Sokan lecserélik a búzalisztet zablisztre, a fehér cukrot barna cukorra, a hagyományos burgonyaszirmot pedig zöldségcsipszre. Az eredmény pedig a legtöbbször az, hogy már kétszer annyit fizetnek a szupermarketben, de a kívánt súlyukat mégsem tudják elérni. Miért van ez? Mit jelent egyáltalán az, hogy valami egészséges vagy fogyókúrás?

„Készítettem neked muffint! Csak zabliszt van benne, kakaó, mandula és édesítőszer. Ezt nyugodtan eheted!” – egy a hétköznapi tévedések közül, amelyet olyan könnyű elkövetni.

A valóság ugyanis az, hogy a zabliszt körülbelül 20 százalékkal több kalóriát tartalmaz, mint a búzaliszt, a mandula kalóriatartalma pedig a valahol a rengeteg és az iszonyatosan sok között helyezkedik el (626 kcal/100 g). Így a fenti muffin ugyan lehet, hogy egészségesebb, mint egy gyorséttermi fánk, de annál akár több kalóriát is tartalmazhat.

Az, hogy egy étel segíteni tudja-e a fogyókúrás céljainkat, semmi máson nem múlik, mint az adott étel kalóriatartalmán.

Ha kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit egy nap elégetünk, akkor veszíteni fogunk a súlyunkból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy abszolút egészségesen is étkezünk!

A másik oldalról pedig az is tény, hogy az „egészséges” ételek segítségével ugyanolyan könnyen hízhatunk, mint az egészségtelen alternatíváikkal.

Ezért érdemes eszünkbe vésni, hogy mind az egészséges, mind pedig a fogyókúrás egy relatív, nem pedig abszolút fogalom.

Milka vs zöldségchips

Mihez képest?

Az életbe előbb-utóbb mind belehalunk. Ez egy olyan igazság, amelyre eddig nem sikerült senkinek rácáfolnia. Az egészséges életvitel célja az, hogy ez a vég minél később következzen be, és addig, amíg eljön, a lehető legteljesebb életet tudjuk folytatni. Ezért fontos a testsúlyunkat adott határokon belül tartani: ha akár lefelé (anorexia), akár felfelé (obezitás) kilépünk egy adott tartományból, az különböző egészségügyi kockázatokat jelent számunkra.

Mindez persze egy rendkívül leegyszerűsített kép, amelynek az a lényege, hogy felhívja a figyelmet az egészséges és a fogyókúrás jelzők relatív voltára.

Néhány példa a hétköznapi ellentmondásokra: a fehér kenyér a mandulához és a banánsziromhoz képest is fogyókúrás, mégsem egészségesebb. A sült krumpli a datolyához képest fogyókúrás, mégsem egészségesebb. Ezalatt a zabliszt kevésbé fogyókúrás, mint a búzaliszt, mégis valószínűleg egészségesebb. Az avokádó is kevésbé fogyókúrás, mint a főtt rizs, mégis valószínűleg egészségesebb.

Az igazi kérdés tehát mindig az, hogy mi helyett mit együnk, rövid és hosszú távon mi szolgálja jobban a céljainkat?

100 gramm tengeri sóval ízesített cékla- és zellercsipsz több (552) kalóriát tartalmaz, mint 100 gramm, azaz egy kis tábla Milka csokoládé (530). Egy tábla Milka elfogyasztása tehát nagyjából ugyanolyan hatással van a testsúlyunkra, mint egy zacskó zöldségcsipszé. A zöldségcsipsz azonban a tejcsokoládéhoz képest valamivel egészségesebb választás, mivel rostokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. A banánhoz és az avokádóhoz képest pedig mindkettő egészségtelenebb.

Amikor tehát kiválasztod, hogy mit fogsz enni, akkor ez a legtöbbször egy választás. Eheted EZT vagy AZT. Ha az a célod, hogy minél rövidebb idő alatt minél többet veszíts a súlyodból, akkor a kevesebb kalóriát tartalmazó ételt kell választanod, ami adott esetben lehet akár a fehér kenyér vagy a Milka csokoládé is, ha az alternatíva egy zacskó banáncsipsz vagy néhány marék diákcsemege.

