A lasagne örök sláger, a gyerekek és a felnőttek kedvence egyaránt. A fehér tészta, a besamel mártás és a reszelt parmezán azonban nem tartoznak a legegészségesebb hozzávalók közé. Engedd szabadon a fantáziád, és rugaszkodj el a jól bevált kombinációtól! Mutatunk egy tészta és besamel nélküli ötletet: a cukkini lasagne-t.
Az, hogy egészségesen étkezel, nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a finom ételekről. Az olyan klasszikusok például, mint a lasagne, csupán egy kis fantáziát és néhány hozzávaló helyettesítését igénylik ahhoz, hogy bármelyik diétás étrendbe beilleszthetők legyenek.
Ha a lasagne tésztája helyett cukkiniszeleteket használsz, a besamel mártás helyett pedig paradicsomos szószt, máris jóízűen falatozhatsz, lelkiismeret-furdalás nélkül. Mutatunk egy gyors és egészséges lasagne receptet, ami garantáltan a család kedvence lesz! Ráadásul ha vegetáriánus vagy, darált hús nélkül is nyugodtan elkészítheted, hiszen a gomba elég plusz ízt ad az ételnek.
Hozzávalók
- 2-3 nagyobb cukkini
- 1 kg darált hús (legjobb a 10% alatti darált marhahús) – kihagyható
- 4 ek olívaolaj vagy kókuszzsír
- 2 fej vöröshagyma
- 220 g light trappista sajt vagy mozzarella
- 500 ml paradicsompüré (nulla kalóriás paradicsomszószt is használhatsz)
- 250 g csiperke gomba
- 1 doboz sovány natúr joghurt
- bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoranna, só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A cukkinit pucold meg, majd zöldségpucolóval a lasagne tésztához hasonló szeleteket vágj belőle hosszában. Lehetőleg a magját ne aprítsd bele. Tedd egy tálba, sózd meg és tedd félre levet ereszteni.
- A hagymát aprítsd fel és 3 ek. olajon dinszteld meg. Add hozzá a darált húst, párold meg félig, majd mehet bele az apróra vágott gomba is.
- Főzd el a levet, majd öntsd fel a paradicsomszósszal. Ízesítsd a fűszerekkel és hagyd felforrni.
- Ha felforrt, add hozzá a joghurtot, majd forrald fel újra és ha úgy gondolod, hogy nincs sok leve, vedd le a tűzről. A light sajtot reszeld le, és a felét add hozzá a bolognai szószhoz.
- Ezután a szószt hagyd pihenni, addig térj vissza a cukkinihez. Nyomkodd ki a cukkini levét és tedd papírtörlőre. Egy tepsi alját vékonyan kend ki olajjal, majd fektesd rá az első réteg cukkinit úgy, hogy a csíkok fedjék egymást. Két ilyen réteget csinálj, hogy legyen átfedés közöttük. Erre jöhet rá a szósz, majd újra cukkini, újra szósz, míg el nem fogy az alapanyag. A tetején a szósz legyen. Végül reszelj rá sovány sajtot.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig alufólia alatt, majd még 10 percig fólia nélkül, hogy a sajt rápiruljon. 10 perc pihentetés után tálalhatod is. Jó étvágyat!