Napi egy pohár vörösbor jót tesz a szervezetnek, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát… és hizlal. Természetesen a borban is van alkohol, az alkoholban pedig kalória. Ráadásul a bor – mint minden alkohol – növeli az étvágyat, így könnyebben csúszik le az étel is.

Mindenki tudja, hogy mi az a sörhas, pedig sokkal helyesebb lenne „alkoholhas”-ról beszélni. Minden alkoholos italnak viszonylag magas a kalóriatartalma, annak köszönhetően, hogy az alkohol minden grammja 7 kalóriát tartalmaz.

A vörösbor jótékony hatásairól sokat lehet olvasni, a Webbetegen például ezt:

„A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns-tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol-tartalmával.”

A sörrel kapcsolatban már írtunk arról, hogy milyen hátrányokkal jár, ha a mérsékelt(!) sörfogyasztás szokássá válik, és a borra szerintünk nagyjából ugyanez vonatkozik.

A bor nem étel, és nem veszi el az éhséget. Ezért nem lehet helyettesítő kalóriaként beszámolni, a naponta elfogyasztott kalóriákhoz pluszként kell hozzáadni minden esetben!

Ráadásul a bor is növeli az éhséget! Ezért a sörhöz hasonlóan ebben az esetben is igaz, hogy ha a vacsora mellé elfogyasztunk egy pohár bort, akkor valószínűleg néhány falattal is többet fogunk enni a megnövekedett étvágynak köszönhetően.

Számoljuk ki, hogy mi történik, ha a borfogyasztás szokássá válik, és valaki mindennap megiszik egyetlen pohárral (2 dl):

A számolás megmutatja, hogy a bor sem tartozik azok közé az italok közé, amelyek barátságban lennének a nadrágmérettel. Ráadásul az új kutatások kimutatták azt is, hogy nincs biztonságos alkoholfogyasztás, már a kismértékben fogyasztott alkohol is növeli a rák és más megbetegedések kockázatát, méghozzá jóval nagyobb mértékben, mint ahogyan a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti. (Erről itt tudsz részletesen olvasni.)

A döntés mindenképpen a tiéd, de szerintünk nem érdemes rossz szokásokat kialakítanod, és a napi 2 dl bor fogyasztása is idetartozik.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×