Összes mutatása

Az alvás a kulcs a fogyáshoz?

Egy kutatás szerint még a zsírsejteknek is szükségük van alvásra, és ha nem kapják meg a szükséges mennyiséget, akkor csökken az inzulinra adott válaszkészségük. Ez pedig szerepet játszik a testsúly változásában.

Képzeld el, hogy két személlyel beszélgetsz. Az egyikük a két lábon járó példa arra, hogyan lehet egészséges testet fenntartani. A másik erőfeszítései viszont állandóan hiábavalóak, akármennyit edz, mindig folyamatosan túlsúllyal küzd.

A szokásaikat tekintve első ránézésre nincs közöttük különbség:

  • Mindketten sok zöldséget fogyasztanak és fehérjedús étrendet követnek.
  • Mindketten legalább hetente három alkalommal edzenek, súlyzókkal dolgoznak és kardio edzéseket is végeznek.
  • Mindketten tudatosan étkeznek, és nem fogyasztanak rossz minőségű, magas kalóriatartalmú ételeket.

És mégis, egyikük folyamatosan küzd azzal, hogy vágyakozik a különböző édességekre, és az erőfeszítései ellenére nem tudja elérni ugyanazokat az eredményeket, mint a másik.

Talán genetikai különbségről van szó. Talán arról, hogy az egyikük akaratereje kevesebb, mint a másiké. Az is lehet, hogy az edzőteremben dolgozik kevésbé keményen. Vagy csak kevesebbet alszik?

Hosszú időn keresztül az alvásra csak úgy tekintettünk, mint amire az agy pihenéséhez van szükség. A Chicagói Egyetem Klinikai Kutatóintézetének tanulmánya szerint viszont az alvásmegvonás károsítja a zsírsejteket is: körülbelül 30 százalékkal csökkenti az inzulinra adott válaszkészségüket. Ez pedig körülbelül olyan mértékű elváltozás, mint amilyet az elhízott vagy cukorbeteg egyéneknél lehet megfigyelni. És miért fontos ez?

A munkanapok során ma sokan 7 óránál kevesebbet alszanak egy nap, miközben úgy érzik, hogy sikeresen megbirkóznak a hétköznapi feladataik ellátásával. A kutatás eredménye azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben néhány kávé az agyat átsegíti a nehéz perceken, addig az alvásmegvonás metabolikus hatását a test nem tudja kivédeni.

A jó hír viszont, hogy mindennek fényében az is lehetséges, hogy a túlsúlyos és alvási zavarokkal küzdő embereken (ez egy gyakori kombináció) nem csupán diétával lehet segíteni, hanem azzal is, ha az alvásminőségüket javítják.

A tanulság pedig annyi, hogy aludd ki magad!



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×