Összes mutatása

Október – a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október minden évben világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek célja a betegség, megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára való figyelem felhívása, az érintettek támogatása. A mellrák a nőknél leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, azonban, ha csak kis számban is (az összes megbetegedés kevesebb mint 1%-a), de a férfiakat is érinti az emlőrák.

Világszerte évente nagyjából 2 millió új esetet regisztrálnak, és több mint fél millió halálesetet. A mellrák egyre nagyobb számban érinti az Emberi fejlettségi index (HDI) alapján közepesen és alacsonyan fejlett országokban élő nőket, innen származik a legtöbb haláleset is. Ennek oka elsősorban a késői diagnózis, ami többek közt a nem megfelelő egészségügyi infrastruktúrára és a tájékozottság hiányára vezethető vissza. Mivel a mammográfiás vizsgálatok drágák, a WHO (World Health Organization) úgy gondolja, hogy ezekben az országokban a betegségre való figyelem felhívásával, oktatással lehet leghatékonyabban hozzájárulni a betegség korai felismeréséhez.

2016-ban az Európai Unió területén több mint 85 000 mellrákos halálesetet jelentettek. Magyarországon minden tizedik nő érintett, közülük évente hozzávetőlegesen kétezren vesztik életüket a betegségben.

Ezen adatok alapján beláthatjuk, hogy fontos az, hogy minden ember jól tájékozott legyen a témában. Tisztában legyen a rendelkezésére álló szűrővizsgálatokkal és kezelésekkel.

A mellrák korai felismerése nagyon fontos. Ilyenkor megfelelő diagnózis és kezelés útján jó eséllyel kezelhető a betegség.

Mint ahogy azt már említettük, Magyarországon is sokakat érint ez a betegség, mégis, az eurostat jelentése szerint az 50-69 éves korosztályban a nők kevesebb mint fele vesz részt a 2 évenként esedékes mammográfián, ezzel meglehetősen a többi európai ország mögött helyezkedünk el a részvételi rangsorban. 

Magyarországon a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai (40-65 év) két évente kapnak behívót ingyenes mammográfiai szűrésre, ha ezen kívül felmerülne bármilyen panasz, háziorvosunk vagy nőgyógyászunk bármikor adhat beutalót szűrésre. Ha a behívón szereplő időpont nem megfelelő, úgy kérhetjük ennek átszervezését.

Az ingyenes, állami intézményben történő szűrés mellett számos magánrendelőben is lehetőségünk van mammográfiai vizsgálatot végeztetni, illetve az évente elvégzendő méhnyakrák szűrés alkalmával is végeznek tapintásos vizsgálatot.

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett ajánlott minden hónapban önvizsgálatot is végezni. Abban az esetben, ha ezáltal észreveszünk valamilyen elváltozást, kétely merülne fel bennünk forduljunk nőgyógyászunkhoz, háziorvosunkhoz, ezzel is hozzájárulva a lehetséges problémák korai felismeréséhez.

Önvizsgálat

Fontos kiemelni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálatot, annak kiegészítéseképp alkalmazandó.

Önvizsgálat során nézzük meg, hogy nem tapasztalunk-e szemmel látható elváltozásokat az emlőkön. Nem változott-e mérete, nem tapasztalunk gyulladást, viszketést esetleg váladékozást, befelé fordulást?

Végezzünk tapintásos vizsgálatot is álló és fekvő helyzetben egyaránt. Ellentétes oldali kezünket használjuk a vizsgálat során. Az emlőkön kívülről befelé haladjunk, zár ujjaink középső részét használva az esetleges csomók kitapintására.

Ha az önvizsgálat során bármilyen kétely vagy panasz felmerül, minden esetben kérjünk időpontot orvosi vizsgálatra.

A mellrák világ szerte rengeteg nőt érint, ezért is olyan fontos, hogy jól tájékozottak legyünk vele kapcsolatban. Ezen ismeretek birtokában hamar felismerhetjük az intő jeleket, és még idejében orvosi segítséget kérhetünk. Az idejében felfedezett mellrák jó eséllyel gyógyítható. Mindenképpen használjuk ki a rendelkezésünkre álló vizsgálatokat és információszerzésre alkalmas lehetőségeket.

Kiemelt kép: Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×