Albertai Egyetem orvosprofesszora, és a tanulmány egyik szerzője szerint:

ha az orvosi felülvizsgálatokon rendszeresen mérnék az izomtömeget, és az alacsony izomtömeggel rendelkezőket figyelmeztetnék a testmozgás fontosságára, az jelentősen javíthatná az ilyen személyek életkilátásait.

Sajnos sok helyen még mindig a BMI testtömeg-indexet mérik, csak azért, mert ezt egyszerű megmérni. A BMI mérése azonban félrevezető, mert nem különbözteti meg az izomtömeget a zsírtömegtől.

Az izomtömeg hiánya viszont bármilyen testtömeg esetén előfordulhat. Lehetséges, hogy valakinek teljesen rendben van a súlya, és egészségesnek tűnik, de mégsem rendelkezik elegendő izomtömeggel.

A tanulmány szerzői szerint azonban nem feltétlenül van szükség arra, hogy minden orvosi rendelőben meg lehessen mérni az izomtömeg arányát: néhány, a testmozgásra vonatkozó kérdés segítségével már azonosítani lehetne a veszélyeztetett személyeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy természetesen nem kell mindenkinek testépítővé válnia. A tanulmányban a „nagyobb izomtömeg” nem a testépítőkre vonatkozik, hanem a normál értéket jelenti, amelynek az alsó határa nők esetében kb. 24 százalék, férfiak esetében pedig kb. 33 százalék.

Egyébként egyszerű a kérdést eldönteni! Nem mozogsz rendszeresen? Súlyzót az elmúlt évben csak az interneten láttál? Gondot okoz néhány fekvőtámasz vagy guggolás? Akkor feltehetően érdemes néhány erősítő gyakorlatot beépítened a mindennapjaidba.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×