Összes mutatása

Erre figyelj hidratáló arckrém vásárlásánál

A bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krém segít sokáig megőrizni arcod egészséges fiatalságát. De mire figyelj még, miközben próbálsz eligazodni a végeláthatatlan arckrémkínálat labirintusában?

Természetes, hogy egy termék megvásárlása előtt először az árára pillantunk. Az áru minőségét azonban sokszor nem az ára, sokkal inkább az összetevői határozzák meg. Nem elég arra ügyelned, hogy a bőrtípusodnak megfelelő arckrémet válassz, vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányoznod az összetevők listáját is.

Ártalmas anyagok

A kozmetikumokban, köztük az arckrémekben is megtalálható anyagok viszonylag jelentős százaléka ártalmas lehet a bőr számára. Ajánlott kerülni például az alkoholt és az illatanyagokat tartalmazó arckrémeket. A denaturált szesz pattanások elleni szerként kerül az arckrémekbe, azonban a kívántak ellenkezőjét éri el: a faggyútermelés csökkenése helyett csupán vízhiány lép fel, az alkohol pedig még több zsír termelődését idézi elő. Az illatanyagok – legyenek azok szintetikus anyagok vagy illóolajok – általában allergének, így az érzékeny bőr kifejezetten rosszul reagál rájuk.

Egyes új vészjelzések szerint károsak lehetnek a parabének is: ezek a kozmetikumok tartósítására használt anyagok, és lehetséges, hogy hormonális egyensúlyhiányhoz vezethetnek, valamint a mellrák kialakulásában is szerepet játszhatnak. Egyre többen kritizálják a benzofenon-3 nevű összetevőt is, amely a csomagoláson BP-3 vagy Oxybenzone neveken is előfordulhat. A BP-3 egy kémiai fényvédő, melynek esetleges káros hatásaival kapcsolatban rendszeresen hallatják hangjukat különböző szervezetek.

Igazítsd az arckrémedet a bőrtípusodhoz

Arcbőröd egészségének megőrzése és a ráncosodás megelőzése szempontjából fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő krémet válassz. A zsíros bőrre való arckrémek textúrája általában könnyű, így az nem tömíti el a pórusokat. Ha olajos is a bőröd, fontos a hidratálás: az aloe vera vagy pantenoltartalmú krémek nyugtatják és hidratálják az arcodat, hogy bőröd ne kezdjen el hámlani a vízhiány kialakulásával. Száraz, vízhiányos bőrre sűrűbb, táplálóbb krémek állnak rendelkezésedre. Ajánlott növényi olajokat tartalmazó krémet választani, azok ugyanis jól felszívódnak, ellentétben a kőolajszármazékokkal.

Ha kombinált a bőröd – például helyenként, általában a homlok két oldalán és az arccsontokon száraz, a T-vonalban viszont zsíros –, akkor érdemes „kombinált bőrre való” arckrém helyett két különböző krémet használnod, egyfajta krém ugyanis nem tesz csodát. Kezeld ehelyett a bőröd zsíros és száraz felületeit külön-külön a meggyőző eredményért. Ha érzékeny az arcbőröd, mindenféle illatanyagtól és irritáló hatású adaléktól mentes krémek ajánlottak. Ha pedig a szerencsés normál bőrűek körébe tartozol, használj a bőröd egyensúlyát megtartó, nem zsírosító, de nem is szárító hatású arckrémet.

Alkalmazkodj az időjáráshoz is

Érdemes a hideg, szeles téli időjárás ellen még olajos bőrre is egy táplálóbb krémet használni, főleg, ha a fűtés bőrszárító hatásait is figyelembe vesszük. Nyáron inkább a lágy hidratálás és a fényvédelem a fontos, ilyenkor válassz napvédő faktorral rendelkező nappali krémet, ami véd a káros, bőr szerkezetét roncsoló UV-sugárzás ellen.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×