Ha egészségesen szeretnél étkezni, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt is – erre már jó ideje odafigyelnek az egészségtudatosan táplálkozók. Ám ritkán esik szó arról, hogy mindennek árnyoldala is van: rengeteg ételhulladék keletkezik az egészséges ételek fogyasztása során.
A Vermonti Egyetem (University of Vermont, USA) részvételével készült kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államokban a naponta elpazarolt élelmiszerek mennyisége körülbelül megfelel az amerikai lakosság kalóriafogyasztása egyharmadának. És miközben egyre több ember igyekszik még egészségesebben étkezni, pont ők azok, akik a legtöbb élelmiszert – gyümölcsöt és zöldségeket – elpazarolják.
Mialatt a zöldség- és gyümölcsalapú ételek 39 százaléka végzi a kukában, a tejtermékeknek csak 17, a húsoknak pedig csak 14 százaléka jut erre a sorsra.
Mindeközben a zöldségek és gyümölcsök termelésekor felhasznált öntözővíz és a növényvédő szerek mennyisége meglehetősen magas: az ültetvényeken évente átlagosan 350 millió kilogrammnyi vegyszert és 800 millió kilogramm nitrogénes fertőtlenítőt használnak fel, amelyek erősen szennyezik a környezetet, és súlyos kiadásokat rónak a helyi termelőkre is.
A képet tovább árnyalja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a tárolás során folyamatosan csökken. Így a gyorsfagyasztott (mélyhűtött) zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma magasabb lehet, mint azoké, amelyeket egy héten keresztül a hűtőben tárolunk.
Csak okosan!
Annak érdekében, hogy a vegyszerek, az öntözővíz és a kidobott éltelek mennyisége csökkenjen, fontos a fogyasztókat megtanítani arra, hogy mi számít kidobandónak, és mi az, ami még fogyasztható étel. Különbséget kell tudni tenni a már megromlott élelmiszer és a nem teljesen ép élelmiszer között. Meg kell mutatni az embereknek, hogyan használhatnak fel olyan zöldségeket is, amelyek már nem frissek és roppanósak, annak érdekében, hogy kevesebb szemetet termeljenek.
A környezeti terhelést csökkenti az okosételek fogyasztása is. Az okosételek – mint a Satislent – úgy kerülnek csomagolásra, hogy minimalizálják a környezeti terhelést, és a fogyasztásuk közben sem keletkezik általában ételmaradék. Emellett természetesen a vitamintartalmuk is állandó marad.