Ha pedig az a célod, hogy hosszú távon fenntartsd az egészséged, akkor az olyan ételeket kell keresned, amelyek a makrotápanyagok (szénhidrát, zsír és fehérje) mellett mikrotápanyagokat, azaz vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és rostokat is magas arányban tartalmaznak.

Az pedig, hogy egy adott pillanatban mi az egészséges számodra, az tőled, és a korábbi étkezéseidtől is függ. Ha például kalciumban szegényen étkeztél egy ideig, akkor érdemes kalciumban gazdag ételeket – tejet, mákot, mandulát és sötét leveles zöldségeket – fogyasztanod.

Annak viszont nem sok értelme van, hogy lecseréld a finom és megszokott ételeidet ugyanolyan kalóriatartalmú, és körülbelül ugyanannyira egészséges dolgokra.

Nutella vs Nutlite

Az egészséges receptekről

Mi úgynevezett okosételeket forgalmazunk, amelyek segítségével helyettesíteni tudsz egy étkezést. Ezek a termékek azért „okosak”, mert nem csupán makrotápanyagokat (például fehérjét) tartalmaznak, hanem mikrotápanyagokat is, és így segítenek megelőzni azt, hogy valamilyen ásványi anyagból vagy vitaminból hiányállapot alakuljon ki.

Természetesen azonban az okosételek egészségessége is relatív. Az alapvető kérdés az, hogy milyen étkezés helyettesítésére használod őket. Ha például a munkahelyi büfében vásárolt tepertős pogácsát, kakaós csigát, vagy az üzemi konyhán kínált krumplis tésztát helyettesíted velük, akkor jelentős lépést tettél az egészség irányába. Az otthon készített lazacos cézársalátádat viszont nem valószínű, hogy érdemes lenne lecserélni. (Nem is erre szolgálnak egyébként, hiszen az alapvető céljuk az, hogy az időhiányt segítsenek menedzselni, és egy egészségesebb alternatívát kínáljanak azokra a helyzetekre, amikor gyorsan kell megoldanod az étkezésed.)

A másik oldalról az is igaz, hogy a termékeink segítségével könnyű fogyni, mivel egyszerűen lehet követni a bevitt kalóriákat. Emellett segítenek kordában tartani az éhségérzetet azáltal, hogy a szervezetet feltöltik mikrotápanyagokkal, így kevésbé valószínű, hogy sóvárognánk más ételek iránt. Ugyanakkor hízni is lehet a segítségükkel, mivel kalóriát tartalmaznak. Így a túlzásba vitt, vagy desszertként történő fogyasztásuk ugyanúgy eredményezhet súlygyarapodást, mint bármilyen ételé.

Különösen igaz ez az olyan desszertekre, mint az Ambronite Málnás Banánkrém Fagylalt, a Santorini Banánparfé, vagy a Satislent Vaníliás Palacsinta. Itt a teljes étel kalóriatartalma a különböző összetevők összesített kalóriatartalmából áll össze, amely jelentősen meghaladhatja az eredeti okosétel kalóriatartalmát.

ASUM receptek

Ezeket tehát nem fogyókúrás célból érdemes fogyasztani, hanem azért, mert nagyon finomak, és hagyományos alternatíváikhoz (például az átlagos bolti fagylalthoz) képest jóval több mikrotápanyagot tartalmaznak, ezáltal pedig segítenek a szervezet egészségének megőrzésében.

Ajánlott cikkek

Ha bővebben érdekel ez a téma, olvasd el cikkünket arról, hogy mennyit lehet reálisan fogyni egy adott idő alatt. A különböző ételek iránti sóvárgásról írt cikkünkből pedig a különböző mikrotápanyagok szerepéről tudhatsz meg többet.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×