Összes mutatása

Erre figyelj ha arcmaszkban szeretnél futni, edzeni

Az edzőtermek, de ez nem jelenti azt, hogy csak otthon, a négy fal közt edzhetünk. Sokan döntenek a szabadtéri sportok mellett, mint például a futás, biciklizés vagy a kondiparkok használata. De felmerülhet bennünk a kérdés, miszerint biztonságos-e maszkban futni, edzeni?

A kérdés nem válaszolható meg egy sima igennel vagy nemmel, hiszen függ az egyén állóképességétől és edzettségi szintjétől, meglévő alapbetegségektől, valamint magától az edzésformától is.

A szakemberek többsége úgy gondolja, hogy az egészséges emberek edzhetnek arcmaszkban, ha nem éreznek semmilyen kellemetlenséget, vagy fizikai rosszullétet.

Minden maszk befolyásolhatja valamilyen szinten a légzést, ezért az edzettebbeknek is számolniuk kell a teljesítményük visszaesésével, azonban általában néhány héten belül hozzászokik testünk a megváltozott körülményekhez.

Egy friss tanulmány során 14 résztvevő csúcsteljesítményét, artériás oxigénellátását, észlelt terhelését, pulzusát és a kimerültséghez szükséges idejét vizsgálták az izomszövetek oxigénellátása mellett. Minden résztvevőt teszteltek maszk nélkül, orvosi maszkban és három rétegű szövetmaszkban. 

Az eredmények egyik esetben sem mutattak szignifikáns eltérést, a maszkviselés nem gátolta a fent felsoroltakat.

És noha a fenti vizsgálat kevés résztvevővel dolgozott, azt megjegyezzük, hogy az élsportolók pontosan azért szoktak a légzést kifejezetten megnehezítő, speciális maszkban edzeni, hogy növeljék teljesítményüket.

Mire figyeljünk az edzés alatt?

Légzési nehézségek, valamint szív-és érrendszeri betegségek esetén nem javasolt a maszk használata.

Ezért ha tudjuk, hogy van valamilyen alapbetegségünk (például asztma), akkor előtte mindenképpen konzultáljunk orvossal, és ha tehetjük inkább válasszunk otthoni – maszk nélküli – edzésformát.

Végső soron magunknak kell eldönteni, hogy mennyire komfortos számunkra maszkban az edzés. Az edzés során figyeljünk légzésünkre, és ha növekszik a diszkomfort szintje, álljunk meg, és ha tehetjük, akkor vegyük le a maszkot, amíg elmúlik a kellemetlenség. 

Gyakori azonban, hogy a nehezebb légzés inkább pszichés dolgokra vezethető vissza. 

Például valaki úgy érezheti, hogy a maszk gátolja a szabad légzésben, és ezért pánikhangulatba kerül. Emellett maszkviselés közben a komfortérzetet és az egyéni teljesítőképességet az edzésforma is befolyásolja. A kardio edzések (futás, biciklizés) esetén nagyobb teljesítménybeli visszaesést tapasztalhatunk, mint az erősítő gyakorlatok közben.

Orvosi vagy szövetmaszk?

A fentiekben bemutatott tanulmány arra enged következtetni, hogy nincs jelentős különbség a kettő között, de a teljesítmény nem minden.

A három rétegű eldobható maszkok alkalmasabbak edzéshez, mert nem nedvesednek át olyan gyorsan, mint a szövetmaszkok, valamint a légzés is könnyebb bennük.

Christa van Rensburg a University of Pretoria sportorvosa a Shape magazinnak azt nyilatkozta, hogy a legjobb választásnak a spandex és poliészter keverékből készült  maszkok bizonyulnak, mert rugalmasak, izzadságtűrők és jól szellőző megoldások. Emellett a pamut-poliészter keverékek is elfogadhatók.

Amikor maszkot választunk, figyeljünk arra, hogy elég szoros legyen, hogy ne essen le, ne mozduljon el, illetve, hogy belégzésnél ne zárja el az orrot és a szájat, de ezzel egyidőben ne akadályozza légzésünket se.

Ha útnak indulunk, érdemes több maszkkal készülni, arra az esetre, ha az egyik átnedvesedik, vagy többfélét tartani magunknál, (szövetet és orvosit egyaránt) ha rosszullét miatt meg kell szakítani az edzést.

Kiemelt kép: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×