Szervezetünk egészséges működéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szükség. Az egyik legfontosabb nyomelem a vas, melynek hiányára többféle tünet is utalhat. Hogy megelőzzük a súlyosabb állapotokat, érdemes ezekre odafigyelni, legfőképpen a nőknek, hiszen testfelépítésük és a menstruáció miatt a vashiányos állapot sokkal jellemzőbb rájuk, mint a férfiakra.

Kimerültség

A vashiány leggyakoribb tünete a kimerültség, ám ezt a legnehezebb kimutatni. A nők néha „természetesnek” veszik, hogy fáradtak, hiszen a munkahely, a magánélet, a család sokat követel tőlük. „A fáradtság az élet része” – gondolhatják, azonban ha a „normális” fáradtság gyengeséggel, ingerlékenységgel, koncentrációs nehézségekkel párosul, annak a vashiányhoz is lehet némi köze, mert oxigénhiányos állapotot idéz elő, ez pedig megfosztja a szervezetet a szükséges energiától.

Nehéz időszakok

A nőknél a vashiány első számú oka a „nehéz időszakok”. A menstruáció során túl sok vért veszítenek: 1 ml vérrel 0,5 g vasat. A serdülő, még növésben lévő lányoknál különösen oda kell figyelni a szükséges vaspótlásra.

Sápadtság

A hemoglobin ‒ a vörösvértestek alkotóeleme ‒ olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a vérben. A hemoglobin adja a vér vörös színét, és így a bőr rózsás árnyalatát. Ha a bőr tónusa, az ajkak belseje, az íny és az alsó szemhéj belseje kevésbé vörös, mint általában, az alacsony vasszint lehet az oka.

Nehezebb légzés

Ha a teljesen hétköznapi mozgásformák során – legyen az a napi megszokott edzés vagy akár csak egy egyszerű lépcsőzés – úgy érezzük, „elfogy a levegő” körülöttünk, megint csak okkal gyanakodhatunk a vashiányos állapotra.

Hevesebb szívdobogás

A túlterhelt szív szabálytalan szívverést, hevesebb szívdobogást, szívzörejeket okozhat, amelyek még nem feltétlenül utalnak komolyabb bajokra. Azonban ha tudjuk, hogy szívproblémáink vannak, feltétlenül ellenőriztessük a vasszintünket, mivel a vashiány súlyosbíthatja e betegségeket.

Nyugtalan láb szindróma

A John Hopkins Medicine szerint a nyugtalan láb szindrómában szenvedők mintegy 15%-ának vashiánya van. Minél alacsonyabb a vasszint, annál rosszabbak a tünetek.

Fejfájás

A vashiányos szervezet a csökkent oxigénmennyiséget elsősorban az agyba próbálja eljuttatni, válaszul azonban az agy artériái megduzzadhatnak, kellemetlen fejfájást okozva.

Furcsa „ételek” utáni vágy

A vashiányos emberek szinte kívánják az olyan dolgokat, amelyeket normális körülmények között eszünkbe se jutna felvenni kedvenc ételeink listájára: lehet az akár agyag vagy kréta is. Szerencsére legtöbben a jeget választják…

Aggódás – ok nélkül

Ha az életünk nem lenne egyébként is stresszes, a vashiány erre még rátesz egy lapáttal… Az oxigénhiány felpörgeti a szervezet szimpatikus idegrendszerét, akkor is állandó harckészültségben tartva, amikor pedig semmi okunk a szorongásra.

Hajhullás

A vashiány, különösen akkor, ha vashiányos vérszegénységgé alakul, hajhullást okozhat. A vashiány a testet túlélő módba küldi, így a szervezet oda csatornázza az oxigént, ahol a létfontosságú funkciókat támogathatja. A haj azonban, bármily fájdalmas tény is, nem létfontosságú… Azonban nem kell pánikba esni, ha néhány hajszálat találunk a lefolyóban. Az egészséges fejbőrnek ez meg se kottyan…

Táplálkozás

A húsfélék több vasat tartalmaznak, mint a növények, és a szervezet is hatékonyabban dolgozza fel ezeket. A vegetáriánusok vagy vegánok étkezésük gondos megtervezésével pótolhatják a vasat: a sötét leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek mind vasban gazdagok; érdemes párosítsa őket C-vitaminban gazdag ételekkel, például paprikával, bogyókkal és brokkolival, hogy növeljük a vas felszívódását.

Alulműködő pajzsmirigy

A vashiány lassítja a szervezet pajzsmirigyműködését és blokkolja az anyagcserét fokozó hatásait. Ha észrevesszük, hogy alacsonyabb az energiaszintünk, ok nélkül gyarapodik a súlyunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Terhesség

Terhesség alatt, a korábbihoz képest jóval megnövekszik a kismama vasszükséglete, hiszen a magzat az anyai szervezetből kapja a fejlődéséhez szükséges vasat. Ezt a mennyiséget természetes úton, táplálékkal nem lehet bevinni a szervezetbe, ezért a vas pótlása mindenképpen fontos és szükséges minden kismama számára.

Nyelvi gondok

A fájó, gyulladt és furcsán sima nyelv szintén a vashiányos állapot tünete lehet.

Cöliákia vagy gyulladásos bélbetegség

Még akkor is, ha az étrendünk elegendő vasat tartalmaz, a cöliákia és a gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás, problémákhoz vezethetnek a tápanyagok felszívódásában, beleértve a vasat is. Ha már diagnosztizáltak ezen emésztőrendszeri betegségek, az orvos adhat tanácsot arra, hogyan lehet növelni a vas felszívódását.

Kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve szükség esetén vaspótlással megelőzhetjük a vashiányos állapot kialakulását. A vashiányhoz vezető okokat pedig lehetőleg minél hamarabb meg kell szüntetni.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×