Összes mutatása

5 tipp a reggeli edzésekhez és az egészségesebb élethez

Michelle Obama, a Richard Branson, a Virgin alapítója és Tim Cook, az Apple elnöke. Nem csupán sikeresek, de az is közös bennük, hogy mindannyian reggelenként edzenek, mialatt a többségünk még békésen alszik.

Reggel 5-kor felkelni és megizzadni azonban nem csupán a gazdag hírességek kiváltsága. Bárki dönthet a reggeli edzések mellett, és élvezheti friss szokásának jótékony hatásait.

A reggeli edzés előnyei

A reggeli korán kelésnek és edzésnek számos előnye van, amelyek közül a legfontosabbak:

  • A reggeli edzés endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, amely így elkísér téged a napodon keresztül.
  • Esténként felszabadul az időd, így feltehetően több időt tudsz tölteni a szeretteiddel, vagy más fontos dolgokkal.
  • Láthatod a napot felkelni. Ez egy olyan szépség, amit a legtöbb ember elmulaszt.

Persze tudni valamiről, hogy az egészséges, és gyakorolni az adott szokást, ez két különböző dolog. Szóval hogyan érdemes belefogni, hogy éjjeli bagolyból a reggelek hősévé váljunk?

1. Készülj fel előre

Ahogyan a legtöbb változásra, a reggeli kelésre is igaz, hogy fel kell rá készülni. Az helyes előkészületek hiányában a legtöbb kísérlet kudarcba fullad.

Az előkészület tartalmazhatja például az edzőruhák és a táska összekészítését, vagy akár a reggeli edzés utánra szánt turmix vagy reggeli elkészítését.

Természetesen tervezésre is szükség lesz: a „felkelek és edzek valamit” hozzáállás helyett előre meg kell határozni az elvégzendő gyakorlatokat, azok sorrendjét és idejét. Előre kell tudnod, hogy mit fogsz csinálni, és az mennyi ideig fog tartani. Előre készíthetsz „B” tervet is: állíts össze egy rövidebb gyakorlatsort arra az esetre, ha elaludnál.

2. Csak lassan nyerd meg az időt

Ha például reggel 8-kor szoktál ébredni, akkor ne célozd be elsőre a hajnali 5 órát. A dolgok így feltehetően nem alakulnak majd jól, és te egykettőre ismét az ágyban találod magad, boldogan szundikálva.

Szóval mint bármilyen más egészséges szokás kialakításánál, ebben az esetben is fontos, hogy csak lépésről lépésre haladj, és fokozatosan építsd fel a reggeli edzésed.

Az 5 óra helyett így célozz be elsőre 7.30-at, és amikor az már kényelmesen megy, tekerj vissza az ébresztőn egy újabb fél órát.

Csak lassan, kitartással lehet megnyerni ezt a versenyt!

3. Korán kerülj az ágyba

A reggeli edzésnek nincs túl sok haszna, ha ezt mindig az időt mindig az alvástól veszed el. Így könnyen zombivá válsz a nap hátralévő részére.

Ha fél órával korábban tervezel felkelni, feküdj le fél órával korábban! És ezt tartsd is be! A célod felírhatod egy papírra, de akár emlékeztetőt is beállíthatsz a telefonodon.

Az első alkalommal megteheted azt is, hogy már az előző nap fél órával korábban felkelsz, de akkor még nem edzel, csak szoktatod magad az érzéshez.

És persze mindezt nem a legjobb egy átmulatott hétvége után elkezdeni, amikor az akaraterőd amúgy is gyenge, és az ágy még jobban hívogat. Akkor kezdj bele az első reggeli edzésbe, amikor viszonylag kipihent vagy!

4. Dolgozz az alvásod minőségén

Az alvás minősége nagyon fontos ahhoz, hogy teljesíteni tudd az új célodat. Minden sokkal könnyebb lesz, ha van erőtartalékod.

Néhány tipp:

  • Legyen egy megnyugtató esti rutinod: csináld végig mindig ugyanazt. Nyújts egy kicsit, olvass egy kicsit, vegyél egy forró zuhanyt.
  • Az izgalmas sorozatok és az alkohol nem a jó alvás barátai.
  • Ha a nap során aktív vagy, az segít abban, hogy este gyorsan álomba szenderülj. Különösen igaz ez a szabadban tett sétákra, edzésekre.
  • Az alváshoz teremts megnyugtató környezetet. Ha kell, használj szemmaszkot, füldugót, és kipróbálhatod a különböző ébresztő alkalmazásokat is.

5. Használd az adott szó erejét

Általánosan igaz, hogy ha valamit nem csak magunknak ígérünk meg, de másoknak is, az jobban motivál bennünket. Így nyugodtan mondjuk el a barátainknak, családtagjainknak, hogy mire készülünk.

Még jobb, ha a reggeli edzéshez társat is találunk: ha csatlakozik a szigetkörödhöz egy barátod vagy barátnőd, az jelentős motivációt biztosít számodra.

Végül ne keseredj el, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan eltervezted. Az egészséges szokások kialakításának nem az a célja, hogy mindig megcsináld, amit elterveztél. Juss el először a „néháig”, majd a „rendszeresen” keresztül a „gyakranig”.

A néha is sokkal gyakoribb, mint a soha!

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×