Összes mutatása

Stand Up Paddle, vagyis SUP

A Stand Up Paddle, röviden SUP az egyik legnépszerűbb nyári szabadidős tevékenység lett napjainkra, és nem véletlenül. Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, hogy mitől ilyen közkedvelt ez a sporttevékenység, és hogy miért is érdemes kipróbálni.

Mi az a SUP?

Jelentése nagyjából annyit takar, hogy álló evezés. Nagy előnye, hogy majdnem minden vízfelületen alkalmazható. Magyarországon a legkedveltebb SUP-os helyek a Balaton, a Velencei tó, a Duna és a Tiszató. Hivatalosan 2013-óta beszélünk SUP-ról, de története régebbre nyúlik vissza, egészen i.e 1000-ig, amikor elsősorban Dél-amerikában alkalmazták kezdetleges formában a halászathoz. A használathoz nincs szükségünk másra csak egy deszkára és egy evezőre.

Minden korosztály számára

A SUP technikái gyorsan és könnyedén elsajátíthatóak, nem kell hozzá különösebb előképzettség. Azonban saját épségünk megőrzésének érdekében az úszástudás lényeges előnyt biztosít, mivel az első pár alkalommal garantáltan a vízbe fogunk esni. Nem szükséges hozzá intenzív megerőltető mozgás, és az ízületekre is kimondottan jótékony hatású sportról van szó, így minden korosztály számára remek kikapcsolódást nyújthat a SUP. Akár az egész családdal nekivághatunk egy túrának. Ha a gyerekeknek éppen nincs kedvük evezni, az sem akadályoz, mivel a supok alapjáraton kétszemélyesek. Így amíg család egyik tagja evez addig a másik nyugodtan pihenhet vagy gyönyörködhet a gyönyörű tájban ami elénk tárul.

Egészséges testmozgás

A SUP-ozás elsősorban a váll, kar és hát izomzatotkat erősíti, de a folyamatos egyensúlyozás miatt a törzs, a gerinctartó izmok és minimálisan a hasizom is edződik. Tehát kijelenthetjük, hogy majdnem minden testrészt tökéletesen átmozgat. Személyenként változó, de egy nyugodt közepes tempó mellett óránként körülbelül 400 kalóriát égethetsz el. Emellett állóképesség fejlesztésére is tökéletes, hisz folyamatosan egyensúlyozni kell, az izmok akkor is dolgoznak, amikor látszólag nem csinál semmit a használó. Heti három – alkalmanként egy órás – intenzív használat jelentősen növeli az erőnlétet és az életminőségünket. A szabadtéri használat miatt nem elhanyagolható a nap D-vitamin pótló hatása is, amely jót tesz a csontozatunknak. Arra azonban figyelni kell, hogy lehetőleg ne 11:00 és 15:00 óra között menjünk SUP-ozni, amikor az UV sugárzás a legerősebb.

A SUP kiváló stresszlevezetés, mivel a természet lágy ölén a nap melegében zavartalanul, nyugodt tempóban egy folyamatos ritmusos mozgást folytatunk, és azzal, hogy végig az egyensúlyunkra koncentrálunk, az elme megtisztul a fárasztó gondolatoktól. A természetben való időtöltés alapból is csökkenti a bennünk felgyülemlő stresszhormonokat, a haragot és a vérnyomásunkat, így a SUP pozitív hatással van a mentális és fizikai állapotunkra is.

A jóga imádóinak is van egy jó hírünk, ugyanis ezt a mozgás stílust előszeretettel kombinálják a SUP-pal. A jóga és a SUP önmagukban is remek relaxációs gyakorlatok, azonban a kettő együtt elhozza számodra a tökéletes harmóniát. Remek testedzés, hiszen a deszka a víz felszínén folyamatosan mozgásban van a kisebb nagyobb hullámok miatt, így a jóga közben a testünk minden apró billenés következtében megfeszül, hogy egyensúlyban tudjuk tartani pozíciónkat.

Széleskörű választék

Kétféle deszka csoportot különböztetünk meg, a hagyományos merev és a felfújható deszkákat. Mi most a felfújható deszkákat szeretnénk bemutatni nektek, mivel azokon lehet a legkönnyebben elsajátítani a SUP technikáit. Emellett a merevhez képest sokkal szélesebb a választék is. Deszkatípustól függően rengeteg mindent csinálhatunk rajtuk. Az AllRound deszkák a leggyakoribbak, ezeken lehet a legkönnyebben megtanulni a SUP evezési technikáit, kellő szélessége és stabilitása miatt a SUP-jógások is előszeretettel használják. A Tourer deszka remek lehetőséget biztosít a vizitúrázók számára, ugyanis gyorsabb mint az Allround és a csomagtere is sokkal nagyobb nála. A Cruiser deszka nem túl széles, így nehezebb rajta egyensúlyozni, cserébe az egyik leggyorsabb deszka típus. A Race vagyis versenydeszkák a leggyorsabbak, de ezekhez már szükséges némi tapasztalat, mivel testük nagyon keskeny, így végig tökéletesen kell egyensúlyozni, hogy ne essünk a vízbe. Végül vannak a speciális deszkák, mint például a Windsupok, amelyeknek lényege, hogy a deszkák kombinálhatóak vitorlával, így akár szörfölhetünk is rajtuk a megfelelő szélben. A Venture SUP-ok a horgász rajongóknak tökéletes választás, mivel kiegészíthetők lámpákkal és kapaszkodókkal is.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×