Kevés annyira erős hiedelem van az étrend-kiegészítők területén, mint az, hogy edzés után egy órán belül fehérjét kell inni ahhoz, hogy az izom épüljön. Pedig a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fehérjebevitel történhet később is, vagy akár az edzés előtt.

„Meg kell innod a fehérjét az edzés után azonnal, különben nem fogsz nőni, és nem regenerálódnak az izmaid!” – ez egy olyan mondat, amit minden kezdő testépítőnek elmondanak az edzőteremben.

Nyilván a terem és a büfés számára valóban az a legjobb, ha helyben és azonnal elfogyasztunk egy turmixot, a kutatási eredmények fényében azonban a fenti állítás megkérdőjelezhető. Az izmok fejlődéséhez valóban szükséges a fehérje, de a fehérjebevitel történhet néhány órával az edzés után is, vagy akár az edzés előtt. Ráadásul nem is csupán a fehérje fontos!

Kezdjük az alapokkal

A fehérje és az értékes aminosavak szükségesek az izmok növekedéséhez és regenerálódásához is. Különösen a BCAA, amely az egyik legfontosabb aminosav-kombináció az izom építésében és a lebomlásának megakadályozásában. Ez három aminosavat foglal magában: izoleucint, leucint és valint. Izomszövet-állományunk aminosav-tartalmának több mint harmadát ez a három aminosav teszi ki, és amellett, hogy a fehérjék építőkövei, jelentős antikatabolikus (izomlebomlást akadályozó) és anabolikus (izomnövekedést elősegítő) hatásuk van.

Természetesen ezek az anyagok nem csupán az étrend-kiegészítőkben vannak jelen, hanem a természetes forrásokban is. 170 gramm csirkemell körülbelül 36 gramm fehérjét tartalmaz, amelyből 6,6 gramm BCAA (1,8 gramm izoleucin, 2,9 gramm leucin, 1,9 gramm valin).

Természetes fehérje és BCAA források

ÉtelAdagFehérjeBCAALeucinIzoleucinValin
Csirkemell170,1 g36,0 g6,6 g2,9 g1,8 g1,9 g
95% sovány marha170,1 g36,0 g6,2 g2,8 g1,6 g1,8 g
Tonhalkonzerv170,1 g33,0 g5,6 g2,5 g1,5 g1,6 g
Vad lazac170,1 g34,0 g5,9 g2,7 g1,5 g1,7 g
Hasaalja-steak170,1 g36,0 g6,2 g2,8 g1,6 g1,8 g
Pulykamell170,1 g40,0 g5,2 g2,8 g1,1 g1,3 g
Tojás16,3 g1,3 g0,5 g0,3 g0,4 g
Tojásfehérje13,6 g0,8 g0,3 g0,2 g0,3 g
Pörkölt mogyoró170,1 g12,0 g6,8 g3,1 g1,7 g2,0 g

Viszont mindazok ellenére, hogy nagyon fontosak mind a fehérjék, mind az aminosavak, még rengeteg más tápanyag van, ami részt vesz az izomnövekedésben és a teljesítmény fokozásában. Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan működjön, sokkal több mindenre van szüksége, mint egy kis plusz fehérje.

És bár a fehérje fontos és semmiképp sem elhanyagolható része az étrendünknek, emellett nem árt egy-két dolgot észben tartanunk:

  • A fehérjeporok nem teljes értékű ételek, így csak módjával alkalmasak az étkezések helyettesítésére, és arra sem igazán megfelelőek, hogy feltöltsenek energiával egy kiadós edzés után.
  • A legújabb kutatások szerint nincs edzés utáni, anabolikus ablak, a napon belül bármikor pótolhatod az edzéssel elhasznált fehérjéket.
  • Fontos a tápanyagok minősége (a fehérjéket is beleértve), és az is, hogy a fehérje, a szénhidrát és a zsír mellett vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, egészséges zsírsavakat, fitonutrienseket fogyasszunk.

Az edzés utáni fehérjeshake mítosza körülbelül a 80-as évekből jön, ami, lássuk be, nem tegnap volt. Az új kutatásokból (lásd alább) viszont kiderül, hogy nem a fehérjefogyasztás időpontja számít, hanem az, hogy a megfelelő mennyiséget juttassuk a szervezetünkbe a nap folyamán. Normál életvitel mellett ez 0,8-1 grammot jelent testsúly kilogrammonként, intenzív sportolás mellett pedig 1,5-1,8 grammot.

A hivatkozott kutatásokról

Ez a 2013-as kutatás egyszerre vizsgálta az izomerő fejlődését és az izomtömeg növekedését a fehérjebevitel függvényében. A kutatók arra jutottak, hogy nem a fehérjebevitel ideje, hanem a bevitt fehérje mennyisége függ össze leginkább az izomtömeg növekedésével.

Ráadásul a mennyiségnek sem kell „óriásinak” lennie, normál életvitel mellett testtömeg kilogrammonként (ttkg) 0,8-1 grammra van szükség, intenzív sportolásnál pedig 1,5-1,8 grammra. Érdekesség, hogy az edzettség fokozódásával a fehérjeigény nem nő, hanem kismértékben csökken. Így míg a kezdő testépítő 1,8 grammot is feldolgozhat, a haladó sportoló beéri 1,4 grammal, mivel a teste már megtanulta jobban hasznosítani a tápanyagokat.

