Összes mutatása

Az egészséges étkezés környezetszennyező?

Ha egészségesen szeretnél étkezni, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt is – erre már jó ideje odafigyelnek az egészségtudatosan táplálkozók. Ám ritkán esik szó arról, hogy mindennek árnyoldala is van: rengeteg ételhulladék keletkezik az egészséges ételek fogyasztása során.

A Vermonti Egyetem (University of Vermont, USA) részvételével készült kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államokban a naponta elpazarolt élelmiszerek mennyisége körülbelül megfelel az amerikai lakosság kalóriafogyasztása egyharmadának. És miközben egyre több ember igyekszik még egészségesebben étkezni, pont ők azok, akik a legtöbb élelmiszert – gyümölcsöt és zöldségeket – elpazarolják.

Mialatt a zöldség- és gyümölcsalapú ételek 39 százaléka végzi a kukában, a tejtermékeknek csak 17, a húsoknak pedig csak 14 százaléka jut erre a sorsra.

Mindeközben a zöldségek és gyümölcsök termelésekor felhasznált öntözővíz és a növényvédő szerek mennyisége meglehetősen magas: az ültetvényeken évente átlagosan 350 millió kilogrammnyi vegyszert és 800 millió kilogramm nitrogénes fertőtlenítőt használnak fel, amelyek erősen szennyezik a környezetet, és súlyos kiadásokat rónak a helyi termelőkre is.

A képet tovább árnyalja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a tárolás során folyamatosan csökken. Így a gyorsfagyasztott (mélyhűtött) zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma magasabb lehet, mint azoké, amelyeket egy héten keresztül a hűtőben tárolunk.

Csak okosan!

Annak érdekében, hogy a vegyszerek, az öntözővíz és a kidobott éltelek mennyisége csökkenjen, fontos a fogyasztókat megtanítani arra, hogy mi számít kidobandónak, és mi az, ami még fogyasztható étel. Különbséget kell tudni tenni a már megromlott élelmiszer és a nem teljesen ép élelmiszer között. Meg kell mutatni az embereknek, hogyan használhatnak fel olyan zöldségeket is, amelyek már nem frissek és roppanósak, annak érdekében, hogy kevesebb szemetet termeljenek.

Érett banán

Ez a jóképű banán például minden további nélkül ehető még, és a kuka helyett mehet a turmixba!

A környezeti terhelést csökkenti az okosételek fogyasztása is. Az okosételek – mint a Satislent – úgy kerülnek csomagolásra, hogy minimalizálják a környezeti terhelést, és a fogyasztásuk közben sem keletkezik általában ételmaradék. Emellett természetesen a vitamintartalmuk is állandó marad.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×