Összes mutatása

Az egészséges életmódhoz vezető út

Semmi cigi, semmi alkohol. Viszlát, gyorséttermek, üdv, gyümölcsök és zöldségek! Helló, napi rendszeres sport! Ez így együtt egy picit sok, nem? Nem csoda, ha nincs is kedved az egészhez! – Cikkünkben Kaszás Klaudia, az MTK magyar bajnok kenuversenyzője osztja meg az egészséges életmódhoz vezető tippjeit.

Egyik pillanatról a másikra nehéz megváltoztatni egy rossz életmódot. Ezért egyszerre csak egy rossz szokáson változtass, és maradj egy darabig a helyes úton, majd csak akkor vágj bele a következő lépésbe, ha már biztos vagy abban, hogy nem esel vissza! Olyan döntéseket kell meghoznod, melyek egyesével is kitartást igényelnek, az ezekből szerzett sikerélmény pedig motiválhat a továbbiakra.

Ne cselekedj hirtelen!

Csábítónak tűnhet a dolog, hogy már holnaptól maradéktalanul egészségessé varázsolod az életmódod. Ez viszont olyan szokások összességét jelenti, melyek közül egyet sem könnyű ilyen gyorsan megváltoztatni. Minél türelmetlenebb vagy, annál nagyobb az esélyed a kudarcra. Fokozatossággal viszont garantált a siker. A „lassan járj, tovább érsz” fontos és betartandó szabály!

Együtt jobban megy!

Az egészséges táplálkozás és az edzés akkor működik a lehető legjobban, ha van melletted valaki, aki támogat. A családod, a párod, a lakótársad veled együtt is belevághat az egészséges életmódba. Viszont, ha egyedül élsz, vagy a körülötted lévők nem vevők a témára, szerezz interneten olyan ismerősöket, akikkel együtt tesztek a közös cél érdekében. A kölcsönös pozitív megerősítés mindenkinek jót tesz.

Motiváld magad!

Mindenki máshonnan merít motivációt. Van, akinél a hűtőbe tehető malac működik, ami minden egyes ajtónyitásnál közli, hogy „megint eszel? kövér leszel!”.
Mások szeretnek edzésről szóló képeket és videókat nézegetni, míg sokakat az egészséges ételekre szakosodott főzőműsorok ihletnek meg. (És persze feliratkozhatsz az ASUM magazinra is a cikk alján.) Persze a legfontosabb az, hogy akárki vagy akármi is motivál az életmódváltásra, sose feledd el a kitűzött célodat!

Alakíts ki új napirendet!

A rendszeres étkezés és testmozgás valószínűleg majd új napirendet igényel. Ne ess kétségbe: amennyit elvesz a napból, legalább annyit hozzá is tesz, hiszen a fennmaradó időben sokkal energikusabb leszel! Persze sosem muszáj percre pontosan beosztanod a napodat, de a fő intervallumok meghatározása nem árt, azért, hogy kialakuljon a belső igény az adott a mozgásra.

Az egészséges életmódhoz vezető út

Jutalmazd meg magad néha!

Természetesen az elért eredmények, a külső-belső fejlődés már önmagában jutalom, azonban találd ki előre, mi lesz az a tevékenység, amivel hónapról hónapra megjutalmazod magadat. Figyelem: a jutalom, a kényeztetés sose legyen étel! Azzal azt üzened a szervezetednek, hogy a mostani állapot rossz és átmeneti, ami nem a legjobb ötlet. Találd meg, hogy mi az, ami feltölt, és jutalmazd vele magad rendszeresen. Egy óra csöndben önmagaddal, egy jó könyv, kéthetente egy arcmasszázs, bármi, ami jólesne. Ha feltöltődsz, akkor a stresszt, a nehézségeket, az akadályokat is könnyebben viseled.

Társaság, programok!

Attól, hogy egészségesebben élsz, fontos, hogy ne legyél mániákus. A barátaid, a társasági programok, a családod ugyanúgy az életed részét képezik. Könnyű az elején beleesni abba a hibába, hogy túlzottan én- és fitneszközpontúvá válunk, és elfelejtkezünk a fizikai egészség mellett a lelki és a szociális egészségről.

Szeresd magad!

Ameddig az „utálom így magam” érzése motivál, az életmódváltást legbelül egyfajta büntetésként éled majd meg, ezért az sosem lesz tartós. Szeresd magad és a tested, és változtass! Add neki a legeslegjobbat, gondolj arra, amit annak adnál, akit igazán szeretsz. Tanuld meg a saját szeretetnyelved! Hiába halmozom el ajándékokkal a társamat, ha neki a dicséret és az érintés a szeretetnyelve. A csoki nem a tested szeretetnyelve. A kakaós csiga sem. A vitaminban gazdag ételek, a finom, természetes alapanyagok, a megfelelő mennyiségű mozgás és a megfelelő pihenés, a sok víz ivása annál inkább. Ahhoz, hogy minél tovább élvezhesd ezt az állapotot, szeresd magad okosan!

Szerző: Kaszás Klaudia

Kenus, fitness edző, táplálkozási tanácsadó


Magyar bajnok (C2 500 méter) kenus, az MTK versenyzője. Testépítő és fitness edző, valamint sporttáplálkozási tanácsadó. A versenyzés mellett a fogyni vágyóknak és életmódot váltóknak segít elérni céljaikat.

Kapcsolat:
A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×