Ezek a mennyiségek egyáltalán nem extrémek, és normál táplálkozás (tej, tojás, túró, sajt, hús fogyasztása) közben könnyedén összejönnek. Ráadásul részben növényi fehérjét is választhatunk, erről ezt a cikkünket érdemes elolvasni. Ez a 2017-es kutatás pedig arra jutott, hogy az edzés előtti és utáni fehérjefogyasztásnak hasonló izomépítő hatása van, és az edzés utáni fehérjebevitelnek nem azonnal kell megtörténnie, hanem órák állnak rendelkezésre a fehérje pótlására.

A fehérje nem elegendő

Edzés után azonban nem csupán fehérjére van szükségünk, hanem általánosságban energiára is. Főleg akkor, ha egy shake segítségével egy étkezést szeretnénk helyettesíteni. A fehérjeporok önmagukban csak kevés kalóriát tartalmaznak (tipikusan adagonként 25 gramm fehérjét, ami 105 kalóriát jelent), és ez nem elegendő arra, hogy egy esti edzés után letudjuk velük a vacsorát. Nem véletlen, hogy a fehérjeporok nem étkezést helyettesítő termékek, hanem étrend-kiegészítők, melyeket az egyébként fehérjeszegény táplálkozás mellett érdemes fogyasztanunk.

Az étkezések helyettesítésére a teljes értékű shake-ek – vagy ahogyan mi hívjuk őket az okosételek – valók. Ha egyszerűsíteni szeretnéd az életed, ha szeretnéd nyomon követni a kalóriabeviteled, és egy shake segítségével letudni az edzés utáni vacsorádat, akkor olyan italport érdemes választanod, amely elegendő kalóriát tartalmaz ahhoz, hogy ne maradj éhes néhány órán keresztül. Máskülönben bukhatod az egész ügyet: ha este 8-kor befejezed az edzést, megiszod a fehérjeshake-et, de 10-11 óra között ismét rádtör az éhség, akkor nagy a veszélye annak, hogy azt fogod megenni, ami a kezedbe kerül.

Mivel a teljes értékű shake-eknek az étkezés helyettesítése a célja, minden nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazniuk kell. Ezért jellemzően tartalmaznak 30-50 gramm lassú felszívódású szénhidrátot, amely elegendő üzemanyagot szolgáltat, és még támogatja a súlycsökkenést. Emellett tartalmaznak emésztést segítő rostokat, hasznos zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Természetesen a különböző termékek mind kalóriaértékben, mind vitamin-összetételben eltérnek egymástól, ezért példaként érdemes megnézni a csokoládés ChiaShake Sport, a vaníliás Satislent és a banános Ambronite összetevőit és energiatáblázatát is.

A legrosszabbat cseréld le

Étrend-kiegészítő és étkezést helyettesítő termékeket több célból fogyaszthatunk. Ezek leggyakrabban a fogyás, az izomzat regenerálása, az izomtömeg növelése, vagy ritkábban ide tartozik a testtömeg növekedése is.

A kutatások rávilágítanak arra, hogy a fehérjebevitelt nem kell nagyon szorosan hozzáillesztenünk az edzés idejéhez, így lényegesen nagyobb szabadságunk van abban, hogy a nap során melyik étkezést helyettesítjük egy shake segítségével.

Ez nagyon fontos, mivel a célunk sokkal könnyebben érhető el úgy, ha a saját életvitelünknek megfelelően tudjuk alakítani az étkezésünket, és a nekünk megfelelő időpontban gondoskodhatunk a plusz fehérje, a vitaminok és az ásványi anyagok beviteléről.

Mi azt javasoljuk, hogy egy shake segítségével azt az étkezésed helyettesítsd elsősorban, amelyik általában a legrosszabb minőségű. Ez lehet a reggeli, az ebéd, vagy éppen az edzés utáni vacsora is, ezt már te tudod. Gondold végig, hogy melyik étkezésed hogyan (és mennyi pénzből) szoktad megoldani, és helyettesítsd a rossz minőségű étkezéseket valami jobbal!

– Ha például a reggeli kakaóscsigát lecseréled egy mandulatejes Ambronite smoothie-ra, akkor már nem csak jobbára üres kalóriákhoz jutottál, hanem bevittél egy rakás vitamint, ásványi anyagot, rostot és fitonutrienst (a növényi eredetű ételekben található, jótékony (antioxidáns) hatású vegyületeket) is.

– Ha ebédre pizzaszeletet ennél, vagy az üzemi konyhán valami tésztát, akkor feltehetően megint jobban jársz egy teljes értékű shake-el.

– Végül, ha vacsorára bolti felvágottat ennél extrudált kenyérrel vagy puffasztott rizsszelettel, akkor érdemes tudnod, hogy ezekben sincs túl sok vitamin és ásványi anyag. (Sőt, a felvágottak és egyéb feldolgozott húskészítmények fogyasztását általában nem javasolják a táplálkozási szakemberek.)

Ezek helyett az alacsony minőségű étkezések helyett mind fogyaszhatsz valamilyen turmixot, shake-et vagy smoothie-t, amibe lehetőleg turmixolj gyümölcsöket és zöldségeket (banánt, áfonyát, almát, vagy akár spenótot, brokkolit) is. Így megfelelőbben gondoskodsz a fehérjepótlásról és az egyéb makro- és mikrotápanyagok beviteléről is.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×