Okostelefon, okostévé és most okosétel. Úgy tűnik, hogy már minden okos lett körülöttünk. De mik is azok az okosételek, és miért hívhatjuk őket okosnak? Ebben a bejegyzésünkben megmagyarázzuk!

A legtöbben szeretnénk mindig helyesen táplálkozni, és megőrizni egészségünket, testünk fittségét. Ez azonban a modern társadalmakban egyre nehezebb és nehezebb.

Értekezletek követik egymást a munkahelyen. Az egyetemről oda kellene érni edzésre. Fel kell venni a gyereket az óvodából, és elvinni táncórára. Mindezek tipikus jelenetek a rohanó mindennapok során. Ilyenkor bármelyik táplálkozási szakértő jöhet azzal, hogy a legjobb lenne mindig friss bio alapanyagokból elkészíteni az ételünket, és változatosan étkezni. A valóságban a legtöbb embernek erre sem ideje, sem energiája nincsen – és akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak más dolgokkal szeretnének törődni, nem pedig azzal, hogy folyamatosan követik az aktuális diétatrendeket és főzőcskéznek.

Ennek az eredménye pedig az, hogy rengeteg rossz minőségű, tápanyagokban, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban szegény ételt fogyasztunk, legyen az chips, hamburger, sültkrumpli, pogácsa vagy pizzaszelet.

Az eredmény az elhízás. A legtöbben nem is értik, hogy miért szedik fel a kilókat, amikor pedig folyamatosan igyekeznek odafigyelni, és rengeteget koplalnak, fogyókúráznak, diétáznak.

Ráadásul étkezési szokásaink a környezetet is mérgezik. Több millió tonna élelmiszer kerül a kukába minden évben csak Magyarországon. Az Európai Unió pedig évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot termel, amelynek az értéke megközelíti a 143 milliárd eurót.

Az okosételek ezeken a problémákon segítenek.

Az okosételek olyan könnyen és gyorsan elkészíthető, teljes értékű ételek, amelyek tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat. Ezzel egy egészséges választást biztosítanak azokra az alkalmakra, amikor nincs idő arra, hogy friss alapanyagokból változatos ételeket készítsünk. Az okosételeket dietetikusok és élelmiszermérnökök tervezik meg úgy, hogy azok optimális arányban tartalmazzák a különböző összetevőket.

Az okosételek fogyasztása emellett költséghatékony. Egy adagnyi egészséges és teljes értékű okosétel kevesebbe kerül, mintha az üzemi konyhán ebédelnénk, ráadásul nincs kajakóma, és nincs túlzott kalóriafogyasztás sem.

Végül az okosételek óvják a környezetet is. Már a gyártásuk során sem keletkezik sok hulladék, a fogyasztásuk során pedig semmi sem megy feleslegbe: amit elkészítünk, azt el is fogyasztjuk. Ezzel az okosételek segítenek abban, hogy megóvjuk a földet gyermekeink számára.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×