A kockás has megvalósításához közel sem elég a fájdalomban és verejtékben gazdag edzés. Gyakran hallani, hogy „megcsinálsz napi 150 fekvőt és kész a kockahas egy hónap alatt”. Ez is csak a sok tévhit egyike, amit most szeretnénk tisztázni, hogy ne egy értelmetlen edzésformát kövessetek.

A kockák ott vannak, csak nem látszanak

Alapjáraton minden ember hasa kockás hisz a bőr a zsír és egyéb szövetek alatt ott lapul az izom is. Az már egy másik kérdés, hogy azt mekkora zsírréteg fedi. Ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást elsősorban a testzsírszázalékot kell csökkenteni a megfelelő szintre, ami a férfiaknál 12-14% a nőknél pedig 17-19°% között helyezkedik el. Mit kell ehhez tenni? Nos, ami a legfontosabb: diétázni. A kockás has titka 70% diétából áll, és a maradék 30% a rendszerezett izomépítés. A fogyást ígérő tabletták sem érnek semmit életmódváltás nélkül. Egy jól kidolgozott testért meg kell, hogy erőltessük magunkat, ez máshogy nem megy.

Hogyan diétázz?

A legfontosabb lépések a fogyáshoz a szénhidrát bevitel csökkentése, és a fehérje tartalmú tápanyagok fogyasztásának megnövelése. Azt, hogy kinek mennyi kalóriát kell naponta fogyasztania, hogy elérje a megfelelő testzsír százalékot, az egyénenként eltérő. A jó hír, hogy az oldalunkon található egy remek kalkulátor erre a célra. Sok esetben a diéta miatt adják fel a kockahas álmot. Ezért se tartsunk csaló napokat azzal az indokkal, hogy „megérdemlem ennyi diéta és edzés után”. Egészséges zsírokat tartalmazó ételeket is nyugodtan, sőt ajánlott fogyasztani, mint például dióféléket, vagy az olívaolajat.

Fontos még kiemelni, hogy ne fogyasszunk olyan dolgokat amelyek vizet tartanak vissza a testünkben, gondolok ezalatt például a túlzottan sós ételekre vagy az alkoholra és a cukros üdítőkre.

Hogyan edzzünk?

A hasizom négy fő részből tevődik össze, melyeket külön-külön kell edzeni, hogy szépek és formásak legyenek. Tehát, az edzésprogramunkat úgy állítsuk össze, hogy a hasunk minden részét kellően megdolgoztassuk. 

A hasizom fő részei a haránt hasizom, amelynek rostjai övként ölelik körbe a törzsünket. Kétoldalt ezt fedi a belső és a külső ferde hasizom, elöl pedig az egyenes hasizom (itt található a 6 db kocka).

Fontos, hogy a táplálkozás mellett az edzéseket is rendszerezzük, tehát tapasztaljuk ki, hogy számunkra hány perces edzések a legmegfelelőbbek és mely napokon. Az akaraterőn is rengeteg múlik. Lehetőleg ne hagyjunk ki egy edzés napot sem, mivel könnyen előfordulhat, hogy a következőt is hanyagoljuk, és dőlnek a dominók. A lényeges, hogy hagyjuk idő az izom regenerálására is. Tehát amíg a hasfalunk gyenge, nem szabad egymást követő napokon keresztül erőltetni, mert abból következően könnyen lehet sérülés is. Végezetül, edzés után ne felejtsük el lenyújtani az izmokat a jobb regenerálódás és húzódások elkerülése érdekében.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×