A bűnösnek kikiáltott rágcsák és cukor üdítőitalok mellett a szervezet számára hasznos tápanyagokat tartalmazó, jól megemészthető egészséges ételek is tartalmazhatnak sok kalóriát. Ha ezekből fogyaszt valaki túl sokat, akkor hiába táplálkozik egészségesen, fogyni valószínűleg nem fog.

Az alábbiakban 6 különböző élelmiszeren keresztül mutatjuk be, hogy diétás és egészséges ételek esetében hogyan téveszthet meg az adag nagysága, illetve azt, hogy mik játszanak szerepet az elmaradt fogyásban.

Diófélék és magvak

A diófélék és a különböző magvak rendkívül egészségesek, ráadásul ajánlott mindennap fogyasztani őket. Mivel telítetlen zsírokat tartalmaznak, rengeteg energiát adnak egy fárasztó napon, emellett csökkenthetik például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ilyen magok a pisztácia, a kesudió, a dió, a tökmag, a mogyoró, azonban ha túl sokat fogyasztunk belőlük, nemhogy fogyni, de még hízni is fogunk. 10 dkg dió például 654 kalóriát tartalmaz.

Magvak

Avokádó

Az avokádó rendkívül különleges gyümölcs, hiszen egyaránt használható sós és édes ételekhez is. A magvakhoz hasonlóan gazdag telítetlen zsírsavakban, de ezenkívül rengeteg vitamin is megtalálható benne. Magas a kálium-, foszfor-, vas-, nátrium-, magnézium- és kalciumtartalma is. Ebből adódóan jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, illetve remek antioxidáns tartalommal is bír. De mivel magas a gyümölcsolaj-tartalma (egy almának akár a 10-szerese is lehet), ezért nem meglepő, hogy a túlzott fogyasztása hízáshoz vezethet. 1 darab avokádó körülbelül 310-340 kalóriát tartalmaz.

Avokádó

Gyümölcsturmix

Szinte mindenki kóstolt már valamilyen smoothie-t, és a többség rajong is értük, viszont nem árt tudnunk, hogy egy átlagos smoothie-ban akár 400-500 kalória is lehet. Így nem olyan meglepő, ha a délutáni kis nasink miatt felszaladhatnak ránk a kilók.

smoothie

Saláta

Természetesen szó sincs róla, hogy a saláta nem egészséges vagy hizlalna. Sőt maga a salátalevél kifejezetten alacsony kalóriatartalmú. A saláták esetében a probléma az öntetek cukortartalmával van, a mellé felszolgált sajttal, illetve az olajos magvakkal, amikkel megszórhatjuk. Így tehát, ha a saláta mellett döntesz, fontos figyelned, mennyi feltétet raksz még rá, mivel ezek rendesen megemelik a könnyű ebéded kalóriatartalmát. A saláta önmagában nem ugyanaz, mint a saláta némi hússal, sajttal, öntettel és magokkal.

Gabonbafélék

Habár a gabonafogyasztás az egészséges táplálkozás fontos részét képezi, talán nem meglepő, hogy könnyűszerrel túlzásba lehet velük esni. Rendkívül egészségesek, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, különböző élelmi rostokkal, de 10 dkg akár 400 kalóriát is jelenthet, és természetesen ez csak az a kalória, amit a gabonafélékkel juttatunk be. Emellett fontos észben tartanunk, hogy ezekhez az ételekhez még rengeteg más étel kalóriatartalma is hozzáadódik, mivel ezek egy normál főétkezés esetében köretként funkcionálnak.

gabona

Tojás

A tojás nagyon kedvelt étel a diétázók körében, főként azért, mert 1 darab tojás fedezi az ajánlott fehérjebevitel 12%-át, de emellett rengeteg vitamin és tápanyag található benne. Ráadásul a tojást nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni, és a probléma pont ebből adódik. Az nem túl meglepő, hogy ha süteménybe rakjuk, akkor nem feltétlenül a tojás pozitív tulajdonságai lesznek mérvadóak. De ha például rántottát, tükörtojást készítünk belőle, fontos odafigyelni az olaj mennyiségére, nem is beszélve az omlettről, amit előszeretettel készítünk rengeteg sajttal és esetleg szalonnával.

Tojás

A fenti ételek mind egészségesek, és tökéletesen támogathatják a diétánkat, ám egyáltalán nem mindegy, milyen formában és mennyiségben fogyasztjuk őket.

Az egészséges ételeknek sok esetben önmagukban is rendkívül magas a kalóriatartalmuk (például magvak, avokádó), ezért egyébként is tanácsos kevesebbet enni belőlük. De emellett fontos számontartani azt is, hogy milyen plusz dolgokat adunk még az egészséges alapételekhez.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×