Érezted már, hogy ködös az elméd, nehezedre esik a gondolkodás? A legtöbb ember megtapasztalja ezt, különösképpen étkezés után. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a magas glikémiás indexű ételek okozhatják az agyi blokkot és az étkezés utáni kajakómát.

Ha a vasárnapi ebéd után elnyom az álom, vagy a munkahelyeden lefejeled a billentyűzetet, amikor visszatértél az ebédszünetről, akkor lehetséges, hogy magas glikémiás indexű ételeket fogyasztottál, ami a vércukorszinted ingadozásához vezetett.

Ezek a tápanyagok gyorsan képesek vércukorszint-emelkedés előidézni, és az inzulin (igen, ez a cukorbetegség kapcsán ismert hormon) termelődését idézik elő. Az inzulin feladata, hogy a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózra bontsa. Ugyanakkor a folyamat következtében kialakuló hirtelen vércukorszint-ingadozás egy szénhidrátokban (pl. tésztában) bővelkedő ebéd után képes álmosságot, sőt, akar fejfájást is előidézni.

A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása így komoly hatással van az agyunkra, és megváltoztathatja akár a hangulatunkat is. Ezek az élelmiszerek sokkolják a vércukorszintet, és figyelemzavart, aluszékonyságot, alacsony motivációt, ködös elmét és délutáni agyi összeomlást eredményezhetnek.

Mit érdemes elkerülni?

Ha szeretnénk megtartani az agyunk hatékonyságát, érdemes elkerülni az alábbi ételek nagyobb mennyiségben történő fogyasztását:

• rizs, rizstej, puffasztott rizs
• krumpli, krumplipüré, sültkrumpli,
• búza, fehérkenyér,
• gyümölcsturmixok,
• bagelek és szendvicsek,
• magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és maltodextrin,
• cukros müzliszelet és fehérjeszelet,
• kukoricapehely,
• sütemények,
• gyümölcslevek és egyéb édes italok.

A kutatások azt mutatják, hogy ezek az ételek akkor okoznak kevesebb kárt, hatnak kevésbé negatívan az agyunkra, ha előtte vagy utána olyan testmozgást végzünk, amely sok energiát igényel.

Edd magad okosra!

Ugyanakkor az alacsony glikémiás indexű ételek kevésbé terhelik le az inzulinrendszert. Így nem okoznak nagy vércukorszint-ingadozást, és az agyad is kisebb eséllyel ütik ki:

• zab, teljes kiőrlésű zabpehely,
• édesburgonya,
• hüvelyesek,
• lencse,
• a keményítőt nem tartalmazó zöldségek (pl. spenót, paradicsom, uborka, brokkoli, retek)
• natúr joghurt,
• diófélék, magvak, kesudió és mandula,
• gyümölcsök, mint a cseresznye, az alma, a körte és az őszibarack,
• bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya,
• és természetesen az okosételek, mint a Satislent, az Ambronite és a ChiaShake.

És, hogy milyen hatása van annak, ha változtatsz az étrendeden? Így számol be erről egy vásárlónk:

„Körülbelül egy éve kezdtem el az étrendemet beállítani, és elég volt néhány változtatás ahhoz, hogy a napi szorongás és ez a ‘ködös agy’ érzése eltűnjön. Ebéd után mindig szörnyen éreztem magam. Fáradtan, szétcsúszottan és egy kicsit depressziósan is. Gyakran olyan rossz volt a közérzetem, hogy órákon át nem tudtam koncentrálni, haszontalannak éreztem magam a munkahelyemen és később, a kora esti órákban még a társaságban is. Most egész nap teli vagyok energiával, nem sóvárgok az étel után. És azt is észrevettem, hogy fogytam egy kicsit, anélkül, hogy diétáztam vagy bármit feladtam volna.”

Ne érts félre bennünket, néha igencsak jól esik a szundikálás a vasárnapi ebéd után. De ha az étrendedben többségben vannak a magas glikémiás indexű ételek, és így túl gyakran terheled az inzulinrendszered, az hosszú távon egészségügyi problémákhoz és a teljesítményed csökkenéséhez vezethet.

Kerülendő élvezetek:

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×