Megértjük, ha néha másra sem vágysz, mint este leülni a tévé elé egy zacskó chipsszel a kezedben, azonban vannak a stresszkezelésnek egészségesebb módjai is. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a stresszevés okait és kezelési lehetőségeit.

A stresszevés a Mayo Clinic szerint a negatív érzelmek elnyomásának vagy csillapításának egy módja. Ilyen érzelmek például a stressz, a harag, a félelem, az unalom, a szomorúság és a magány. A kellemetlen érzések kiváltó okai lehetnek jelentős, negatív életesemények, de a mindennapi élet kisebb nehézségei is.

Leggyakrabban kapcsolati problémák, fáradtság, munkahelyi stressz, illetve pénzügyi vagy egészségügyi problémák következtében fordulunk vigaszként az ételhez.  

A stressz és a hormonok

A kutatók a súlygyarapodást többek között a megnövekedett kortizol-, azaz stresszhormon-termelődéshez kötik. Míg a stressz hosszú távon rosszat tesz a szervezetnek, a stresszkezelési szokásaink éppen olyan károsak lehetnek. Az American Psychological Association egy kutatása szerint az amerikai felnőttek majdnem 40%-a számolt be túlevésről vagy gyorséttermi ételek fogyasztásáról a kutatás időpontja előtti hónapban, a stresszre adott válaszként. Ezen válaszadók fele hetente fogyasztott egészségtelen táplálékot ilyen okból.

Néhány kutatás különbségeket mutat ki a nők és a férfiak stresszkezelési szokásaiban.

A tudósok szerint a nők nagyobb valószínűséggel fordulnak az egészségtelen ételek felé, míg a férfiak általában többet dohányoznak, illetve több alkoholt fogyasztanak a nehezebb időszakokban. Egy több mint 5000 férfi és nő viselkedését vizsgáló finn tanulmány szerint például az elhízás csak a nőknél volt köthető a stresszevéshez. 

Rövid távon a stressz étvágyvesztéssel járhat: az idegrendszer üzeneteket küld a vese fölött elhelyezkedő mellékveséknek, hogy azok termeljenek adrenalint. A kibocsátott adrenalin következtében a szervezet ún. „fuss vagy harcolj” állapotba kerül, és felkészül egy lehetséges vészreakcióra, amely átmenetileg csökkenti az étvágyat. 

Ha azonban a stressz továbbra is megmarad, a mellékvesék az adrenalin mellett kortizolt is kibocsátanak, amely étvágynövelő hatással rendelkezik. Egy stresszes időszak végén a kortizolszint általában újra lecsökken, ha azonban a stressz továbbra is fennáll, a kortizolszint magas marad. 

Akkor tehát miért fordulunk vigaszként az ételhez?

A stressz arra is befolyással lehet, hogy milyen típusú ételekre vágyunk. Számos tanulmány kimutatta, hogy a testi vagy lelki kimerültség következtében nagyobb mértékben fogyasztunk magas zsír- és/vagy cukortartalmú ételeket. Ennek okai a magas kortizol- és inzulinszint lehetnek. Más kutatások a ghrelin, az ún. éhséghormon jelenlétét is okként említik. 

A magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása kiválthat egyfajta visszacsatolási hatást, amely csillapítja a stressz okozta reakciókat és érzelmeket. A cukor például hasonló, bár kisebb mértékű neurológiai reakciót válthat ki, mint a heroin vagy a kokain: hatására a jó érzést kiváltó dopamin elárasztja a nucleus accumbenst, azt a területet, amelyet a boldogság és eufória érzésével kapcsolnak össze. 

Az egészségtelen ételek fogyasztása tehát elsőre úgy tűnhet, hogy ellensúlyozza a stresszt. Azonban csakúgy, mint a drogok, az alkohol és a dohányzás, a stresszevés is csupán átmeneti kellemes érzést biztosít, megoldást nem jelent, hosszú távon pedig kifejezetten káros lehet szervezetünkre nézve. Amanda Baten táplálkozási pszichológus szerint egészségesebb választ adunk a stresszre és a negatív érzelmekre azzal, hogy elismerjük, hogy léteznek, elkezdjük figyelni testünk reakcióit és fenntartható módokat keresünk a kiváltó okok kezelésére.

Így küzdd le a stresszt egészséges módon

Meditáció

Számtalan tanulmány kimutatta a meditáció stresszcsökkentő képességét. A meditáció emellett abban is segíthet, hogy tudatosabban válaszd meg az ételeket, amelyeket megeszel, illetve hogy jobban megismerd szervezeted reakcióit. 

Edzés

Bár a kortizolszinted változhat az edzés intenzitásától és időtartamától függően, általánosságban elmondható, hogy a testmozgás segíthet a stressz negatív hatásainak leküzdésében. Válassz olyan tevékenységet, amely mind az edzés, mind a meditáció egyes elemeit magába foglalja, mint például jógát vagy tai chit. 

Társadalmi támogatás

A barátok és a család támogatása szintén kulcsfontosságú elem a stressz enyhítésében. Kutatások kimutatták, hogy jobb azon stresszes területeken, mint például a kórházak sürgősségi osztályán dolgozók lelki egészsége, akik megfelelő társadalmi támogatással rendelkeznek, mint azoké, akik nem számíthatnak a körülöttük lévőkre. Természetesen a kevésbé stresszes munkahellyel rendelkezők is rászorulhatnak időről időre a család és a barátok támogatására. 

Ha ennél több segítségre van szükséged, fordulj szakemberekhez például itt.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×