A jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládénak számos pozitív hatása van, amelyek miatt érdemes édességként ezt választanunk.

Csukás István meséjében a Gombóc Artúr nevű madár csokoládé-fogyókúrára fogta magát, és csokoládén kívül semmi mást nem evett. Szerette a „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét és a meztelen csokoládét” is. Sajnos a fogyókúra nem vezetett eredményre, és Gombóc Artúr nem nyerte vissza repülési képességét.

Talán azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a csokoládé milyen csokoládé. Az persze lényegtelen, hogy szögletes vagy kerek, csomagolt vagy meztelen, de az már nem mindegy, hogy hány százalékos a kakaószárazanyag-tartalma, és milyen más adalékanyagokat (tejport, tejzsírt, mogyorómasszát, aromát, tölteléket) tartalmaz.

Ezért nem minden csokoládé egyforma.

Ez például egy 70%-os étcsokoládé összetevőinek a listája: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, vanília. (Összesen 4 összetevő.)

Ez pedig egy töltött tejcsokoládé összetevőinek a listája: cukor, növényi zsírok (pálma, pálmamag), kakaóvaj, sovány tejpor, tejsavópor, búzaliszt, kakaómassza, tejzsír, zsírszegény kakaópor (0,7%), emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó-lecitin), búzakeményítő, mogyorómassza, térfogatnövelő szerek (kálium-karbonátok, ammónium-karbonátok, nátrium-karbonátok), étkezési só, aromák; glükózszirupot és/vagy glükóz-fruktózszirupot. (Összesen 16 összetevő.)

Jól látni, hogy bár mindkét esetben egy tábla csokoládéról beszélünk, amelyek kalóriatartalma ráadásul szinte teljesen megegyezik (556 vs 555 kalória/100 gramm), az összetevőik mégis teljesen mások.

És ez magyarázza meg azt is, hogy miért jársz jobban, ha édesség gyanánt inkább magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztasz, mint ha töltött tejcsokoládét választanál.

Nézzük meg közelebbről a magas kakaótartalmú étcsokoládé előnyeit!

Tele van tápanyagokkal

A jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládék rengeteg rostot és ásványi anyagot tartalmaznak. Egy tábla 70-85% kakaótartalmú csokoládéban körülbelül 11 gramm rost található, emellett fedezi az ajánlott napi vasbevitel 67%-át, a magnézium 58%-át, a réz 89%-át, a mangán 98%-át. Ezenkívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént is tartalmaz, amire szintén szüksége van a szervezetünknek. Ráadásul a kakaó és az étcsokoládé zsírsavösszetétele is rendben van, mivel jellemzően telített vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a káros többszörösen telítetlen zsírsavakból pedig igen csekély mennyiség található meg bennük.

Hatékony antioxidáns-forrás

A magas kakaótartalmú étcsokoládéban jelentős a flavonoidok mennyisége, amelyek elsősorban gyulladáscsökkentő, keringési rendszert védő hatásaikról ismertek, de a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszanak. De emellett jótékony hatással vannak a vérlemezkékre, illetve csökkentik az oxidatív stressz mértékét is. Egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a vérnyomást is.

Segít a koleszterin szabályozásában

Az étcsokoládé fogyasztása mérsékli a szívbetegségek kockázatát. Egy férfiakat célzó vizsgálat során kimutatták, hogy a kakaópor csökkenti az oxidált LDL-koleszterint és emeli a HDL-koleszterin szintjét azoknál, akiknek magas a koleszterinszintjük. Mivel a kakaó magas antioxidáns-tartalmú, nem meglepő, hogy képes csökkenteni ezen vegyületek mennyiségét. A különböző antioxidánsok a véráramba jutva védik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Mivel az étcsokoládéban található vegyületek védelmet nyújtanak az oxidált LDL-koleszterinnel szemben, hosszabb távon csökken az artériákban található koleszterin, így alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.

Védi a bőröd a nap káros sugaraitól

Az étcsokoládéban lévő bioaktív anyagok még a bőrödnek is jót tehetnek. A flavonoidok védelmet nyújtanak a napfénnyel szemben, a véráramlásra gyakorolt pozitív hatásuk miatt pedig a bőr hidratálttá és ragyogóvá válhat. (A pattanások nem a csokoládétól, hanem a tejcsokihoz adott tejportól szoktak jelentkezni.)

Javítja az agyműködést

A flavonoidok az érrendszerre gyakorolt pozitív hatásaik miatt még az agyműködést is serkenthetik. Emellett a kakaó kismértékben tartalmaz olyan stimulánsokat is, mint a koffein és a teobromin, amelyek hatására ugyan csak rövid távon, de serken az agyműködés.

Az étcsokoládé tehát számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, de fontos, hogy minél magasabb (70 százalék feletti) kakaótartalmú csokoládét fogyasszunk. De azért ne essünk túlzásokba, mivel az étcsokoládé székletfogó hatású lehet, és természetesen kalóriát is bőségesen tartalmaz. Csodaszerként sem igazán használható, tehát az étcsokoládé fogyasztása egy forró nyári napon nem fogja megvédeni a bőröd a leégéstől, és a koleszterin szintedet sem étcsokoládé fogyasztásával kell helyrehozni. Mint annyi minden más esetben, itt is az a kérdés, hogy mit cserélsz fel mire. Ha az esténként fogyasztott kis mennyiségű tejcsokoládét cseréled ki étcsokoládéra, akkor teszel egy lépést az egészség irányába.

Forrás: Healthline.com

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×