Összes mutatása

Az ízületi fájdalmakat akár az étrend is okozhatja

Ízületi gyulladás és étrend kapcsolata

A szervezetben néha felléphetnek különböző gyulladások, amelyek jellemzően akkor következnek be, ha a test úgy érzékeli veszélyben van, és erre reagál. Ez az immunrendszerünk biztonsági üzemmódja, és a gyulladás tulajdonképpen a vészjelzés. Kevésbé ismert, hogy a krónikus gyulladást és az ízületi fájdalmakat akár a helytelen étrend is okozhatja.

Egyes élelmiszerek akár naponta is aktiválhatják a szervezet védekező rendszerét, és így folyamatos gyulladásban tarthatják a testünket. Ezek az alacsony szintű gyulladások elég sok problémát okozhatnak, például súlygyarapodáshoz, bőr- és emésztési problémákhoz vezethetnek, nem beszélve az ennél súlyosabb betegségekről, például a cukorbetegségről.

Nézzük meg, hogy milyen ételeket kell nagyobb mennyiségben elkerülnünk ahhoz, hogy megelőzzük az ilyen gyulladásokat és a velük járó ízületi fájdalmakat.

Cukor

Talán senkinek sem okoz különösebb meglepetést, hogy a cukor felkerült a listára. A hozzáadott cukorral készülő élelmiszerek jellemzően csak üres kalóriákat tartalmaznak, de híján vannak más értékes tápanyagoknak. Mivel a cukorban gazdag étrend miatt emelkedik a gyulladáskeltő citokinek száma, könnyen arthritis (ízületi gyulladás) alakulhat ki.

Növényi olaj

Sajnos sok növényi olaj különböző magas hőkezelési és vegyi finomítási folyamaton esik keresztül. Ennek eredményeként ezek az olajak nagy koncentrátumban tartalmaznak gyulladást okozó zsírokat, mint az Omega-6. Természetesen az Omega-6 egy esszenciális zsírsav a szervezet számára, de nagyon nem mindegy mennyit fogyasztunk belőle. A probléma ott kezdődik, hogy az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak ideális esetben egyensúlyban kellene lenniük egymással, ma azonban az egyensúly jelentősen elbillent a gyulladásserkentő Omega-6 irányába, amelyből lényegesen többet viszünk be, mint a gyulladáscsökkentő Omega-3-ból. Ha valójában el szeretnéd kerülni ezeknek az olajoknak a károsító hatásait, akkor válassz inkább a ténylegesen egészséges olajok és zsírsavak közül, mint például az extra szűz olívaolaj vagy az avokádó olaj.

Finomított búzaliszt

A finomított búzaliszteket a feldolgozás során megfosztják a lassan emészthető rostoktól és tápanyagoktól, aminek az az eredménye, hogy a szervezet nagyon gyorsan lebontja ezeket. Az anyagcserére ez már önmagában rossz hatással van, emellett gyakorlatilag üres kalóriákat eszel meg mikrotápanyagok nélkül. Kevésbé ismert, hogy a finomított búzalisztből készült élelmiszerek megemelik a gyulladásserkentő PAI-1 fehérje szintjét is a szervezetben, ez pedig nem kizárólag a fehér kenyérre vonatkozik, hanem a kekszekre, péksüteményekre is. Nem véletlen például, hogy a Satislent zablisztet tartalmaz: a zabliszt nem csupán rostokban és fehérjében gazdagabb a búzalisztnél, de lassabban is szívódik fel, és így nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. Ezért a zablisztet a legtöbbször inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe, angolszász nyelvterületen pedig zabpehely formájában elterjedt reggeli étel.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.