Összes mutatása

Miért viselünk sminket? Egy tudományos magyarázat

A nők évszázadok óta gondolják, hogy sminket kell viselniük annak érdekében, hogy vonzóbbnak tűnjenek. Az alábbiakban egy tanulmány segítségével bemutatjuk, hogy valóban vonzóvá válnak-e a sminket viselő nők mások számára.

Általánosságban a vonzalom kialakulásához olyan tényezők járulnak hozzá, mint a fizikai tulajdonságok, a közelség, a kölcsönösség, a hasonlóság és a fizikai környezet. A fizikai vonzalom pedig attól függ, hogy mennyire kedveljük a másik kinézetét. 

A kutatások azt mutatják, hogy a szimmetrikus arcberendezést általában csábítóbbnak találjuk, mint az aszimmetrikusat. Egy másik tanulmány az egyenletes, sima, egészséges arcbőrt emeli ki, mint testi jellemzőt, amely miatt a legvonzóbbnak találunk valakit. Az evolúciós pszichológia néhány kutatása szerint pedig a többség vonzónak érzékeli a fiatalos női arcot, amelynek ismertetőjelei a nagy szemek és a telt száj.

Miért viselünk sminket?

Általában véve a modern kozmetikumok olyan tulajdonságok kiemelését célozzák, amelyek evolúciós szempontból fontosnak bizonyultak. Mivel a nők termékenysége kapcsolatban áll a fiatalsággal és az egészséggel, sok lány és nő visel sminket abból a célból, hogy jó benyomást keltsen, és fiatalabbnak, egészségesebbnek, tehát vonzóbbnak láttassa magát. 

Egy előnyös smink valóban csábosabbá teheti az arcot: kiemelheti az arc szimmetriáját a pattanások, egyenetlenségek eltüntetése és a száj kontúrjának megváltoztatása által. A smink fiatalosabbá is teheti viselőjét, hiszen szemhéjpúder és -tus vagy szemceruza segítségével nagyobbnak és drámaibbnak tűnnek a szemek, a korrektor a ráncokat fedi el, a szájfény vagy rúzs pedig az ajkakat teszi teltebbé. Ha azt is feltételezzük, hogy a sminknek effajta szuperképességei vannak, vajon valóban vonzóbbá teszi a nőket mások szemében?

Erős smink = nagyobb vonzerő?

Több pszichológiai tanulmány erősíti meg, hogy létezik az ún. „túl sok smink”-jelenség. Egy Jones, Kramer és Ward által 2013-ban publikált kutatás a kozmetikumok használata és a mások által érzékelt vonzerő között vizsgálta a kapcsolatot. 

A kutatók arra kérték fel a résztvevő nőket, hogy menjenek be egy pszichológiai laborba. Először smink nélkül készítettek képet a nőkről, másodszor mindennapi, visszafogott sminkben, harmadszor pedig erős sminkben, amellyel egy éjszakának vágnának neki. Ezután a készült képeket mind férfi, mind női megfigyelőknek megmutatták. A megfigyelőknek három dolgot kellett értékelniük:

1. Mennyire találják vonzónak a fotót
2. Szerintük a nők mennyire találják vonzónak a fotót
3. Szerintük a férfiak mennyire találják vonzónak a fotót

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a női, mind a férfi résztvevők azt a fotót preferálták a három közül, amelyen a nők visszafogott sminket viseltek.

A legkevésbé vonzónak mind a két nem képviselői azt a képet találták, amelyen a nők erős sminkben voltak láthatóak. Emellett az eredmények arra is fényt derítettek, hogy a női megfigyelők az enyhén erősebb smink látványát kedvelték, mint a férfiak. Mások preferenciáinak tekintetében mindkét nem úgy gondolta, hogy mások több sminket részesítenek előnyben, mint ők maguk.

A kutatók ezenkívül a képeken szereplő nőket is megkérdezték arról, hogy mennyire találják vonzónak magukat a különböző fázisokban. A válaszadók túlnyomó többsége erős sminkkel tartotta magát a legvonzóbbnak. Ebből arra következtethetünk, hogy még ha mások kevésbé is találják a nőket kívánatosnak „túl sok” sminkkel, ők maguk magabiztosabban érzik magukat egy erősebb sminkréteggel. 

A visszafogott smink varázsa

A fenti tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a közepes, visszafogott mennyiségű smink növeli a vonzerőt, míg az erős smink csökkenti azt.

Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a vonzalomról kialakult képünk torzult: amit mi vonzónak találunk, lehetséges, hogy nincs összhangban mások preferenciáival. 

Az evolúciós pszichológia nézőpontjából érthető, hogy a nők fiatalabbnak és vonzóbbnak szeretnék láttatni magukat, ahogy az is, hogy ennek eléréséhez erős sminket használnak, a megnövekedett önbizalom ugyanis segíthet a társkeresésben. Míg azonban a kis mennyiségű smink pedig valóban „átverhet” másokat, és mások számára csábítóbbá teheti viselőjét, egy erősen kisminkelt arc annak ellenére, hogy magabiztosságot ad, mások számára taszítóan hathat.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×