Összes mutatása

Mikortól káros az alkohol fogyasztás?

Napi 1-2 sör vagy 1-2 dl bor fogyasztását korábban még biztonságosnak tekintették a szakemberek, de a legújabb kutatások arra jutottak, hogy nincs biztonságos mennyiség. Úgy tűnik, az alkohol kismértékben fogyasztva is emeli a rákos megbetegedések kockázatát.

Napi 1 dl vörösbor jót tesz a szívnek – gondoltuk korábban. A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése. A betegségek okozta anyagi terhekről szóló tanulmány (Global Burden of Disease) 195 országban vizsgálta meg az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéseit az 1990 és 2016 közötti időszakban.

A kutatók 15-95 évesek adatait elemezték, és összehasonlították az egyáltalán nem ivók egészségét azokéval, akik naponta egy alkoholos italt fogyasztottak. Azt találták, hogy százezer absztinens közül 914-nél alakul ki alkohollal kapcsolatos betegség, többek között rák. Akik napi egy alkoholos italt fogyasztottak, azok közül ennél néggyel többen betegedtek meg, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent, akik napi kettőt, azok közül 63-an, ez 7 százalékos növekedés. A napi öt alkoholos italt ivók között 37 százalékkal, vagyis 338-cal többen lettek betegek.

Az alkohol tehát emeli különböző betegségek kockázatát, és ehhez nem szükséges sokat fogyasztanunk belőle, elegendő napi két sört meginni (vagy nők esetében 1-et).

Az aktuális adatok alapján ezért az alkoholfogyasztás javasolt maximális mértéke férfiak esetében is csak naponta 1 sör, hetente legalább 1-2 napi kihagyással.

Fiatalok és idősek

Az alkoholfogyasztásnak természetesen nem csupán hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak.

statisztikák szerint Magyarországon kiemelten sokan halnak meg az alkoholfogyasztással összefüggésben, olyannyira, hogy az alkohol okozta halálesetek az összes haláleset legalább tíz százalékát vagy még többet adják.

Ebben nagy szerepet játszik a fiatalok merészsége: alkoholos állapotban jóval gyakrabban éri őket baleset.

Idős korban pedig a stroke legfontosabb rizikófaktorainak egyike a mindennapos alkoholfogyasztás. Akik naponta több mint két italt fogyasztanak el középkorukban, azoknak kétszer akkora az esélyük arra, hogy 60 és 75 éves koruk között stroke-ot kapnak azokhoz képest, akik átlagosan csak a felét fogyasztották ennek a mennyiségnek.

A szokás rabjai

Természetesen amikor az alkoholfogyasztás kockázatairól beszélünk, akkor először a fenti – komoly – egészségügyi kockázatokat szokás felsorolni. Azonban ezek szerencsére a legtöbb embert nem érintik, mert az alkoholfogyasztásunk nem éri el a kockázatos szintet.

Ezzel együtt érdemes két szabályt észben tartani.

Az első szabály, hogy sok kicsi sokra megy.

Napi egy üveg sör elfogyasztása havonta plusz 1 kiló zsír túlsúlyt fog rád pakolni, feltéve, hogy az extra kalóriákat nem adod le extra edzéssel. Ezt valamivel nehezebbé teszi, hogy az alkohol éhesebbé is tesz, így valószínűleg további extra kalóriákat veszel magadhoz a fogyasztása után.

A második szabály pedig az, hogy nem érdemes rossz szokásokat kialakítanod.

Ha például esténként mindig egy sörrel vagy egy pohár borral ülsz le tévézni, akkor ez egy idő után szokássá válik, és már akkor is alkoholt iszol, amikor egyébként eszedbe sem jutna. Ha vannak ilyen rossz szokásaid, akkor azokkal érdemes szakítanod, mert hosszú távon ezzel sokat teszel az egészséged érdekében.

ChiaShake vs Sör

Források:

Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

Az alkohol sokkal veszélyesebb is lehet, mint hittük

Van egy rossz hírünk: nincs biztonságos mennyiségű alkohol

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×