Összes mutatása

FODMAP: Diéta az emésztési gondok ellen

A FODMAP diéta nagyon szigorú étrend. Azokon az emésztőrendszeri panaszokon hivatott segíteni, amelyek egyre több ember mindennapjait nehezítik meg.

A FODMAP mozaikszó, ami a különböző típusú szénhidrátok kezdőbetűinek összeolvadásából jött létre (fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok). A diétában ezek fogyasztását tiltják vagy korlátozzák az arra érzékenyek számára. A megvonás lényege, hogy maximum 6 héten keresztül csak alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszereket fogyasztunk, és utána egy-egy FODMAP-ekben magas étellel kísérletezünk, hogy kiderüljön, valójában mire is vagyunk érzékenyek.

Mikor alkalmazzák?

Ezt a diétát főként akkor alkalmazzák, ha a beteg hasmenésre, hányásra, hasi puffadásra, székrekedésre, hasi fájdalomra panaszkodik, de a szakorvosi vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak. Főként a irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy vékonybélbaktérium-túlszaporodásban (SIBO) szenvedőknek segíthet ez a diéta. Ezenfelül nagyon hasznos lehet azoknak, akik egyes étkezések után rendszeresen puffadnak vagy megmagyarázhatatlan emésztési problémákkal küzdenek. Ekkor érdemes egy szakember felkeresése mellett elkezdeni egy FODMAP-diétát, majd e mentén kialakítani egy új étrendet. Azoknak is hasznos lehet, akik kifejezetten stresszes életet élnek, mivel, mint tudjuk, a stressz is nagyban befolyásolhatja az emésztést, és ilyenkor jót tehet az alacsony FODMAP-tartalmú ételek fogyasztása.

Magas Fodmap tartalmú ételek

Zöldségek: Spárga, articsóka, cékla, káposzta, karfiol, fokhagyma, póréhagyma, gomba, okra, hagyma, kukorica,

Gyümölcsök: Alma, sárgabarack, avokádó, fekete szeder, cseresznye, szilva, nektarin, őszibarack, körte, datolyaszilva, mangó, görögdinnye, aszalt gyümölcsök és gyümölcslevek

Tejtermékek: tej (tehén, kecske, juh), tejföl, kemény sajt, krémsajtok, joghurt, főzőtejszín, tejpor.

Gabonák: búza (beleértve a búzalisztet is), rozs, árpa,

Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó, szójabab

Magvak: mandula, kesudió, pisztácia, török mogyoró

Édesítőszerek: méz, xilit, agave, szorbitol, kukoricaszirup.

Hogyan kapcsolódik ez a Satislenthez?

A Satislent termékei szóját és borsófehérjét tartalmaznak, amelyek a magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak, de ezek csak kis mennyiségben vannak jelen egy kész shake-ben. A fő összetevők – a zab és a pirított kukoricaliszt – viszont alacsony FODMAP-tartalmúak, így összességében maga a Satislent is alacsony FODMAP-tartalmú ételnek tekinthető. Ettől függetlenül, mivel a diéta nagyon szigorú és az elkezdése szakembert igényel, érdemes konzultálni a kezelőorvossal, mielőtt a Satislentet beépítjük az étrendünkbe.

Források:
https://moderndietetika.com/ibs-es-fodmap-dieta/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/alapkepzes-a-fodmapokrol.htm
https://cleaneating.hu/taplalkozas/fodmap-dieta-igy-felejtsd-el-az-emesztesi-gondokat/

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


1 Hozzászólás

  1. Betafresh szerint:

    Imádom a dinnyét jó a diétához

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×