Testünk és lelkünk jó állapota érdekében erőfeszítésekre van szükség, azonban míg a rendszeres testmozgás, megfelelő étkezés a testet karbantartja, lelkünkre más módszereket kell bevetni.

A stressz, frusztráltság, érzelmi kilengések mind negatív hatással bírnak, hosszú távon pedig megmérgezik a lelket. Létezik azonban megoldás, ami lényegében testünk védekezési mechanizmusa a stressz ellen – ez nem más, mint a mély lélegzetvétel.

Habár a légzés tudattalanul történik, képesek vagyunk irányítani. Ha ezt megtanuljuk tudatosítani, 180°-os fordulatot vehet az egészségünk, ne becsüljük alá az erejét.

A mély lélegzet hatása az idegrendszerre

Stresszes szituációkra a test gyors szívdobogással, szapora lélegzetvétellel, illetve az izmok megfeszítésével reagál. Amikor az agy veszélyt érzékel, a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, megnövekszik az adrenalin szintje a vérben, ez pedig kifinomultabb érzékelést eredményez. Így készül a szervezetünk az esetleges harcra vagy menekülésre.

Míg az enyhe légzés korlátozza a rekeszizmot, mély lélegzetvétellel az ellenkezőjét lehet elérni. A hason keresztül vett nagy levegő elősegíti a teljes oxigéncserét a testben, továbbá lassítja a szívverést és stabilizálja a vérnyomást.

A mély lélegzetvétel 4 jótékony hatása

Segít fókuszálni

Ha rendszeresen túlterheltnek érzed magad, és ezer dologra kell figyelni, van megoldás. A jó hír, hogy koncentrálni sokszor olyan egyszerű, mint egy jó nagy lélegzetet venni. A légzés szabályozásával a figyelem szint optimalizálható, illetve fordítva, a figyelmi szintedre fókuszálva a légzés is szinkronizáltabb lesz.

Javítja a hangulatot

Az érzelmi kilengések fizikailag és mentálisan is kimerítőek. A mély belégzés endorfint termel, ami boldogabbá tesz. Következő alkalommal, amikor dühös vagy, lassú be- és kilégzéssel enyhítsd a feszültséget.

Csökkenti a fájdalmat

A lélegzet visszatartása ösztönös reakció fájdalom tapasztalása esetén, pedig ez valójában ront a helyzeten. Még ha természetellenesnek is tűnik, a mély lélegzetvétel segít a gyógyulás folyamatában, mert az izmok elernyedésével relaxáltabb lesz a test.

Kiüríti a méreganyagokat

A légzés egyik alapvető funkciója a test megtisztítása a méreganyagoktól, ez különösen a zaj- és légszennyezett városokban fontos. Minden kilégzéskor szén-dioxid távozik a testből, az oxigén pedig segít hatékonyan felszívni a vitaminokat, ásványi anyagokat. Minél több oxigén van a szervezetben, annál jobban tud a testünk és agyunk működni.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×