A szürke, borongós téli hónapokban az élénk, vidám színek nem csupán a lelkünket melengetik és jobb kedvre derítenek, de hozzájárulhatnak az erősebb, ellenállóbb immunrendszer kiépítéséhez is. Színes táplálkozással felkészíthetjük immunrendszerünket a változó évszakokhoz való alkalmazkodásra – ebben lesz segítségünkre a színkerék.
Maria Moscato művészként és kundalini jógaoktatóként megalkotta a csakrákra épülő immunitás színkerék-koncepcióját, amely útmutatóként szolgál az erős immunrendszer felépítéséhez, a betegség elleni természetes védekezéshez. Az immunrendszer-színkerék azt tükrözi, hogy az egyes energiaközpontjaink hogyan válnak kiegyensúlyozottá, amikor egymáshoz igazított színfrekvenciákat rezegtetünk. Az egyszerűség kedvéért az immunrendszer-színkerék olyan táplálékforrásokból áll, amelyek tartalmazzák az elsődleges és a másodlagos színeket.
Fontos szem előtt tartani, hogy a talajszennyeződés miatt nem tudunk ezekből a szuperélelmiszerekből nagy mennyiséget fogyasztani, ezért a probiotikumok hozzáadása a napi wellnessrutinhoz nagyszerű immunrendszeri támogatás is.
Vizsgáljuk meg az immunitás színkerekét minden egyes szín szerint, valamint az egészséges immunerősítő ételeket minden színhez.
Kék
Töltsd fel a mandulatejet, a joghurtodat vagy a turmixodat áfonyával! A fekete áfonya kulcsfontosságú összetevője a kvercetin.
A kvercetin egy flavonoid: a növényekben, gyümölcsökben és zöldségekben található természetes vegyi anyag. Ez a szuper immunerősítő vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik: blokkolja a vírusok bejutását a sejtekbe, megvédi a légzőrendszert és megakadályozza a fertőzést.
A bodzából készíthetünk immunerősítő szirupot is, mely kvercetint és C-vitamint is tartalmaz. Érdemes elkezdeni a fogyasztását már a hideg idő beköszöntével, vagy az influenza első tüneteinek megjelenésekor.
További kék immunitást fokozó élelmiszerforrás:
- Kék szőlő
- Kék szilva
- Kék-zöld alga
Sárga
Az élelmiszerek a talajból és a napból jutnak hozzá a tápanyagokhoz. Ez a szín az élet forrásából, a napból származó sárga rezgéseknek van szentelve.
D-vitaminhoz legegyszerűbben természetes forrásból juthatunk: töltsünk naponta legalább 20 percet a szabadban, hogy a nap sugarai átjárják egész testünket. Sajnos minden egyes nap ez lehetetlen, főleg most, a szürke, borongós, csapadékos időszakban, ilyenkor mindenképp pótoljuk ezt természetes D-vitamin-cseppekkel.
Az immunrendszer másik sárga társa a jól ismert szuperfűszer, az immunerősítő és antioxidánsokkal teli gyulladáscsökkentő kurkuma. Különösen finom az „aranytejben”, mely kurkuma és fekete bors keveréke mandulatejjel. Igyuk ezt a kurkumalattét mézzel elkeverve lefekvés előtt, és úgy fogunk aludni, mint kisbabák.
További sárga immunitást fokozó élelmiszerforrás:
- Gyömbér
- Télitök
- Banán
- Citrom
- Sárga hagyma
Piros/vörös
Kiváló immunerősítő gyökérétel a magas réz-, cink-, A- és C-vitamin-tartalmú vörös cékla. A vörös céklát reszelhetjük salátákra, vagy párolhatjuk, süthetjük, de beleapríthatjuk a kedvenc turmixunkba is. A cékla a májat is tisztítja.
A torokfájás első jeleire érdemes bevetni a magas C-vitamin-tartalmú és gyulladáscsökkentő gránátalmát. Élvezzük a frissen facsart gránátalma levét, vagy tegyük a magokat salátába vagy joghurtba.
További vörös táplálékforrás az erős immunrendszer felépítéséhez:
- Málna
- Fahéj
- Piros mángold
- Vörös káposzta
Narancs
Nincs is jobb reggelindító a frissen facsart narancslénél. Bár ez önmagában is gazdag C-vitamin-forrás, bátran kiegészíthetjük étrendünket további magas C-vitamin-tartalmú ételekkel, italokkal.
További narancssárga immunitást fokozó élelmiszerforrás:
- Datolyaszilva
- Jamgyökér
- Tök
- Sárgarépa
- Narancsvirágméz
Zöld
A zöld a szívközpont rezgési frekvenciája, ezért a zöld leveles zöldségek magas prána energiával rendelkeznek, és a lehető legnagyobb hasznot hozzák ki minden más élelmiszerből. Gondoljunk csak az emberi kapcsolatunkra a földanyával – a föld többnyire zöld növényekből áll, ezért ezekből az ételekből kell a legtöbbet ennünk.
A sötét levelű zöldségek, például a spenót, a mángold és/vagy a cikória ízletesek főzve és pirítva, vagy nyersen, zöld turmixokban. Adjunk hozzá egy kis vírusellenes mentát vagy kakukkfüvet! A kakukkfű különösen hasznos a légzőrendszer számára, a menta pedig kiválóan támogatja az emésztést.
További zöld élelmiszerforrás az erős immunrendszer elősegítésére:
- Búzafű
- Chlorella
- Matcha tea
- Minden zöld levelű zöldség!
- Spirulina
Lila
Az egyik legismertebb lila immunrendszer-erősítő az Echinacea, más néven a lila kúpvirág: egy természetes gyógynövény, amelyet az indiánok alkalmaztak olyan betegségek kezelésére, mint a malária és a szifilisz, de ma általában a megfázás és az influenza elleni küzdelemre használják.
Az egészségünk és a mikrobiom legjobb lila étele a savanyított lila káposzta. Az erjesztett ételek, mint például a savanyú káposzta, hasznos baktériumokat hoznak létre, amelyek leküzdik a toxinokat. Maga a lila káposzta sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint a fehér káposzta, és magas a C-vitamin- és a flavonoidtartalma.
További lila immunitást fokozó élelmiszerforrás:
- Acai bogyó
- Lila sárgarépa
- Lila káposzta
- Lila rizs (fekete rizs néven is ismert)
- Szeder
Fehér
A fehér az a szín, amely kiterjeszti az auránkat, a láthatatlan pajzsot, amely körülveszi a testünket, és megvédi azt minden negatívumtól, beleértve a betegségeket is. Számos gyakorlat létezik, különösen a kundalini jógában, amelyek megerősíthetik az aurádat, tovább védve az immunitásodat.
További fehér immunitást fokozó élelmiszerforrás:
- Görög joghurt
- Karfiol
- Paszternák
- Fokhagyma
- Fehér hagyma
Az itt bemutatott immunrendszer-színkerék szórakoztató és egyszerű módot kínál az erős immunrendszer felépítéséhez a hidegebb évszakokban. Kezdjük el az egészségszivárvány létrehozását már a kamrában!