Összes mutatása

Álmodj nagyot, érj el minél többet

Deák Zsombor profi triatlonista Erdélyből származik, de három kontinensen él egyszerre. Története igazán inspiráló és izgalmas. A 28 éves fiatalember már 5 éve éli meg az álmát profi triatlonistaként.

Hogyan kerültél az Ironman triatlon világába?

Több mint 10 évvel ezelőtt kezdtem el triatlonozni. Lépésről lépésre haladtam előre, így lehetek most ott, ahol vagyok. Magyarországon ismerkedtem meg a triatlonnal egy sportiskolában, ahol csatlakoztam is a triatlonklubhoz. De már korábban is nagyon aktív voltam, imádtam minden sportot, különösen a futást. Emlékszem egy történetre, talán 10 éves lehettem. Az utcán játszottunk a barátaimmal, és egyszer csak elkezdtünk futni egy kört két ház körül, a táv körülbelül 200 méter lehetett. Talán úgy öt kör után mindenki unta már, kicsit nehezteltem is a többiekre, hogy abbahagytuk, mert én még futottam volna. Így hát a következő nap visszamentem, és futottam 100 kört a házak körül csak úgy, a móka kedvéért. Ez körülbelül 20 kilométer lehetett, és nagyon boldog voltam.

Amikor a triatlonklub megkért, hogy menjek el egy versenyre, teljesen rákattantam. Elkezdtem tanulmányozni és gyakorolni a triatlon mindhárom részét. Hatalmas erőkkel úsztam, bicikliztem és futottam. Általában szeretek minden olyan sportot, amihez kitartás szükséges. Imádom hajtani magamat. Az álmom a folyamatos szakmai fejlődés volt és egy triatlonos karrier építése.

Hamar profi triatlonossá váltál?

Ahhoz, hogy profi legyek, kellett még egy lépés. Eldöntöttem, hogy Ausztráliába, a triatlonosok Mekkájába költözöm, ahol a képzési feltételek fantasztikusak, és egy virágzó triatlonos közösség tagja lehetek. Az első pár év nagyon kemény volt. A munka és a tanulás mellett teljes erőbedobással edzettem a triatlonokra. Az első versenyem a tajvani Ironman volt még 2013-ban, ahol a 4. helyzetest értem el. Itt változott meg minden, a kemény munka végre meghozta gyümölcsét.

A következő öt évben az álmomat éltem. A triatlon lett az új karrierem, azt csinálhattam mindennap, amit szerettem. Edzettem, ettem és aludtam, fantasztikus volt. Ráadásul körbeutaztam a földet a triatlonversenyek miatt, és csodálatos emberekkel találkozhattam.

Deák Zsombor triatlon

Milyen célokat tűztél ki magadnak a triatlonnal kapcsolatban a következő öt évre?

Az elsődleges célom lényegében a filozófiám is: légy jobb napról napra. Most a féltávú Ironman 70.3-ra fókuszálok, bár a jövőben mindenképp szeretnék indulni a hosszú távú versenyen, a 140.6-on. A legfőbb cél egy nagy nemzetközi verseny megnyerése, ami nem könnyű feladat. De meg kell nyernem egyet még akkor is, ha nagyon meleg van, vagy ha van egy durva rész a kerékpáros szakaszban, vagy esetleg mindkettő egyszerre… Most a lassabb, de kemény versenyekre koncentrálok, amikben igazán jó vagyok.

A triatlonon kívül milyen álmaid, terveid vannak?

A következő cél az életemben, hogy népszerűsítsem az aktív triatlont és az egészséges életmódot. Úgy vélem, ez a munkám része. Prezentációkat tartok különböző iskolákban és szervezeteknél az egészségről és arról, hogyan lehet kihozni magunkból a legjobb teljesítményt. Mindezek mellett csoportos tréningeket is szervezek. A vágyam az, hogy megmutassam az embereknek, hogy minden lehetséges, és hogy a „smart sporting” milyen fontos. Ezt úgy értem, hogy érdemesebb 10%-kal kevesebbet edzeni, mint 10%-kal többet, ha egészséges szeretnél maradni, és hosszú távú célokat szeretnél elérni a triatlonban vagy bármely más sportban.

Egy ilyen emberpróbáló sportnál különösen fontos az életstílus, ezen belül a táplálkozás. Te mennyire vagy tudatos ebben?

Próbálok annyira természetesen enni, amennyire tudok. Amíg az alapvető étrended megfelelő, még talán az sem olyan nagy probléma, ha eszel valami rossz minőségű ételt. Habár az emberek általában nagyon gyakran rossz táplálkozási döntéseket hoznak, ami rombolja az egészségüket és a teljesítményüket.

Ha lehet, magamnak főzök, vagy amikor utazom, próbálom megtalálni a legjobb lehetőségeket. Nekem nagyon fontos, hogy tudjam, mi van az ételemben, hogy milyen eredetű, hol készítették és hogy pontosan mit tartalmaz. Imádok friss gyümölcsöket és zöldségeket enni, és a helyi termelőktől tojást vásárolni. Ausztráliában jó minőségű ételeket lehet vásárolni a nagyobb boltokban is, de ha Romániában vagyok, felkeresem a helyi piacot, ahol mindig találok friss és egészséges organikus ételeket. A versenyek miatt sokat utazom Ázsiában és Európában is, és az új városokban gyakran nehéz megtalálni a megfelelő ételt. Ám ahhoz, hogy egészséges maradjak és hogy mindig a legjobb teljesítményt nyújtsam a versenyeken, nem áldozhatom fel a helyes táplálkozást. Pont ezért szeretem az Ambronite-ot, amely megkönnyíti ezt. Úgy gondolom, ez egy bizonyos fajta versenyelőnyt nyújt számomra.

Honnan hallottál az Ambronite-ról?

Egy nagyon aktív életet élő hölgy ismerősöm találta meg az interneten, és el is kezdte használni. Számára nagyon fontos az egészséges táplálkozás, és éppen akkor terhes is volt. Tőle kaptam először Ambronite-ot, hogy próbáljam ki, és lenyűgözött.

Az Ambronite-tal az életem sokkal egyszerűbbé vált. Vegetáriánus vagyok, így nagy könnyebbséget biztosít, hogy mindig tisztán és egészségesen étkezzek. Ráadásul a verseny előtti egy-két napban tökéletes opciót biztosít a megfelelő tápanyagok és energia pótlására, valamint a makro- és mikrotápanyagok egyensúlya is megfelelő ebben a termékben.

Végezetül, mi a te ikigaid, vagyis életcélod?

Követni az álmaimat, azt, hogy napról napra jobbá váljak, hogy inspiráljak másokat is arra, hogy ők is így tegyenek. Csak egy életünk van, nincs ismétlés. Szóval álmodj nagyot, érj el minél többet, légy egészséges és élvezd az utat.

Ha követnéd Zsombort az Instagramon, kattints ide.
Ha megismernéd az Ambronite-ot, kattints ide.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×