Összes mutatása

Dúsított élelmiszerekkel a hiánybetegségek ellen

A mikrotápanyagok hiánya miatt kialakuló hiánybetegségek komoly problémát jelentenek a modern társadalmakban. Az Élelmezési és Mezőgazdasági világszervezet, valamint az Egészségügyi Világszervezet ezen betegségek megelőzésére különböző stratégiákat dolgozott ki. Az egyik ilyen az élelmiszerek vitaminokkal történő dúsítása.

Előfordulhat olyan állapot, amikor látszólag elegendő táplálékot juttatunk a szervezetünkbe, mégis éhezünk. Ez azokban az esetekben lehetséges, ha valamilyen mikrotápanyagból nem juttatunk eleget a szervezetünkbe. Természetesen ezt különböző tényezők is befolyásolhatják, ilyen a kisgyermek- vagy serdülőkor, de a várandós és szoptató nők esetében is megnövekszik a tápanyagszükséglet. Az idősek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. A világon körülbelül 2 milliárd embernek van valamilyen krónikus mikrotápanyag hiánya. A legtöbb esetben vasból, jódból, A-vitaminból vagy cinkből viszünk be a szükségesnél kevesebbet.

A magyar lakosság körében jelentős különbség van a férfiak és nők vitaminbevitele között. Egy 2014-es vizsgálat alapján a C-, B1-, B6-, B12-vitaminok, illetve a niacin esetében átlagosan mindkét nem a megfelelő mennyiséget fogyasztja. De a férfiak egyre kevesebb E-vitamint juttatnak be a szervezetükbe, illetve mindkét nem esetében kritikusan alacsony a biotin és a D-vitamin bevitel. Foltátból és pantotén savból sem éri el a magyar lakosság a szükséges szintet, és a nők ásványianyag bevitele lényegesen alacsonyabb, mint a férfiaké.

A probléma hátterében a legtöbbször a helytelen táplálkozás – például az egyoldalú étkezés és a kevés zöldség- és gyümölcs fogyasztás – áll.

Mik azok a dúsított élelmiszerek?

Bizonyos élelmiszerekhez a feldolgozás során különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, illetve egyéb élettanilag fontos anyagokat adnak hozzá. Ennek a célja az, hogy a lakosság könnyebben jusson hozzá ezekhez a tápanyagokhoz, függetlenül attól, hogy az eredeti élelmiszerben megtalálható az adott anyag vagy sem.

A stratégia szerint a gabona, a só és az olaj, illetve a különböző ízesítők dúsításával könnyűszerrel javítható a lakosság általános hiánybetegségei.

Az okosételeink közül a Satislent és a ChiaShake pontosan ilyen dúsított élelmiszer. A természetes forrásból származó összetevők vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak kiegészítve, azért, hogy ha az okosételt használjuk étkezések helyettesítésére, akkor ezzel pótoljuk a szükséges mikrotápanyagokat is. (Ez a leglényegesebb különbség az okosételek és a fehérjeturmixok, valamint a fogyókúrás turmixok között.) Az egyetlen kivétel az Ambronite, amely olyan nagy mennyiségű természetes összetevőt tartalmaz, hogy már nincs szükség mikrotápanyagokkal történő további dúsítására.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×